Υπεψηφίστηκε επι της αρχής η Συμφωνία για την ίδρυση γραφείου στην Αθήνα του ΠΟΥ

Κυρώθηκε επι της αρχής η Συμφωνία που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία γραφείου στην Αθήνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με διάρκεια πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newpost.gr :

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ενεργώντας μέσω του Περιφερειακού Γραφείου της για την Ευρώπη, για την ίδρυση υπο-γραφείου για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στο Γραφείο ΠΟΥ Αθήνας».

Υπέρ της αρχής της κύρωσης της Συμφωνίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Η Συμφωνία προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία γραφείου στην Αθήνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με διάρκεια πέντε χρόνια και με τη δυνατότητα 5ετών ανανεώσεων και με υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή χώρου γραφείου, δαπάνες συντήρησής του και πάσης φύσεως εξοπλισμού του προϋπολογισμού ύψους 5.641.000 ευρώ.

Στόχος της ίδρυσης γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα είναι η αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα στάδια και για όλους, η ενίσχυση των υγειονομικών αρχών στην περιφέρεια, η ποιοτικότερη, αποτελεσματικότερη και ισότιμη πρόσβαση. Εντάσσεται στις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καλύτερη υγεία στην Ευρώπη.

 

«Πιστεύουμε απόλυτα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και δεν πιστεύουμε σε ιδεοληψίες. Το Υπουργείο Υγείας δουλεύει πάνω σε έναν κεντρικό σχεδιασμό για ποιοτικότερες παροχές δημόσιας υγείας και με αυτή την έννοια δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ. Η ίδρυση του γραφείου θα βοηθήσει να διορθώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας εκεί που υπάρχει πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι η ποιότητα υγείας πρέπει να αλλάξει και αυτό θα γίνει με διάλογο βεβαίως με όλους τους εργαζομένους αλλά και με ανθρώπους που έχουν εμπειρία και σχέση με το αντικείμενο. Το Υπουργείο Υγείας είναι εδώ και ο προγραμματισμός είναι εδώ. Το να δώσουμε πέντε εκατομμύρια ευρώ για καλύτερες παροχές υγείας και καλύτερο σχεδιασμό, δεν είναι κόστος, είναι επένδυση».

Όπως επεσήμανε η κ. Γκάγκα, «τρεις είναι οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας με τη δημιουργία γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, το οποίο δεν θα καλύπτει μόνο τα Βαλκάνια αλλά όλη την Ευρώπη. Ο σεβασμός στον άρρωστο, η δυνατότητα να του λύσουμε το πρόβλημα του αλλά και να προλάβουμε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Η εισήγηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ , κ.Γιώργου Φραγγίδη :

Υπέρ της αρχής της κύρωσης της Συμφωνίας τάχθηκε και ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας η κύρωση της Συμφωνίας, στο πλαίσιο της ενωμένης δράσης για καλύτερη υγεία στην Ευρώπη.

«Στόχος της είναι η ενίσχυση της διοίκησης των αρχών της περιφέρειας ώστε μέχρι το 2030, να πετύχουμε αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα όλων ανεξαιρέτως των ασθενών σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα στάδια της ζωής, με έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία», ανέφερε ο κ. Φραγγίδης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διευκρινήσεων σχετικά με το ποιος θα έχει αποφασιστικό ρόλο, ο ΠΟΥ ή η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΗΓΗ newpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ