ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζέφη Δημαδάμα: “Απόλυτος στόχος η ευημερία μας εντός των ορίων του πλανήτη”
Η Αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής αρθρογραφεί αποκλειστικά στο “Τhe Socialist”
Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2019 δημοσιεύθηκε η Έκθεση SOER 2020 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) με σημαντικά ευρήματα για την Ευρώπη και την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής πολιτικής για το 2020, το 2030, αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους για το 2050.
H EE έχει πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες, είναι όμως αυτό αρκετό; Είναι μεν θετικό αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική αλλαγή γιγαντώνεται όπως και οι συνέπειές της.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη δεκαετία του 2020-2030 με ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία, στο παραγωγικό μοντέλο αλλά και στο μοντέλο κατανάλωσης και τρόπου ζωής είναι το πρωταρχικό ζητούμενο.
Η οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πρωτοστατεί σε αυτό το μετασχηματισμό, γιατί μεταξύ άλλων, το πλαίσιο των αρχών μας προϋποθέτει το σεβασμό στο περιβάλλον και κυρίως την απαραίτητη διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη δικαιοσύνη. Η κλιματική δικαιοσύνη είναι ήδη στην ατζέντα μας γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει εκτός στην μετάβαση, από το νυν οικονομικό μοντέλο στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, με την εφαρμογή των 17 Στόχων του ΟΗΕ για το 2030 και την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “Πράσινη Συμφωνία” έως το 2050.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος ώστε η ΕΕ να επιτύχει το όραμά της ως προς τη βιωσιμότητα, δηλαδή την “ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας”, με καθαρές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, με αυστηρότερη εφαρμογή των ενεργειακών κανόνων, με τη στήριξη των πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών.
Σε αυτό το σχέδιο κανείς δεν μπορεί να είναι απών ή απούσα, ούτε οι ευάλωτες ομάδες, ούτε οι γυναίκες, ούτε οι νέοι, ούτε τα παιδιά, ούτε οι φτωχότεροι. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις προς τη βιωσιμότητα επιβάλλουν την περιβαλλοντική διακυβέρνηση και την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων, των δεξιοτήτων, της δημιουργικότητας, της εναρμόνισης όλων.
Ταυτόχρονα, η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση απαιτείται να αποκτήσουν συντονιστικό ρόλο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το εθνικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο, υλοποιώντας συγκεκριμένους στόχους και κοινές πολιτικές στο Δημόσιο Τομέα, στον Ιδιωτικό Τομέα, στις επιχειρήσεις, στα πανεπιστήμια, με την κοινωνία των πολιτών.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η οικονομική στήριξη και χρηματοδότηση αυτού του νέου σχεδίου και των επενδύσεων που απαιτούνται, τα οποία δύναται να επιτευχθούν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για το Κλίμα. Βασικές προτεραιότητες του σχεδίου αυτού είναι η υποστήριξη βιώσιμων έργων για τη στήριξη καινοτόμων λύσεων, οι πράσινες θέσεις εργασίας, η κυκλική οικονομία, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η μείωση της ρύπανσης, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής επανάστασης.
Τα στοιχεία που αναφέρονται στην Έκθεση SOER 2020 για τον πλανήτη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 75 % περίπου του χερσαίου περιβάλλοντος και το 40 % του θαλάσσιου έχουν πλέον υποστεί σοβαρές βλάβες ενώ διαπιστώνεται μεγάλη απώλεια της βιοποικιλότητας, χωρίς την καταγραφή της ανυπολόγιστης καταστροφής από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία.
Συγχρόνως, αν ο παγκόσμιος πληθυσμός, όπως εκτιμάται, αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η ανάγκη φυσικών πόρων σε παγκόσμια κλίμακα θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2060, η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 55 % έως το 2050 ενώ η αύξηση της ζήτησης για ενέργεια θα προσεγγίζει το 30 % μέχρι το 2040.
Δεν χρειάζονται παραπάνω αναλύσεις και εξηγήσεις, βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ζέφη Δημαδάμα
Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος