ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Project “Διάλογοι”: H Φωνή της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής: Γρηγόρης Τριανταφύλλου – Παναγιώτης Μπουλιέρης
Διάλογοι: η φωνή της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.
Κάθε εβδομάδα και ένα νέο “Ζευγάρι” της Νέας Γενιάς στους “Διαλόγους” – Επιμέλεια: Η δημοσιογράφος Κυριακή Μπλόσκα για το “The Socialist”:
Πιστοί στο ραντεβού τους, οι ‘Διάλογοι’ αποδεικνύουν πως ήρθαν για να μείνουν! Για πρώτη φορά μέσα από φαινομενικά απλές, κοινές ερωτήσεις βλέπουμε να ξεδιπλώνεται ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα σε δύο εκπροσώπους της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. Κάθε εβδομάδα μέσα από τους διαλόγους θα συνομιλούν δύο πρόσωπα με θέμα τις ανησυχίες, τις βλέψεις και τις σκέψεις τους από την εμπειρία τους στο πολιτικό προσκήνιο. Οι ‘Διάλογοι’ θα ολοκληρώνονται με την προσωπική ερώτηση του ενός προσώπου στο άλλο με αφορμή ένα θέμα της επικαιρότητας.
Στους σημερινούς Διαλόγους συνδιαλέγονται ο Παναγιώτης Μπουλιέρης, μέλος νομαρχιακής επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου Κινήματος Αλλαγής και ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου, μέλος της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.
Στηρίξτε μας! Γίνετε συνδρομητές στο “Res Publica”- Το περιοδικό της ΑΛΛΑΓΗΣ: Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan
ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!
Κ.Μ.: Για τους επόμενους μήνες η Λέσβος θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταστροφική φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Θεωρείτε πως, καθώς υπήρχαν ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στον καταυλισμό, η προστασία των ευάλωτων ομάδων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη την στιγμή που προκλήθηκαν ζημίες στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας;
Π.Μ.: Σίγουρα, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο χώρο της ΜΕΘ και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας θα επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθεια που κάνουν οι υπάλληλοι υγείας και οι γιατροί ώστε να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στο νησί. Οι δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν είναι μεγάλες, καθώς σε έναν τόπο που βάλλεται από τον κορωνοϊό, όχι μόνο από τα αυξημένα κρούσματα μέσα στον καταυλισμό των προσφύγων αλλά και από την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, μια τέτοια κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών σε ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια. Η δυσκολία που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Λέσβος οφείλεται στην αδυναμία λήψης αποφασιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ώστε να προλάβει τέτοια γεγονότα. Όφειλε να έχει προετοιμαστεί για μία τέτοια κατάσταση από τις αρχές του καλοκαιριού. Σήμερα, με τις φωτογραφίες από το δράμα των ανθρώπων και το σκηνικό πολέμου να κάνουν το γύρο του κόσμου, προσπαθεί η κυβέρνηση να χαράξει πολιτική. Όμως, δεν έχει ούτε χρόνο ούτε την ικανότητα να ετοιμάσει στρατηγική αντιμετώπισης για την υγειονομική κρίση που θα υπάρξει στη Λέσβο το προσεχές μέλλον.
Κ.Μ.: Ο καταυλισμός της Μόρια εξερράγη σαν ωρολογιακή βόμβα. ‘Διαχειριζόμαστε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση’ δηλώνει ο κύριος Κουμουτσάκος και σας ρωτώ ευθέως: Θεωρείτε πως, κάτω από τις συνθήκες που επικρατούσαν στον καταυλισμό, ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει μια τραγωδία στην Λέσβο ή συμφωνείτε με την παραπάνω δήλωση και θεωρείτε πως η ανθρώπινη εξαθλίωση αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο μόνο εφόσον έχει προηγηθεί μία φυσική καταστροφή;
Γ.Τ.: Ο καταυλισμός της Μόρια, ήταν ήδη σε οριακό σημείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήδη μια δομή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 300 ανθρώπους, είχε μετατραπεί σε μια “αποθήκη” 9.000 ψυχών, όπου πρόσφυγες και μετανάστες βίωναν μια δραματική κατάσταση, μη ανθρωπίνως αξιοπρεπή. Το νησί της Λέσβου έγινε μια απέραντη φυλακή.
Την ίδια πορεία συνέχισε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ όλο που ευαγγελιζόταν μεγάλες αλλαγές, με αποτέλεσμα να είναι στην Μόρια κλεισμένοι πάνω από 13.000 άνθρωποι.
Την στιγμή που οι κάτοικοι και οι πολιτειακοί παράγοντες της Μυτιλήνης φώναζαν πως το νησί δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση έκανε πως δεν άκουγε.
Παράλληλα, όμως, κανείς δεν άκουγε και το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών. Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να γίνουν ακόμα πιο ανυπόφορες.
Ήταν αναπόφευκτο ότι θα φτάναμε στα δραματικά αυτά γεγονότα. Οι ευθύνες σαφώς βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι προφανώς την πυρκαγιά.
Κ.Μ.: Με αφορμή τις δηλώσεις περί βιασμού γυναικών από παίκτη του τηλεοπτικού reality, Big Brother, θα ήθελα να προσπεράσω το κομμάτι της τηλεόρασης και να ρωτήσω το εξής: Όταν περίπου ένα χρόνο πριν, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόντεψε να κατηγοριοποιήσει τον βιασμό και να προβεί σε τροποποιήσεις στο άρθρο 336 του νέου ποινικού κώδικα, ώστε να περάσει κατηγορίες του ως πλημμελήματα, πώς κρίνετε σήμερα τις δηλώσεις από στελέχη του, που ως μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για κουλτούρα βιασμού;
Π.Μ.: Είναι υποκριτική η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ευαισθησία σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες δηλώσεις δεν μπορεί να είναι a la carte. Η καταπολέμηση τέτοιων συμπεριφορών είναι θέμα καθημερινού αγώνα. Αγώνας που πρέπει να δίνεται από τις οικογένειες και τα σχολεία μαθαίνοντας στα παιδιά από μικρά τη σπουδαιότητα του σεβασμού, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης. Μία σύγχρονη πολιτεία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν νοείται να υποβαθμίζει τον βιασμό σε πλημμέλημα.
Κ.Μ.: Δημόσια κατακραυγή δέχτηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ με αφορμή τις δηλώσεις παίκτη του Big Brother περί βιασμού γυναικών κατά τη διάρκεια της live μετάδοσής του. Θεωρείτε πως τέτοια τοξικά ανδρικά πρότυπα υπάρχουν και έξω από τα τηλεοπτικά reality, στην μέση ελληνική οικογένεια ή συμφωνείτε με τις δηλώσεις την αντιπολίτευσης που καθιστά υπεύθυνες τις κρατικές ανεξάρτητες αρχές;
Γ.Τ.: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Big Brother ανέδειξε μια παθογένεια που δυστυχώς επικρατεί σε ορισμένους άνδρες ακόμα και σήμερα. Ότι οι γυναίκες, δηλαδή, αποτελούν “σκεύη ηδονής” και στην ουσία δεν είναι ίσες με τον άνδρα.
Είναι βαθύ μου πιστεύω και θεμελιώδης Αρχή μου ως άνθρωπος πως τόσο ο βιασμός ως πράξη, όσο και οι συζητήσεις σε παρέες ή οι δημόσιες δηλώσεις υπέρ του βιασμού είναι απολύτως καταδικαστέες, ποινικά κολάσιμες και δεν χωρούν στην Ελληνική κοινωνία.
Το ΕΣΡ, από την στιγμή που είναι στην ευθύνη αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα έπρεπε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να κοπεί η προβολή του και παράλληλα οι Εισαγγελικές Αρχές θα έπρεπε να κινηθούν εναντίον τόσο του παίχτη όσο και των ιθυνόντων του τηλεοπτικού σταθμού.
Δεν θα πάψω όμως να πιστεύω πως για να εξαλειφθούν αυτές οι συμπεριφορές τεράστια συμβολή έχει ο θεσμός της Οικογένεια και η Παιδεία.
Η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, ο σεβασμός μεταξύ των μελών της οικογένειας, τα υγιή, γονεϊκά πρότυπα μαζί με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους, θα εξαλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα και την Πατριαρχεία στο σύνολό της.
Κ.Μ.: Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας να προωθήσει διαγνωστικά τεστ σε ιδιωτικά κέντρα, αφού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας βρέθηκε χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Συμφωνείτε με τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης που δηλώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας λειτουργεί και σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας και σε βάρος της δημόσιας υγείας;
Π.Μ.: Είναι γεγονός ότι και πριν την πανδημία COVID-19 ο ιδιωτικός τομέας υγείας λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πολύ χαμηλή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και από τις συνθήκες εργασίας ιατρών, νοσοκόμων και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Σήμερα, εξαιτίας της ανεπάρκειας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας σε αντιδραστήρια για τα τεστ, αποκαλύφθηκε με τον πλέον δυνατό τρόπο αυτό το τεράστιο χάσμα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να θωρακίζει περαιτέρω το ιδιωτικό τομέα υγείας, οφείλει να επενδύσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα νοσοκομεία και να εξοπλίσει όλα τα περιφερειακά κέντρα υγείας.
Κ.Μ.: Όταν οι δηλώσεις του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Διακόπουλου αμφισβητούσαν εκείνες του Πρωθυπουργού σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο ίδιος παραιτήθηκε από την θέση του. Βλέποντας τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το αν η χώρα είχε οργανωμένο σχέδιο όταν άνοιξε τα σύνορα για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, και κανέναν από τους δύο να λογοδοτεί, θεωρείτε πως η κυβέρνηση δείχνει απαθής στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας;
Γ.Τ.: Μετά το τέλος της καραντίνας και την κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων, ήρθε η δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού περί ανοιχτού καλέσματος των τουριστών στην Πατρίδα μας, ως Covid Free Χώρα. Από εκείνη την στιγμή οι παλινωδίες της Κυβέρνησης σε ένα πλήθος θεμάτων δεν είχαν προηγούμενο.
Συγκεκριμένα, δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ, αφού καμία νέα ΜΕΘ δεν δημιουργήθηκε παρά τις ψεύτικες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Παράλληλα, η Χώρα μετατράπηκε σ’ ένα τεράστιο “ξέφραγκο αμπέλι”, αφού ελάχιστα τετ γινόντουσαν στους τουρίστες τόσο στα σύνορα όσο και εντός της Πατρίδας μας.
Επιπλέον, η 100% πληρότητα στις καμπίνες των αεροπλάνων και η παράλληλη αύξηση στο 85% της πληρότητας των πλοίων (και πολλές φορές στο 100%) με αποτέλεσμα τον περαιτέρω πλουτισμό των εφοπλιστών και της ελίτ, την ώρα που μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, δουλειές χάνονται και οι μισθοί γυρνούν σε μνημονιακά επίπεδα.
Συν τοις άλλοις, τα δρομολόγια των ΜΜΜ, δεν πύκνωσαν ποτέ με αποτέλεσμα συρμοί και λεωφορεία να είναι ασφυχτικά γεμάτα με τον Λαό, την ώρα που τουλάχιστον 600 λεωφορεία σαπίζουν στα αμαξοστάσια.
Αναπόφευκτα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ο κος Μητσοτάκης μετακύλισε τις ευθύνες του στην Νέα Γενιά και στον Εργαζόμενο Λαό, με την πλάτη των καλοταϊσμένων ΜΜΕ.
Οι ευθύνες όμως έχουν ονοματεπώνυμο: τον κο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Επιτέλους ας τις αναλάβει και να παραιτηθεί.
Κ.Μ: Ένα από τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την προστασία μαθητών και καθηγητών ήταν η απόφαση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. Ωστόσο, αρκετοί γονείς αντιτίθενται στα επιβαλλόμενα μέτρα και ειδικότερα στην πρόσφατη δήλωση του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος τόνισε ότι οι μαθητές χωρίς μάσκα θα λαμβάνουν ωριαία απουσία. Ποια τα σχόλιά σας στο ζήτημα; Θεωρείτε πως υπάρχουν τρόποι ώστε η νέα σχολική χρονιά να λειτουργήσει χωρίς εντάσεις;
Π.Μ.: Η υποχρεωτική χρήση μη χειρουργικής μάσκας στα σχολεία ήταν απόφαση του ΕΟΔΥ, την οποία η κυβέρνηση ακολούθησε. Σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας ευπαθών ομάδων. Βέβαια, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι συνηθισμένη σε κάτι τέτοιο. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση. Με συνεννόηση και καλή διάθεση είναι δυνατό οι εμπλεκόμενοι να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στην προκειμένη δυσκολία. Ωστόσο, δεν είναι υποκριτικό να επιβάλλονται έκτακτα μέτρα όταν λίγους μήνες πριν με το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση(;) του Σχολείου» να αυξάνεται το όριο των μαθητών στις τάξεις, εν μέσω πανδημίας; Επίσης, οι μαθητές θα φορούν μάσκα, αλλά τα σχολεία είναι έτοιμα; Έχουν το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας; Μάσκες και αντισηπτικά βρίσκονται σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα; Η απάντηση είναι πως υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε υγειονομικό υλικό αλλά και προσωπικό καθαριότητας. Η λήψη ωριαίας αποβολής είναι μία λύση ανάγκης.
Κ.Μ.: Αναμένοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, πορείες πραγματοποιούνται από αγανακτισμένους γονείς αναφορικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σχετικά με τους γονείς που διαδηλώνουν για την χρήση μάσκας, η Ένη Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδοπνευμονολογικού ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, δηλώνει σε ανάρτησή της: ‘λυπάμαι που αφιλτράριστες ιδέες μη ειδικών γίνονται συνθήματα για το πεζοδρόμιο’. Συμφωνείτε με την δήλωση αυτή και η γνώμη σας σχετικά με την χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον;
Γ.Τ.: Η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον και ιδιαίτερα εντός των αιθουσών διδασκαλίας αποτελεί σίγουρα καθοριστικής σημασίας μέτρο, για την μείωση της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των γονέων για το μέτρο αυτό, όμως θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς που είναι οι καθ’ όλα αρμόδιοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρ’ όλα αυτά, κατά την γνώμη μου, το μέτρο της μάσκας δεν αρκεί.
Το “σπάσιμο” των τμημάτων σε ολιγομελή, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων και οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας αποτελούν μείζονος σημασίας μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.
Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αδράνεια αφού 72 ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν παραδοθεί οι μάσκες στα σχολεία.
Ολοκληρώνουμε τους Διαλόγους όπως τους αρμόζει. Αφήνουμε τους συνεντευξιαζόμενους να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως σε κάθε διάλογο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσα από μία προσωπική τους ερώτηση με θέμα την επικαιρότητα.
Γ.Τ.: Είναι απόλυτα λογικός αυτός ο προβληματισμός, αυτή η αγωνία. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, διανύουν μια περίοδο εκτεταμένης επιθετικότητας από την πλευρά της Τουρκίας. Για εμάς, ως Νέα Γενιά του Κινήματος Αλλαγής, θα πρέπει να αποτελεί πρώτο μας μέλημα η ειρήνη στην περιοχή και εν γένει στον κόσμο. Ο Ελληνικός Λαός με τον Λαό της Τουρκίας δεν έχει να χωρίσει τίποτα. Εφ’ όσον όμως, η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Τουρκίας, προβάλει ευφάνταστες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και ορέγεται ελληνικά νησιά και βραχονησίδες ή την επίκοιση της Αμμοχώστου, η απάντησή μας ως Έθνος θα πρέπει να είναι αμείλικτη.
Την στάση αυτή θα πρέπει να υιοθετήσουν, οι σύμμαχες Ευρωπαϊκές Χώρες και να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας. Οι κυρώσεις δεν λένε τίποτα, την στιγμή που οι σύμμαχες, θεωρητικά, χώρες προμηθεύουν τους Τούρκους με αμυντικούς εξοπλισμούς.
Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγγυόνται γι’ αυτά. Την ώρα που το ΝΑΤΟ εθελοτυφλεί και δεν επιβάλει την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, είναι καιρός να μπολιάσει σε κάθε Ευρωπαία και κάθε Ευρωπαίο όπως και σε κάθε Ευρωπαϊκή Ηγεσία, ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός Πατριωτισμός. Είναι το αίσθημα, στην ουσία, που προκύπτει για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων είτε της Τουρκίας είτε οποιασδήποτε τρίτης Χώρας. Με απλά λόγια, απειλή ή ενέργεια στρατιωτική εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου αποτελεί απειλή για κάθε ένα Κράτος της ΕΕ.
Κλείνοντας η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να απαιτήσει την ενιαία στάση και την ομόφωνη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία απ’ την ΕΕ. Είναι σαφές πως αυτή η ομοθυμία δεν εκφράζεται απ’ όλα τα Κράτη-Μέλη εξαιτίας των αγαστών σχέσεων και συμφερόντων συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών Κρατών, όπως η Γερμανία, με την Τουρκία. Επομένως κυρώσεις επι της ουσίας δεν υφίστανται. Γι’ αυτό τον λόγο η Σύνοδος των 7 Μεσογειακών Κρατών είναι μείζονος σημασίας. Ο Πρωθυπουργός, δεν θα πρέπει να φύγει από την Σύνοδο εάν δεν λάβει έγγραφες διαβεβαιώσεις για συγκεκριμένο πλαίσιο κυρώσεων εναντίον την τουρκικής προκλητικότητας. Θέλω να πιστεύω, πως μετά τα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου των 7 Μεσογειακών Κρατών, η Σύνοδος Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου θα είναι η απαρχή του Ευρωπαϊκού Πατριωτισμού και επομένως μιας καθολικής στάσης απέναντι στην Τουρκία.
Π.Μ.: Σύντροφε Γρηγόρη, συμφωνώ με την άποψη ότι η αντιπολίτευση που κάνει το Κίνημα Αλλαγής είναι υπεύθυνη. Κινείται μακριά από τον εύκολο δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και όχι μόνο ασκεί κριτική στα λάθη της κυβέρνησης αλλά προτείνει λύσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές υιοθετούνται κιόλας. Άρα είναι αντιληπτό ότι η αντιπολίτευση που κάνουμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και γίνεται με γνώμονα μόνα το συλλογικό συμφέρον του λαού.
Παρά ταύτα, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να είναι καθηλωμένες στα ίδια ποσοστά εδώ και πάρα πολύ καιρό δείχνοντας πως ο κόσμος δεν προτιμά το Κίνημα Αλλαγής πάρα την υπεύθυνη στάση του στην αντιπολίτευση.
Η άποψη μου, λοιπόν, είναι ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Από τη μία, ο κόσμος έχει κουραστεί από την καθεστηκυία τάξη του Κινήματος Αλλαγής και θέλει νέα πρόσωπα με φρέσκες ιδέες. Αυτή η αλλαγή δεν είναι απαραίτητα ηλικιακή. Είναι, όμως, απόλυτα επιβεβλημένη αν θέλει να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Από την άλλη, υπάρχει ένα πρόβλημα στη διάχυση της πληροφορίας προς την κοινωνία των θέσεων του Κινήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να μην γνωρίζει τις –κατά γενική ομολογία- σωστές τοποθετήσεις της παράταξης και έτσι να μην επιλέγει το Κίνημα Αλλαγής ως αυτό που θα ψηφίσει.
Τέλος, πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για την ιστορία και τα πεπραγμένα της παράταξης. Οφείλουμε ως νέα γενιά να σεβόμαστε και να τιμάμε το πλούσιο παρελθόν μας αλλά έχει έρθει η ώρα να απαντήσουμε πειστικά και αποφασιστικά στις προκλήσεις της γενιάς μας και να κοινωνήσουμε τις θέσεις μας και τις ιδέες μας σε κάθε γωνιά της χωράς.
Μέχρι τους επόμενους ‘Διαλόγους’, καλή αντάμωση.