Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xάρης Δούκας: “Σχέδια και Δράσεις Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Καινοτομίας”

Published

on

Οι πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και κλιματική) έχουν δημιουργήσει μία ζοφερή κατάσταση, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, που δε μπορούν να δουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ήρθε η ώρα, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει, οι γενικόλογες διακηρύξεις για την πράσινη ανάκαμψη στην μετά την πανδημία εποχή να μετατραπούν σε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις, ώστε να ξεφύγουμε από την μιζέρια και την ηττοπάθεια. 

Αυτή θα είναι και η στόχευση του Κινήματος Αλλαγής στην «πράσινη εβδομάδα» που ξεκινάει από τις 31/5 και καταλήγει με την ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5/6. Να απαντήσουμε στο “πώς” θα συνδέσουμε τα φιλόδοξα σχέδια που αναπτύσσουμε με την πραγματική ζωή των ανθρώπων και τις αξίες τους. Και να συνδέσουμε το διεθνές και το εθνικό με το επίπεδο των ατομικών και τοπικών πρωτοβουλιών και την κοινωνία των πολιτών. Ώστε να μπορέσουμε μετατρέψουμε τις πολιτικές σε δράσεις μετασχηματισμού των χώρων και των τόπων που οι άνθρωποι γεννώνται, ζουν και μπορούν να αναγεννηθούν. 

Έτσι, στην εκδήλωση την Τρίτη 1/6, στις 19:00 θα δώσουμε το λόγο σε αγρότες, επιστήμονες, γυναίκες και νέους να μας παρουσιάσουν βιωματικές ιστορίες πράσινης ενέργειας και δράσεις προώθησης καθαρών ενεργειακών επιλογών. 

Στόχος είναι να αναδειχθούν καλές πρακτικές, εμπόδια, προκλήσεις και ευκαιρίες προς αξιοποίηση από πολίτες που έφτιαξαν φωτοβολταϊκά  συστήματα 20 χρόνια πίσω, δημιουργήσαν ενεργειακές κοινότητες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την γυναικεία επιχειρηματικότητα.  Επίσης, θα μιλήσουν νέοι επιστήμονες που αξιοποίησαν τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου για την ανάπτυξη νέων συνεργατικών πλατφορμών διακυβέρνησης και διαμοιρασμού καθαρής ενέργειας και οργάνωσαν περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η προσπάθεια αυτή θα έχει και χωρικά χαρακτηριστικά με την έμφαση στις πόλεις. Και αυτό γιατί ο ανασχεδιασμός τους σε ανθρωποκεντρικά δομημένες πόλεις, που δημιουργούν συμμετοχικούς χώρους για να μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να σχεδιάζουν τη ζωή τους, είναι το ζητούμενο. Πόλεις δηλαδή που δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους τους να διαμοιραστούν τις ιστορίες τους, τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, για την ανάπτυξη ενός νέου συλλογικού, βιώσιμου και συνεκτικού οράματος ανάπτυξης.

Στο Κίνημα Αλλαγής επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα σχέδια βιώσιμου μετασχηματισμού πόλεων, με την έμφαση σε πόλεις περιβαλλοντικά επιβαρυμένες. Για παράδειγμα, τέτοια σχέδια έχουμε επεξεργαστεί για την περιοχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας, όπου θα γίνει και σχετική εκδήλωση παρουσίασης της πρότασή μας το Σάββατο 5/6. Στην εκδήλωση αυτή θα αναλυθεί πώς μπορεί να βρεθεί η περιοχή στην πρωτοπορία της μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών μέσα από:

  • Τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου, του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων». Τέτοιος χώρος, έτσι κι αλλιώς λείπει από την ευρύτερη περιοχή, καθώς ούτε ο γειτονικός Πειραιάς διαθέτει. Το εκθεσιακό αυτό κέντρο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ θα αξιοποιήσει στο έπακρο την δυναμικότητα και την μοναδική θέση της περιοχής των λιπασμάτων, που αποτελεί το «παράθυρο» της πόλης στον Αργοσαρωνικό. Στις εγκαταστάσεις του θέλουμε να περιλαμβάνονται και κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία.
  • Την εξυγίανση του υπεδάφους του όρους Αιγάλεω από τοξικά μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία και τη σημαντική περιβαλλοντική αντιστάθμιση του με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, μέσα και από την αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων του νερού από την μονάδα επεξεργασίας της Ψυττάλειας. Επιπλέον, την απόδοση στον Δήμο των 40 στρεμμάτων της ΔΕΗ, που μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένας αμιγής χώρος πολιτισμούς, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης.
  • Την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μέσα από τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας, η οποία θα παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες, που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μπορούμε μέσα από τέτοιες δράσεις να συνδέσουμε τις πολιτικές με το χώρο και το χρόνο της ιστορίας των ανθρώπων και τελικά με το μέλλον τους;

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμ

Advertisement