ΔΙΕΘΝΗ
Έχουμε ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν: Οι ίδιοι που “προσεύχονται” για τους Αφγανούς, οι ίδιοι υψώνουν τα τείχη
Mια «προβλέψιμη» κυβέρνηση με ξεκάθαρο επικοινωνιακό πλαίσιο, αποδεικνύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όπως εδώ και καιρό είχα γράψει, και με δημόσιες αναρτήσεις μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο «κύβος ερρίφθη» για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και μαζί της η συνεπακόλουθη Δεξιά και η Συντήρηση στην Ελλάδα.
Πρώτο «σκάγι» η ανάρτηση του Προέδρου της Ελ.Λυ, ο οποίος ζητούσε κλειστά συνορα. Στη συνέχεια, η «εκτακτη» επίσκεψη Χρυσοχοϊδη – Παναγιοτόπουλου στον Έβρο για «ηθικόν ακμαιότατον».
Ως γνωστόν, όταν όλα πάνε «κατά διαόλου», η «εύκολη λύση» με γενικότερο στόχο την «συσπείρωση» και την «εθνική ομοψυχία» (μαντεύω θα τα ακούσουμε πολύ ως φράσεις το επόμενο διάστημα) , είναι η «εθνική έγερσις» μπροστά στον «εχθρό».
Ποιος είναι ο εχθρός;
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια «ομοβροντία» δηλώσεων υποστήριξης από όλη σχεδόν την κοινωνία (Δεξιά-Αριστερά) σχετικά με την τραγωδία σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν.
Οι ίδιοι που έγραφαν #PrayForAfghanistan , οι ίδιοι θα λένε σε λίγο καιρό #standforgreece και θα υψώνουν τείχη, τσουγκράνες και ρόπαλα άμα χρειαστεί, στα σύνορά μας για να αποτρέψουν – περαιτέρω «διάδοση του ιού» ή «περαιτέρω αποθήκευση ψυχών». Οι ίδιοι θα μιλάνε για «χρέος της Ευρώπης» να δράσει ενάντια στις ψυχές που ψάχνουν σωτηρία και ζητούν άσυλο.
Οι ίδιοι που ζητάνε «διεθνή παρέμβαση» για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, σε λίγο θα ζητάνε «παρέμβαση της Ε.Ε» για να αποτραπεί … το «προσφυγικό ζήτημα» το οποίο, εικάζω, θα «πασπαλιστεί» με το ζήτημα της μετάδοσης του ιού.
Ναι, χρειάζεται να δράσουμε. Ως διεθνής κοινότητα και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε να έχουμε ελέγχους στα σύνορά μας. Να ξεχωρίζουμε τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες από τους «καλοθελητές» μα πάνω από όλα, χρειάζεται να κατανοήσουμε πως τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, αποτελούν ξεκάθαρη περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης. Και ξεκάθαρο «φιάσκο» της «παρέμβασης» του Δυτικού Πολιτισμού σε μια χώρα … γνωστή για τις «κοιλάδες με τις παπαρούνες».
Η επιβεβαίωση έρχεται από τα γεγονότα:
Εργασίες για την περαιτέρω θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την απειλή νέων προσφυγικών ροών μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Με τον 27 χιλιομέτρων φράχτη να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν σύντομα και με σύστημα επιτήρησης με έντεκα θερμικές κάμερες και ραντάρ που έχουν τη δυνατότητα να επιβλέπουν την περιοχή και να μεταφέρουν εικόνα τα επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα, με ευθύνη του στρατού πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού των αναχωμάτων σε όλη την περιοχή του Τριγώνου και προς την πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που το τελευταίο διάστημα είναι η κύρια είσοδος παράνομων μεταναστευτικών ροών. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά το έργο των συνοριοφυλάκων, παρέχοντάς τους καλύτερη ορατότητα για τον εντοπισμό παράνομων εισόδων.
Την αγωνία της κυβέρνησης για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν για τη χώρα μας οι εξελίξεων στο Αφγανιστάν καταδεικνύει και η έκτακτη επίσκεψη στον Έβρο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Photo by Sohaib Ghyasi on Unsplash