ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης – “Για τις μεγάλες αλλαγές που έχει και πάλι σήμερα ανάγκη η χώρα. Για το ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή, για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας.”
Aνήμερα της επετείου των 47 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST”.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε ως “ομολογία αποτυχίας” και “φιάσκο” τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ στάθηκε στο ξεκάθαρα “Δεξιό” ιδεολογικό πρόσημο του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τόνισε, μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, σχολιάζοντας και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και τα “ευρήματα” που είδαν το φως της δημοσιότητας ως “μαθημένα τα βουνά στα χιόνια”.
Αναφορικά με τα 47χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Χριστοδουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο χρέος της παράταξης να δημιουργήσει το “ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας”. Ενώ σχετικά με τα εσωκομματικά, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως το μόνο που ενδιαφέρει όλους στην παράταξη είναι να μεγαλώσει μέσα από έναν υγιή διάλογο.
Τον “κώδωνα του κινδύνου” έκρουσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογραμμίζοντας πως “γεννώνται” προβληματισμοί από τα “τιμωρητικά” χαρακτηριστικά των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση σχετικά με την διαχείριση της υπόθεσης “εμβολιασμός”.
Τέλος, σχετικά με τις πληγείσες περιοχές και την Ανατολική Αττική, επισήμανε πως προέχει να αποζημιωθούν οι πολίτες που είδαν το βιός τους, τις επιχειρήσεις τους να γίνονται στάχτη ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην “διαχείριση” των πυρκαγιών από την Πολιτεία.
Αναλυτικά η συνέντευξη
- Κύριε Χριστοδουλάκη, την περασμένη Τρίτη είχαμε έναν ακόμα κυβερνητικό ανασχηματισμό, με πολλές αντιδράσεις και σχόλια. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Τελικά η στρατηγική υπομονή που ακούγαμε από την κυβέρνηση μόνο σε «δομικό» ανασχηματισμό δεν κατέληξε. Κρατάω τρία βασικά στοιχεία για τις επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Πρώτον, η ομολογία αποτυχίας στους τρεις πιο κρίσιμους τομείς της παρούσας πολιτικής συγκυρίας. Άλλαξε τα δύο κεντρικά πρόσωπα του Υπουργείου Υγείας, σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της πανδημίας, με τα κρούσματα ξανά σε πολύ υψηλά επίπεδα, και τα ποσοστά εμβολιασμού από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Σίγουρα δεν το έκανε για να τους επιβραβεύσει. Άλλαξε την πολιτική ηγεσία διαχείρισης κρίσεων, και ειδικά των πυρκαγιών. Που όταν το Κίνημα Αλλαγής και η Φ. Γεννηματά ζητούσαν την αποπομπή τους, ως τον μοναδικό τρόπο ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για την αναποτελεσματικότητα του συντονισμού και της διαχείρισης τους, λοιδορήθηκαν ως ακραίοι λαϊκιστές. Σήμερα, το έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Και σίγουρα, δεν το έκανε για να τους επιβραβεύσει. Και φυσικά, στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την ανάταση της εθνικής οικονομίας, μετά το πέρας του καλοκαιριού και με την προσδοκία των εσόδων από τον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, άλλαξε τον Υπουργό Τουρισμού. Και όπως και πριν, προφανώς όχι για να τον επιβραβεύσει.
Δεύτερον, το πολιτικό πρόσημο του νέου κυβερνητικού σχήματος. Καθώς πλέον γίνεται σαφές πως ο δήθεν κεντρογενής προσανατολισμός του δεν υφίσταται, ούτε καν στα «χαρτιά». Αντ’ αυτού, και στη θέση μίας επιτηδευμένης προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στο κέντρο και σε ένα – περισσότερο από το παραδοσιακό του – φιλελεύθερο ακροατήριο, τέθηκε η εκλογοκεντρική ανάγκη να «μαντρώσει» την κομματική του βάση και τη λαϊκή δεξιά. Με την υπουργοποίηση, πλέον, όλου του παλιού ΛΑ.Ο.Σ. και το «βόλεμα» βουλευτών από τις πυρόπληκτες περιοχές, για να «μαζέψουν» το πολιτικό κόστος. Διευθετήσεις με το βλέμμα στραμμένο στα δεξιά.
Και τρίτον, το φιάσκο με την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη. Γιατί όταν επιζητάς ρητορικά τη συναίνεση, πρέπει να την διεκδικείς και στην πράξη. Γιατί η συναίνεση προαπαιτεί συνεννόηση, όχι απλώς ενημέρωση και επικοινωνία. Γιατί τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι αυτά της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής κρίσης, δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις κοντόφθαλμα, ως πεδίο μεταγραφικών κινήσεων για να «στριμώξεις» τον πολιτικό σου αντίπαλο. Και γιατί όταν τελικά, μαζί με την «κατάργηση» του μεταγραφέντος Υπουργού, καταργείται και το νεοσυσταθέν Υπουργείο, φαίνεται πως ακόμα και τα θέματα μείζονος εθνικής σπουδαιότητας, απλώς εργαλειοποιούνται για την μικροπολιτική διαχείριση ενός «απολιτίκ» ανταγωνισμού που στερείται πολιτικής ουσίας, και κυρίως οράματος για τη χώρα και τα προβλήματα της.
Μάλλον, λοιπόν μιλάμε για δομικό φιάσκο. Ή καλύτερα, ένα ακόμα απογύμνωμα του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους.
- Μετά τις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη 1.300.000 στρέμματα σε όλη την χώρα, έναν τραγικό απολογισμό, έρχονται στην δημοσιότητα δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερά “ψηλά” την ΝΔ και πτωτική τάση στο Κίνημα Αλλαγής, πως το σχολιάζετε αυτό;
Νομίζω δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι όταν, με 1,3 εκ. στρέμματα καμένης γης, σπίτια, καλλιέργειες και τεράστιες καταστροφές στην παραγωγική βάση των περιοχών που επλήγησαν, με σαφείς κυβερνητικές ευθύνες που αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τελικά, αντί να ασκείται προς την κυβέρνηση η κοινωνική πίεση, αντίθετα ενισχύεται η «αξιοπιστία της», τότε μάλλον αυτή η αξιοπιστία εκλείπει από τις δημοσκοπικές προσεγγίσεις. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια.
Κρατάμε προς επεξεργασία τα ποιοτικά τους στοιχεία και συνεχίζουμε την πραγματική μάχη στην κοινωνία για να δυναμώσουμε τους συσχετισμούς μας και να αποκτήσουμε ξανά ρόλο πρωταγωνιστή.
- Η 3η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία-σταθμός για κάθε Έλληνα Δημοκράτη. Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 47α γενέθλιά του. Τι σηματοδοτεί αυτή η ημερομηνία για το μέλλον της παράταξης;
Σηματοδοτεί την ιστορία μας, την σπουδαία πολιτική διαδρομή του χώρου, την πλούσια πολιτική του παρακαταθήκη, το έργο που προσέφερε και άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Ανακαλούμε στη μνήμη μας τον ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την πρόκληση να προβάλουμε την ριζοσπαστική πολιτική του σκέψη στις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής.
Να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι για την ιστορική συνέχεια και τις μάχες που καλείται να δώσει ξανά η δημοκρατική παράταξη.
Για τις μεγάλες αλλαγές που έχει και πάλι σήμερα ανάγκη η χώρα. Για το ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή, για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας.
- Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζει το “μανιφέστο” της νέας εποχής, το “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”. Εν όψει εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, πιστεύετε πως το νέο “αφήγημα” είναι αρκετό για να κερδίσει ακόμα μία θητεία η Φώφη Γεννηματά;
Η Φώφη Γεννηματά και τα πολιτικά προτάγματα για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, δεν προσανατολίζονται κοντόφθαλμα σε μια εσωκομματική πολιτική στρατηγική, αλλά πολύ περισσότερο στις μεγάλες αλλαγές που θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας μας.
Αυτό το σκεπτικό εξάλλου πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αποκτήσουν και οι εσωκομματικές μας διαδικασίες. Μέσα από έναν υγιή διάλογο, να αποφασίσουμε για την πολιτική στρατηγική του χώρου, τον ιδεολογικό και πολιτικό του προσανατολισμό, τις πρωτοβουλίες που θα εγγυηθούν την πολιτική ενότητα που διασφαλίσαμε με κόπο, αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση της κοινωνικής μας βάσης.
Το μοναδικό που μας ενδιαφέρει όλους είναι η παράταξη να μεγαλώσει ξανά ώστε να γίνει και πάλι χρήσιμη για τη χώρα. Γιατί πάντα πρέπει να κοιτάμε προς τα έξω. Και φυσικά προς τα μπροστά.
- Σε λίγες ημέρες τα σχολεία ανοίγουν. Με τον κορωνοϊό να είναι εδώ, είναι το μήνυμα για εμβολιασμό των συμπολιτών μας ακόμα πιο καίριο; Είναι στη σωστή “πλεύση” τα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υποχρεωτικότητα;
Για εμάς, το μήνυμα του εμβολιασμού ήταν και είναι πάντα απόλυτα καίριο και καθαρό. Γιατί πολύ απλά με την βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας που εμπιστευόμαστε απόλυτα, το εμβόλιο σήμερα αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Και το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι απ’ όλους ενιαίο και χωρίς μισόλογα όπως κάνουν κάποιοι για να χαϊδέψουν και αντιδραστικά ακροατήρια.
Δυστυχώς, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταδεικνύουν για ακόμα μία φορά την αποτυχία εφαρμογής των προγενέστερων που η ίδια είχε αποφασίσει. Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολίου στους υγειονομικούς. Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι δομές πρόνοιας είναι κατεξοχήν χώροι υποδοχής ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων που αν κολλήσουν τον ιό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε την πιθανότητα διασποράς.
Είμαστε υπέρ της ύπαρξης κινήτρων και αντικινήτρων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για προφανείς ιατρικούς και επιστημονικούς λόγους που αφορούν την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Ακούγοντας όμως τα νέα μέτρα, με την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς διατίθενται δωρεάν, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες αυτές αφορούν τα τεστ και ενισχύουν την ιχνηλάτηση του ιού, γεννάται ένας προβληματισμός.
Γιατί αντί να ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης, που είναι παραπάνω από αναγκαία και κρίσιμη σε αυτή τη συγκυρία, μπαίνουν νέα προσχώματα και εμπόδια σε αυτήν, και μάλιστα με τιμωρητικά χαρακτηριστικά.
Και επιπρόσθετα, τίθεται μία παράμετρος που αφορά την αλλοίωση του οριζόντιου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην προκληθούν τα αντίθετα αποτελέσματα, και μάλιστα με τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες αντιδραστικές τάσεις και ρεύματα που μπορούν να οδηγήσουν ξανά σε πόλωση και σε διχασμό να είναι πάντα υπαρκτός.
- Στην Ανατολική Αττική, που από όσο γνωρίζουμε δραστηριοποιείστε, οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τον “εφιάλτη” της πυρκαγιάς, ακόμα μια φορά. Μιλώντας με κατοίκους και φορείς της περιοχής, ποια προβλήματα αναδεικνύονται;
Δυστυχώς, μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε έναν από τους τελευταίους θύλακες πρασίνου της Αττικής και της πρωτεύουσας.
Και μαζί με αυτό, τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες, σε κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σε πιάνει πραγματικά η ψυχή σου.
Βλέποντας τα δάση που περιβάλλουν την καθημερινότητα μας, να αποτελούν πλέον ένα απέραντο μαυρισμένο τοπίο γεμάτο στάχτη και αποκαΐδια.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας, προκαλώντας την οργή των κατοίκων, το γεγονός ότι στα όρια του αστικού ιστού της Αττικής αφέθηκαν ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα, τα οποία μάλιστα προέκυψαν από αναζωπυρώσεις της φωτιάς που είχε ήδη ελεγχθεί.
Αυτό που προέχει σήμερα είναι οι άμεσες αποζημιώσεις των ανθρώπων που επλήγησαν αλλά και όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ταχεία αναδάσωση, σεβόμενοι πάντα τη φύση και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της.
Να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε η Ανατολική Αττική, το λεκανοπέδιο συνολικά αλλά και η χώρα ολόκληρη να μη βιώσει ξανά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι.