Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης – «Δουλεύουμε όλοι μαζί για την εξωστρέφεια και την ισχυροποίηση της παράταξης»

Published

on

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής , Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε στον Άγγελο Γαβρή και το THE SOCIALIST, δίνοντας το δικό του “στίγμα” για την νέα σελίδα της παράταξης. 

Στάθηκε στο γεγονός της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μέσα στο 2021 χαρακτηρίζοντας ως δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και την παράταξη τον αδόκητο χαμό της πρώην Προέδρου ενώ τόνισε πως ο αγώνας συνεχίζεται “προάγοντας την ηθική στην πολιτική”.

Άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα “ανήμπορο” να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενώ τόνισε :”Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι μόνο θέλει, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να αποτελέσει την διέξοδο αυτήν. Δουλεύουμε όλοι μαζί για την εξωστρέφεια και την ισχυροποίηση της παράταξης, με το βλέμμα στραμμένο στους Έλληνες και τα προβλήματα που αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις.  “

Αναφορικά με την στάση του απέναντι στην παράταξη και την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε: “Η συγκυρία είναι δύσκολη, οι προκλήσεις μεγάλες, και από αυτήν την μάχη δεν πρέπει να λείπει κανείς. Συνθετικά και ενωτικά να εισφέρουμε όλοι στο κοινό αποτέλεσμα.”

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ: 

– Κύριε Χριστοδουλάκηως Γραμματέας της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγήςέχετε να επιδείξετε πλούσιο έργοσυμβάλλοντας με την σειρά σας και εσείς τόσο στην επίτευξη της ενότητας του χώρουόσο και στην διασύνδεση με την κοινωνία. Αφήνοντας πίσω το 2021, τι κρατάτε και τι παίρνετε στην “βαλίτσα” σας για το 2022;  

Advertisement

Δυστυχώς η χρονιά που έρχεται δεν θα μας βρει όλους όσους δώσαμε τα τελευταία χρόνια τις δύσκολες μάχες για την αναγέννηση της παράταξης. Δεν είναι μαζί μας ο άνθρωπος που μας ενέπνευσε, ο μπροστάρης της ανασυγκρότησης της παράταξης, εκείνη που σήκωσε στις πλάτες της το βάρος υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, δίνοντας στον χώρο ξανά οντότητα και προοπτική. Η Φώφη Γεννηματά. Εμείς όμως θα την έχουμε πάντα δίπλα μας. Στην βαλίτσα και στα εφόδια που κρατάμε για τις νέες μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, θα έχει σίγουρα μια ξεχωριστή θέση η σπουδαία δική της παρακαταθήκη. Ο αγώνας της για την ενότητα του χώρου όταν δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, για την αυτόνομη πορεία της παράταξης, για την ανάδειξη της δικής της προοδευτικής ταυτότητας που οριοθετούσε και οριοθετεί τον καθαρό πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό. Συνεχίζουμε με τον τρόπο που μας έμαθε, προάγοντας την ηθική στην πολιτική, για να την κάνουμε υπερήφανη όπου και αν βρίσκεται και μας παρακολουθεί.

Οι Εσωκομματικές εκλογές, ανέδειξαν ως νέο Πρόεδρο της παράταξης τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέδειξαν επίσης και την δυναμική της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, πως κρίνετε τις υψηλές πτήσεις της παράταξης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και πως το εκλογικό αποτέλεσμα; 

Η μαζική συμμετοχή των 270.000 προοδευτικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία είναι το καλύτερο δυνατό εφόδιο και εργαλείο για την συνέχεια. Κινητοποιήσαμε την κοινωνική μας βάση, ενεργοποιήσαμε στελέχη, μέλη, αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι πήραν την παράταξη στα χέρια τους και συντάχθηκαν στην κοινή μας προσπάθεια.

Διαμόρφωσαν μια πολύ ισχυρή δυναμική που αποτυπώνεται και σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αυτό αποδεικνύει από την μία ότι η ιστορική διαδρομή, οι βαθιές ρίζες στην κοινωνία και η σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη του χώρου σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μπορούν να βρουν προβολή στο σήμερα και το αύριο.

Αποδεικνύουν, όμως, επίσης, και ότι στο σημερινό πολιτικό σκηνικό με την ΝΔ να αποδεικνύεται άτολμη και ανεπαρκής να διαχειριστεί την πανδημία, τις οικονομικές της προεκτάσεις και την ενεργειακή κρίση, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνικά απαξιωμένο, εγκλωβισμένο στην αντιδραστική του ταυτότητα και ανήμπορο να διατυπώσει ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αποζητά μια γνήσια προοδευτική διέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι μόνο θέλει, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να αποτελέσει την διέξοδο αυτήν. Δουλεύουμε όλοι μαζί για την εξωστρέφεια και την ισχυροποίηση της παράταξης, με το βλέμμα στραμμένο στους Έλληνες και τα προβλήματα που αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις.  

Στη Βουλή των Ελλήνων, ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εκλογές, οι τάσεις όπως καταγράφονται στα ΜΜΕ δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραπαίει. Είναι εφικτό, το Κίνημα Αλλαγής να προκαλέσει πολιτική ανατροπή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση 

Advertisement

Πιστεύω πραγματικά ότι η δυναμική και η προοπτική του χώρου δεν έχει «ταβάνι». Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ρεύμα πλειοψηφίας, δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Όμως, είμαστε ρεαλιστές και πατάμε στιβαρά στα πόδια μας, ο πρώτος στόχος είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα αποτελέσει την πολιτική σφραγίδα για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης της παράταξης με τις διαχρονικές της κοινωνικές αναφορές. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός στη Βουλή εν μέσω πανδημίας και ενός νέου κύματος μιας ακόμα πιο μεταδοτικης μετάλλαξης. Με 20 χιλιάδες νεκρούς στην χώρα, μπορούμε να μιλάμε για μια κανονικότητα που επιστρέφει και για προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης;

 Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε στην υποτιθέμενη αυτή κανονικότητα. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης για τον επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό από την ανεπαρκή της διαχείριση, και με λόγο νηφάλιο και υπεύθυνο, οφείλουμε να επισημάνουμε καθαρά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο στο στρεβλό μονοπάτι του “βλέποντας και κάνοντας”.

Αποφάσεις με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι την επιστημονική τεκμηρίωση, ελλιπής στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων, ανακολουθίες και παλινωδίες που αλλοιώνουν την αξιοπιστία όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ειδικά, όταν η απειλή της νέας παραλλαγής είναι ήδη προ των πυλών. Αντίστοιχα, όμως, και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, που στηρίζεται στα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, οφείλει να υπερβαίνει τους γενικόλογους θετικοφανείς αριθμητικούς δείκτες και να αποκτήσει σαφές πρόσημο και στόχευση.

Να αφορά τους πολλούς, να συνδέεται με την δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, με δείκτες για το περιβάλλον και την κοινωνική ευημερία. Είναι αδιανόητο ο δήθεν επιτελικός υπερσυγκεντρωτισμός να απαξιώσει την – ίσως και τελευταία – ευκαιρία που έχει η χώρα, εκφυλίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης σε κουμπαρά εξυπηρέτησης των μεγάλων και ισχυρών ημετέρων. Και σε αυτή την μάχη θα είμαστε ενεργά παρόντες από την πρώτη γραμμή, δίπλα σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πως τοποθετείστε σχετικά με τα σενάρια επιστροφής στο Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟK, στελεχών που αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα ή που βρήκαν και “στέγη” αλλού

Για να μεγαλώσει ο χώρος πρέπει να απευθυνθεί και σε κόσμο εκτός των στενών κομματικών τειχών. Και θέλουμε να μεγαλώσει. Αυτό, όμως, το κάλεσμα που απευθύνουμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά όσους αντάλλαξαν την πολιτική τους διαδρομή με μια βολική καρέκλα εξουσίας. Αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, που μοιράζονται κοινές ελπίδες και αγωνίες. Που βλέπουν την προοπτική έκφρασης του προοδευτικού χώρου μέσα από την φυσική συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης. Με αυτούς θέλουμε και θα προχωρήσουμε μαζί. Και είναι πολλοί. Και είναι δίπλα μας ξανά.

Advertisement

Έχετε δηλώσει από αυτό εδώ το Μέσο πως θα διεκδικήσετε την βουλευτική έδρα στις εθνικές εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές. Έχετε πάρει την απόφασή σας; 

Είναι καθαρό για μένα ότι θέλω να είμαι ενεργά παρών από την πρώτη γραμμή στην μάχη της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Και η μάχη αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την μάχη του σταυρού. Την έκθεση όλων μας στην κοινωνία και την συλλογική προσπάθεια ώστε ο καθένας από εμάς να βάλει το δικό του λιθαράκι στον πολλαπλασιασμό της δυναμικής μας και την εξωστρέφεια των πολιτικών μας μηνυμάτων.

Η συγκυρία είναι δύσκολη, οι προκλήσεις μεγάλες, και από αυτήν την μάχη δεν πρέπει να λείπει κανείς. Συνθετικά και ενωτικά να εισφέρουμε όλοι στο κοινό αποτέλεσμα. Και τότε σίγουρα θα είναι το επιθυμητό.