Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απεργιακό κλοιό οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ- Παρέμβαση Κώστα Πετρίδη για να πάει το θέμα στη Βουλή

Published

on

“Εδώ και τρεις μήνες περίπου υπάρχει μια συμφωνημένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με τον Οργανισμό και με το Υπουργείο Μεταφορών, που παρόλα αυτά τρεις μήνες πηγαινοέρχεται στα Υπουργεία.” τόνισε σε δημόσια δηλωσή του λίγες μέρες πριν, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας. 

“Μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών όπως θα έπρεπε να είχε πάρει, άρα έχουμε μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είναι συμφωνημένη αλλά δεν εφαρμόζεται. Πέρα από αυτό, σαν επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και η χθεσινή περικοπή των επιδομάτων Θέσης Ευθύνης και Ανθυγιεινού επιδόματος. Βάσει του νόμου 4354 όπου ανήκουμε οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, κάποιες ειδικότητες εργαζομένων λόγω ανθυγιεινής εργασίας δικαιούνται να πάρουν ανθυγιεινό επίδομα, όπως και επίσης κάποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να πάρουν επίδομα Θέσης Ευθύνης” συνέχισε ο κύριος Δήμκας ενώ στη συνέχεια επισήμανε: “Παρόλα αυτά, ενώ είμαστε πέντε χρόνια ταγμένοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο κανένας δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να “νομιμοποιηθεί” αυτή η χορήγηση των επιδομάτων. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε στην Διοίκηση του Οργανισμού που έχει ευθύνες, είτε στη Κυβέρνηση, είτε και οι δύο, το μήνυμα είναι “Φτάνει Πια! Δεν αντέχουμε άλλες υποσχέσεις. Κάτι πρέπει να κάνουμε”. Θέλουμε τον κόσμο με το πλευρό μας, γνωρίζω ότι είναι δύσκολο για τον κόσμο όταν υπάρχει απεργία και όταν δημιουργείται όλη αυτή η αναστάτωση, γιατί είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουμε απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου, μέσα σε αυτούς που κουβαλάμε έτσι και αλλιώς είναι και οι οικογένειές μας.”

Η διοίκηση του οργανισμού προσέφυγε με αγωγή κατά της 24ωρης απεργίας (την Πέμπτη 14/4) που κήρυξε το συνδικάτο εργαζόμένων του ΟΑΣΘ. Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα, Τρίτη 12/4, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ η απόφαση αναμένεται το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ζητούν να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να τους καταβάλλεται το επίδομα (ανθυγιεινό) και θέσης ευθύνης, το οποίο όπως υποστηρίζουν, ενώ το ελάμβαναν κανονικά χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική ΚΥΑ την τελευταία 5ετία, έπαψαν να το παίρνουν ελλείψει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, καθηγητής, είχε επισημάνει ότι τα θέματα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι δρομολογημένα για να λυθούν.

Με επιστολή του ο Κώστας Πετρίδης – Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ζητά την πολιτική παρέμβαση και την μεταφορά των αιτημάτων των εργαζομένων στη Βουλή των Ελλήνων. 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή: 

Advertisement

Προς τον αρμόδιο Τομεάρχη/Βουλευτή,

Μετά από επικοινωνία με μέλη του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, νιώθω την ανάγκη να επισημάνουμε τις ανισότητες που υπάρχουν στους εργαζόμενους στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ιδίως σε ότι αφορά τις συμβάσεις εργασίας.

Σε αυτή την επιστολή μοιράζομαι την αγωνία των εργαζομένων και την επισφάλεια των συμβάσεων εργασίας  καθώς εδώ και τέσσερις μήνες το δίκαιο αίτημά τους για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι στο .. περίμενε.

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, το ποτήρι της αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει, καθώς ενώ υπάρχει συμφωνία για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το Ιανουάριο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ενώ σημαντικό ζήτημα αποτελούν τα ανθυγιεινά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης που κόπηκαν από την τελευταία μισθοδοσία της διοίκησης με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί νέα απεργία των εργαζομένων την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα επιδόματα αυτά πληρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων εδώ και 5 χρόνια που ο οργανισμός μπήκε στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ωστόσο για τα πέντε αυτά χρόνια δεν είχε εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία, επομένως η καταβολή τους κρίθηκε παράνομη.

Advertisement

Παρακαλώ να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να μπορέσει να αποκατασταθεί μια χρόνια αδικία εις βάρος των εργαζομένων που την περίοδο της πανδημίας, βρέθηκαν «στην πρώτη γραμμή» των επιπτώσεων της πανδημικής νόσου ρισκάροντας καθημερινά την υγεία τους σε καταστάσεις άκρως ανθυγιεινές.

 

Με εκτίμηση,

Κώστας Πετρίδης,

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ