Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Π.Θ: Κόβουν τη δωρεάν σίτιση εν μέσω εξεταστικής

Published

on

Στις 30 Ιουνίου έκλεισε η κεντρική Λέσχη του ΑΠΘ μετά από απόφαση της Πρυτανείας, αλλά και η Λέσχη των Εστιών. Σε μια περίοδο όπου η εξεταστική συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 22 Ιουλίου, και ενώ υπάρχουν σχολές που δεν έχουν ξεκινήσει καν την εξεταστική τους (βλέπε Ιατρική ΑΠΘ),κόβουν το δικαίωμα στη σίτιση. Αντίστοιχα και στις Εστίες κινήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κόβοντας τη σίτιση από τον χώρο που ζουν εκατοντάδες οικότροφοι φοιτητές!

Το κλείσιμο της Λέσχης έγινε μέσα από μια «κρυφή» διαδικασία, όπου κανένας φοιτητής δεν είχε ενημερωθεί για την διακοπή της δωρεάν σίτισης από 1 Ιουλίου, παρά μόνο με μια αφισοκολλημένη ανακοίνωση έξω από τη Λέσχη μια μέρα πριν. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στη Λέσχη ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για το ότι η εργασία τους θα διακοπεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Αυτό δείχνει τον φόβο της πρυτανείας και της κυβέρνησης για τυχόν αντιδράσεις που θα προκύψουν, ειδικά την στιγμή που η φτώχεια και η ακρίβεια τσακίζουν χιλιάδες φοιτητές, και η δωρεάν σίτιση αποτελεί για πολλούς προϋπόθεση για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Το δικαίωμα στη σίτιση, όπως και κάθε άλλο κεκτημένο δικαίωμα των φοιτητών, χτυπιέται όλο και περισσότερο. Στη Λέσχη του ΑΠΘ από τις αρχές τις χρονιάς οι ουρές ήταν ατέλειωτες, καθώς δεν λειτουργούσαν όλες οι διανομές, ενώ λίγους μήνες πριν προσπάθησαν να εφαρμόσουν την ένδειξη κάρτας σίτισης ή πάσο για να μπορούμε να σιτιζόμαστε. Αντίστοιχα και στη Λέσχη των Εστιών, η ένδειξη πάσο έχει πλέον καθιερωθεί, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 χρόνια φοίτησης και εφαρμόζεται αντίτιμο για όσους «δεν δικαιούνται» να τρώνε δωρεάν.

Η διακοπή της δωρεάν σίτισης εν μέσω εξεταστικής περιόδου, εντάσσεται στη συνολική επίθεση στο δικαίωμά μας να σπουδάζουμε. Δεν θέλουν να σπουδάζουμε όλοι, και γι’ αυτό πετάνε με την ΕΒΕ χιλιάδες μαθητές εκτός Πανεπιστημίου, συγχωνεύουν και καταργούν τμήματα, φέρνουν όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών. Οι φοιτητές πρέπει να ξεχάσουμε πως έχουμε δικαιώματα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα) και να εμπεδωθεί ότι το Πανεπιστήμιο είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς.

ΠΗΓΗ: infolibre.gr

Advertisement