Α. Σπυρόπουλος: Η κυβέρνηση μάλλον έχει αρχίσει να φοβάται λόγω του κλίματος που δημιουργείται

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια, ανέπτυξε το Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος στο «Briefing» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη πολιτικών αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης με κοινωνικό πρόσημο, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μάλλον έχει αρχίσει να φοβάται και είναι λογικό, λόγω των δημοσκοπήσεων και λόγω του κλίματος που δημιουργείται.

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που η ακρίβεια είναι στα ύψη και το καλάθι της νοικοκυράς είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ίσα-ίσα τα βγάζει πέρα, οποιαδήποτε φοροελάφρυνση είναι προς τη θετική κατεύθυνση». Ωστόσο, ζήτησε «να δούμε με σοβαρό τρόπο τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκαν», τονίζοντας ότι αφορούν τον συμπληρωματικό φόρο, που επιβλήθηκε τότε με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει ο ΕΝΦΙΑ δικαιότερος, δηλαδή να πληρώσουν πιο πολλά αυτοί που είχαν περισσότερα χρήματα και να ελαφρυνθούν αυτοί που ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα. «Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή συμψηφίζεται στον ενιαίο φόρο. Οπότε πρέπει να δούμε σε ποιες κατηγορίες, σε ποιες συνοικίες και σε ποια ακίνητα υπάρχει ουσιαστική μείωση και αν πραγματικά υπάρχει δικαιοσύνη».

Στα θέματα της ακρίβειας, ο κ. Σπυρόπουλος είπε πως ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, «πριν δύο μήνες έλεγε ότι σε όποιο σούπερ μάρκετ κι αν έμπαινε, δεν υπάρχει καμία ακρίβεια και βγάζει selfies με τους πολίτες που βρίσκει εκεί. Σήμερα αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο είχε τεράστιο άδικο, όχι μόνο ότι βρίσκεται εκτός κοινωνίας, αλλά πουλούσε και τρέλα. Και εδώ πρέπει να δούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα, γιατί βρισκόμαστε «στην πιο βαθιά κρίση με αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα τα οποία αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, ζήσαμε ένα τριήμερο στη Βουλή, που συζητάμε άλλα πράγματα από αυτά που απασχολούν τους πολίτες».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα τις προτάσεις μας. Αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα, όχι όταν θα το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που θα φύγει το χειμώνα. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς. Σήμερα το έκανε το Βέλγιο. Τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ισορροπήσουν οι τιμές, να πέσουν οι τιμές της ενέργειας και να μπορέσει να υπάρξει μία εξισορρόπηση. Τρίτο μέτρο, όσον αφορά στη βοήθεια στους πιο ασθενέστερους, όσον αφορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και γενικότερα την ενέργεια», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, εκτιμώντας πως «κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της εκεί που θέλει να δώσει χρήματα και εκεί που θέλει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, και η συγκεκριμένη κυβέρνηση δείχνει τις επιλογές». Δείχνοντας προς τις πολιτικές με ένα κοινωνικό πρόσημο που ακολουθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, πρότεινε την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία πάρα πολλών νέων κατοικιών ώστε να βοηθηθούν νέα ζευγάρια. «Η κυβέρνηση αυτή τι έβαλε; Μήπως έβαλε μόνο να ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και να έρθουν όλα τα χρήματα μέσα από τις τράπεζες; Υπάρχει κοινωνικό πρόσημο; Έβαλε βοήθεια στο ΕΣΥ; Δημιούργησε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας και θρηνούμε καθημερινά 100 νεκρούς συνανθρώπους μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος.

Σχετικά με την κριτική του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Σπανάκη για την ψήφο του Κινήματος Αλλαγής στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση, υπρεψηφίζατε την κυβέρνηση; Στον προϋπολογισμό, όταν καταψηφίσουμε την κυβέρνηση, ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποιο άλλο κόμμα; Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και από πρωθυπουργός μετατράπηκε σε κομματάρχης».

Όσον αφορά το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε πως «πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής να αρνείται σε κοινοβουλευτικό κόμμα να συνεδριάσει εντός του Κοινοβουλίου η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Είναι ένα πρωτοφανές περιστατικό, έχει τεράστια ευθύνη ο πρόεδρος της Βουλής», ο οποίος ενώ είχε δώσει την άδεια, είπε στην πορεία ότι δεν μπορεί να γίνει συνεδρίαση και μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών, του επικεφαλής της ΚΟ και του έντονου γεγονότος που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να μας δώσει την αίθουσα για να ξεκινήσουμε πρωί-πρωι για να συνεδριάσει η ΚΟ μας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα για ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και μία Δημοκρατία. Ελπίζω αυτό να μην το συνεχίσει ο κ. Τασούλας. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού κοινοβουλίου. Ούτε στη Χρυσή Αυγή δεν γινόταν αυτό το πράγμα», πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση μάλλον έχει αρχίσει και φοβάται και είναι λογικό λόγω των δημοσκοπήσεων και λόγω του κλίματος που δημιουργείται. Αυτό φάνηκε και στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Αυτό φάνηκε από τις συνεχόμενες επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη, κορυφαίων βουλευτών, του κ. Γεωργιάδη».

Για τις ίσες αποστάσεις που καταλογίζουν στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «εμείς προφανώς δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς δεν έχουμε τραμπούκους στην παράταξή μας όπως ο κ. Πολάκης, όπως δεν έχουμε και Μπαλτακους που συνομιλούσαν με τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ φοβάται την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής που φαίνεται καθαρά ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και παίρνει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση. Γιατί απέτυχαν στην πανδημία, τα έκαναν μπάχαλο στην κακοκαιρία, και, αντί να απολογούνται γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας τους έδωσε ένα σωσίβιο σωτηρίας για να πάνε στη Βουλή και να τσακώνονται εκτός θέματος. Η κυβέρνηση, αντί να απολογείται που τα έκανε μπάχαλο στην πανδημία αλλά και στην κακοκαιρία και να πει πραγματικά τι έγινε λάθος και να φέρει προτάσεις όπως φέραμε εμείς επί συγκεκριμένων ζητημάτων και του τι πρέπει να αλλάξει από εδώ και πέρα, πήγε να τσακωθεί με τον κ. Πολάκη και να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ