Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφιέρωμα: Οι γυναίκες της Δημοκρατικής Παράταξης μιλούν για την μάχη με τις ανισότητες

Published

on

Επιμέλεια: Μπάμπης Καραγεωργίου

Παρά το γεγονός ότι δυανύουμε ήδη την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα σε θέματα ισότητας, η χώρα μας βρίσκεται δεκαετίες πίσω.

Στην Ελλάδα η νομική αναγνώριση της ισότητας των φύλων ήρθε την δεκαετία του 1980 με την άρδην αλλαγή του οικογενειακού Δικαίου από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο των ιστορικών τομών και ίσως του μεγαλύτερου εκδημοκρατισμού των Θεσμών και τις κοινωνίας που έχει δει ο τόπος μας.

Η ατζέντα των δικαιωμάτων, της άμβλυνσης των ανισοτήτων, της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ όλων των πολιτών ήταν, είναι και θα είναι ψηλά για την Δημοκρατική Παράταξη του τόπου.

Οι ανισότητες άλλωστε είναι η βαθιά αιτία των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. Την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση της ΝΔ, ως έρμαιο υπερσυντηρητικών ακροατηρίων.

Έξι δυναμικές γυναίκες, έξι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στα κοινά μέσω του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης μας δίνουν την δική τους οπτική για το θέμα των ανισοτήτων και των συνεπειών τους.

Διαβάστε αναλυτικά :

Advertisement

Βάσια Αναστασίου: Η διεκδίκηση της νομικής αναγνώρισης της Γυναικοκτονίας, ως ιδιάζοντος εγκλήματος, αποτελεί πρόταγμα των καιρών.

Η διεκδίκηση της νομικής αναγνώρισης της Γυναικοκτονίας, ως ιδιάζοντος εγκλήματος, αποτελεί πρόταγμα των καιρών. Να ενταχθεί ως ειδεχθές το έγκλημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ενταχθεί ως επιβαρυντική περίσταση στα ζητήματα της σωματικής βλάβης ή της ανθρωποκτονίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει βγει μπροστά και θα στηρίξει μία τέτοια αλλαγή στο δικαιϊκό σύστημα. Δεν είναι έγκλημα πάθους όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης πρόσφατα. Δεν του όπλισε η αγάπη το χέρι, ούτε η ζήλια. Η ματσίλα του το όπλισε. Δεν μου κάνει εντύπωση αυτή η στάση του Πρωθυπουργού, άλλωστε καπιταλισμός και πατριαρχία βαδίζουν χέρι χέρι. Πρόκειται για δύο συστήματα που αμφότερα έχουν δομηθεί πάνω σε μια σχέση εκμετάλλευσης.

Επιπλέον οφείλουμε, να ενισχύσουμε και το θέμα της γενικότερης καταστολής. Το Panic Button δεν αρκει.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το σύστημα υγείας παρέχει δωρεάν το « rape kit». Κάθε γυναίκα έχει πάντα μαζί της τα απαραίτητα σύνεργα, ώστε να ληφθεί άμεσα υλικό για εξεταση από τον δραστη.

Η Βάσια Αναστασίου είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Αν.Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος

Πέννυ Δαλαμπούρα : Η έμφυλη βία και η γυναικεία κακοποίηση είναι ένα σύγχρονο και σύνθετο πρόβλημα που δεν κάνει διακρίσεις

Η έμφυλη βία και η γυναικεία κακοποίηση είναι ένα σύγχρονο και σύνθετο πρόβλημα που δεν κάνει διακρίσεις. Γυναίκες κάθε μορφωτικού και κοινωνικού επίπεδου μπορούν να γίνουν θύματα ενδοοικογενειακής ή άλλης κακοποίησης.
Σαφώς και ο κύκλος της βίας ειναι κατι το οποίο επαναλαμβάνεται. Αν απο το πρώτο περιστατικό δεν κόψουμε εμείς το νήμα της, τοτε σίγουρα θα ακολουθήσει και 2ο και 3ο περιστατικό. Οφείλουμε στον εαυτό μας τα περιστατικά αυτα να κλείσουν και αυτο γίνεται μονο με τον σεβασμό. Πρώτα σε εμάς τις ίδιες τις γυναίκες.
Το κίνημα #metoo βοήθησε αποφασιστικά και αυτο γιατι βοήθησε πολλές γυναίκες να μοιραστούν το τραύμα τους.
«Η ντροπή πεθαίνει όταν οι ιστορίες λέγονται σε ασφαλή μέρη»

Αυτη η ασφάλεια ομως που θα πρεπει να νοιωθουν οι κακοποιημένες γυναίκες οφείλει να ειναι πρωτίστως δημιούργημα της κοινωνίας, το πως θα δεχτούμε τις ιστορίες αυτών των γυναικών, πως θα τις ακούσουμε, πως θα τις σχολιάσουμε, τη γλώσσα θα χρησιμοποιούσουμε γι αυτήν.
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές κάθε φορά που μιλάμε για έμφυλη βία, για κακοποιημένες γυναίκες η κακοποιημένα παιδιά ειναι σαν να εχουμε αποφάσισει να τα κακοποιήσουμε ξανά και ξανά. Με την συμπεριφορά μας, τη στάση μας, τον τροπο διαχείρισης απο τα ΜΜΕ ή τις ερωτήσεις των ανακριτικών αρχών. Και επίσης σε όλο αυτο το πλαίσιο να μην ξεχνάμε τα παιδιά. Τα αόρατα θύματα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Δεν ξέρουμε πόσες απο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα γυναικοκτονιών και είχαν ανήλικα παιδιά θα διεκδικούσαν την επιμέλεια τους η το είχαν

ήδη κάνει. Και δεν έφυγαν γιατι φοβήθηκαν για τα παιδιά. Πως θα αφήσεις στον κακοποίητη σου τα ανήλικα παιδιά σου;
Απο την άλλη το να αυστηροποιησουμε τις ποινές ειναι πάντα η εύκολη απάντηση στα κοινωνικά προβλήματα. Αντί να φροντίσω να υπάρχει πρόληψη ,να προστατεύσω τα θύματα και υπάρξουν συνολικές αλλαγές στην εκπαίδευση, κάνω το εύκολο :να αλλάξω τον ποινικό κώδικα και να τον κάνω πιο σκληρό. Το έγκλημα ποτε δεν αποτραπεί με τέτοιον τροπο. Ειναι ενα κοινωνικό φαινόμενο που αποτρέπεται μόνο με μέτρα πρόληψης.

Advertisement

Η Πέννυ Δαλαμπούρα είναι Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Εύα Ζούπη: Είναι η ώρα η Πολιτεία να μεριμνήσει και να νομοθετήσει και η Κοινωνία να μιλήσει και να εκπαιδευτεί.

Έμφυλη βία.

Ένα εξαιρετικά συχνό, αλλά μέχρι πρότινος όχι και τόσο ορατό φαινόμενο.

Οι μορφές της πολλές.

Λεκτική βία, συναισθηματική κακοποίηση, οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση, σωματική βία, βιασμός, γυναικοκτονία.

Που οφείλεται.

Στην πατριαρχία. Στο σύστημα, δηλαδή, το οποίο έχει δομήσει ιστορικά το πλαίσιο κυριαρχίας των ανδρών επί των γυναικών και συνεχίζει να αναπαράγει σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο όλα αυτά τα στερεότυπα που οδηγούν σε συνθήκες επικράτησης μιας ανδροκρατικής αντίληψης εις βάρος των γυναικών και όσων δεν ταυτίζονται με αυτή.

Advertisement

Οι συνέπειες που προκαλούνται από την έμφυλη βία στα θύματα είναι πολλαπλές. Τα κορίτσια, οι γυναίκες, οι θηλυκότητες, αλλά και τα αγόρια ή οι άντρες, οι οποίοι δεν κινούνται εντός του προδιαγεγραμμένου πλαισίου που ορίζει η πατριαρχία, είναι δέκτες τέτοιων μορφών βίας, συμπεριφορών οι οποίες τους στιγματίζουν. Νιώθουν ενοχές, απομονώνονται, δεν εμπιστεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις, δεν είναι λειτουργικοί στη δουλειά τους,

Ζουν με τον φόβο.

Πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ξέρουμε. Ούτε η πολιτεία, ούτε όλοι εμείς ως κοινωνία.

Είναι η ώρα, λοιπόν, η Πολιτεία να μεριμνήσει και να νομοθετήσει και η Κοινωνία να μιλήσει και να εκπαιδευτεί.

  • Προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας
  • Δημιουργία σχετικών δομών και συμβουλευτικών κέντρων
  • Νομική κατοχύρωση του όρου Γυναικοκτονία
  • Ενσωμάτωση των ζητημάτων φύλου στην εκπαίδευση
  • Απαλοιφή παραδειγμάτων με σεξιστική αναφορά στα σχολικά βιβλία κ.α.

Όλ@ μαζί.

Η Εύα Ζούπη είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΕΔΕΚΑΠ

Βάσια Μαδέση : Πες το με το όνομά του, λοιπόν. Είναι γυναικοκτόνια, είναι σεξισμός, είναι παρενόχληση

Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Αυτό θα πρέπει να είναι το σύνθημά μας κατά της έμφυλης βίας και των διακρίσεων. Πες το με το όνομά του, λοιπόν. Είναι γυναικοκτόνια, είναι σεξισμός, είναι παρενόχληση. Η έμφυλη βία συναντάται από την πρόσωπο με πρόσωπο περίσταση ως και σε διαδικτυακό πλαίσιο. Από το πρόβλημα χωρίς όνομα, στο πρόβλημα που ονομάστηκε, ακούστηκε, μπήκε σε πλαίσιο και είναι καταδικαστέο. Έχουμε τις ιστορίες γενναίων γυναικών ανάμεσά μας και το βάρος της ευθύνης για εκείνες που «έφυγαν». Ταυτόχρονα, έχουμε στα χέρια μας πολιτικές που πάνε από το βραχυπρόθεσμο στο μακροπρόθεσμο και δεν στέκονται μόνο σε επικοινωνιακές τακτικές, όπως το κομβίον πανικού που προς το παρόν καλύπτει πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και γεωγραφικές περιοχές. Χαιρετίζουμε λύσεις που είναι ολιστικές. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας για την καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών, χρειαζόμαστε ευαισθητοποίηση του κοινού για να επεμβαίνει αποτελεσματικά σε περιστατικά και ενδυνάμωση των επιμέρους ατόμων και πολλά άλλα που καταρτίζουμε. Στο ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουμε να επιφορτίσουμε τα θύματα με το βάρος της ευθύνης και της αλλαγής, αλλά να αλλάξουμε το σύστημα ώστε να υπάρχει πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση. Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και για να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνες μας τα βράδια χωρίς σφιγμένες γροθιές και βλέμματα πίσω από την πλάτη μας, για να μην μας σκοτώνουν μέσα στα σπίτια μας, για να μην ακούμε σεξιστικά αστεία στο χώρο εργασίας μας και για πολλά ακόμη αυτονόητα που δεν είναι τόσο αυτονόητα.

Η Βάσια Μαδέση είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Ισότητας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής & Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης

Advertisement

Αναστασία Σιμητροπούλου: Οι φράσεις “Μη χαλάσεις την οικογένειά σου”, “Έτσι είναι οι άνδρες” είναι συνώνυμο της στο διαρκές έγκλημα που συντελείται πίσω από κλειστές πόρτες

Η πανδημία του κορονοϊού, εκτός όλων των άλλων, έφερε στην επικαιρότητα πολλά περιστατικά σχετιζόμενα με κάθε μορφή βίας μέσα στην οικογένεια. Συνήθη θύματα οι γυναίκες και τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις με διαφορετικους πρωταγωνιστές. Ο αριθμός των βίαιων θανάτων γυναικών από τους συντρόφους τους έχει αυξηθεί δραματικά και χαρακτηρίζεται ως γυναικοκτονία.

Ο όρος γυναικοκτονία δεν είναι νέος, ούτε δημιούργημα κάποιου δημοσιογράφου. Είναι ένας όρος που υπάρχει από τις αρχές του 1800, όταν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία υποδηλώνοντας τη δολοφονία μίας γυναίκας. Στις μέρες μας καθιερώθηκε για να δώσει έμφαση σε εγκλήματα που τα θύματα είναι αποκλειστικά γυναίκες και τους ασκείται βία λόγω του φύλου τους.

Η ενδοοικογενειακή βία που συχνά οδηγεί σε γυναικοκτονία με αριθμούς και στοιχεία:

Σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον τρεις στις δέκα γυναίκες θα δεχτούν κάποια μορφή βίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Ένα ποσοστό άνω του 13% είναι οι ανθρωποκτονίες, οι οποίες διαπράττονται από τους συντρόφους/συζύγους των γυναικών.
Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά, είτε ως μαρτυρες της κακοποίησης ή ως θύματα και τα ίδια.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτά τα παιδιά είναι πιθανόν να μεταφέρουν τη βία που έζησαν στο περιβάλλον τους στη δική τους ενήλικη ζωή είτε με παραβατικές πράξεις ή με το να γίνουν τα ίδια θύτες.
Οι κακοποιημένες γυναίκες έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κι ένα αίσθημα ενοχής, πιστεύοντας πως για ό,τι τους συμβαίνει υπαίτιες είναι οι ίδιες. Με αυτόν τον τρόπο απομονώνονται και πνίγουν το θυμό που αισθάνονται απέναντι στον κακοποιητή τους.
Ο θύτης είναι συχνά ο άνδρας που επιδιώκει να τονώσει τον ανδρισμό του μέσα από πράξεις βίας, λεκτικής ή σωματικής και υποτίμησης της συντρόφου του.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνδρας θύτης θεωρεί ότι με την συμπεριφορά του αυτή “υπηρετεί” τον παραδοσιακό του ρόλο.

Οι φράσεις “Μη χαλάσεις την οικογένειά σου”, “Έτσι είναι οι άνδρες”, “Δεν θα ξανασυμβεί”, “Σε αγαπάει, αλλά δεν ξέρει να το εκφράσει” κι άλλες παρόμοιες είναι συνώνυμο της συνενοχής και της συγκάλυψης στο διαρκές έγκλημα που συντελείται πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Έφη Χαλάτση: Η έννοια γυναικοκτονία έχει μπει για τα καλά πια στο καθημερινό λεξιλόγιο αλλά το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διακρίσεων και κυρίως μια νοοτροπίας.

Advertisement

Αν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έγραφε για τη Μαίρη Παναγιωταρά του 2022, το πιθανότερο ήταν να μιλούσε για μια γυναίκα χωρισμένη ή μια ανύπαντρη μητέρα που δουλεύει με ένα εικονικό συμβόλαιο  καλύπτοντας τρεις διαφορετικές θέσεις εργασίας κατώτερες από τα προσόντα της και κάνει ότι δεν ακούει τα σχόλια για την εμφάνιση της. Η θα μιλούσε για μια νέα κοπέλα που μετά από το bullying του σχολείου, τρώει ξύλο από τον φίλο της γιατί τολμάει να έχει άποψη για τη ζωή της. 

Η έννοια γυναικοκτονία έχει μπει για τα καλά πια στο καθημερινό λεξιλόγιο αλλά το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διακρίσεων και κυρίως μια νοοτροπίας. Θα μπορέσει να αλλάξει η πραγματικότητα αυτή χωρίς ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων; Σήμερα , στο ελληνικό Κοινοβούλιο το ποσοστό των γυναικών αντιστοιχεί μόλις στο 21,3% του Σώματος, έναντι 78.7% των ανδρών. Για αυτό και ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙ.ΝΑΛ επιμένουμε , για περισσότερες αξιόλογες γυναίκες στη Βουλή, ώστε  να κάνουμε τη διαφορά, τροφοδοτώντας τις πολιτικές αποφάσεις και με  ενσυναίσθηση.

Η Έφη Χαλάτση είναι Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής