Ακαταδίωκτο με “εντολή Μητσοτάκη” για την Επιτροπή και στελέχη που διαχειρίστηκαν την πανδημία!

"Oργή" στο Twitter

Η κυβέρνηση θέσπισε ακαταδίωκτο για την Επιτροπή και στελέχη που διαχειρίστηκαν την πανδημία

Εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής του υπ. Υγείας και πολιτικών στελεχών που διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Ειδικότερα το άρθρο 4 αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μαζί με την «ασυλία» προς τις επιτροπές που συμμετέχουν επιστήμονες και οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό ρόλο, άρα πρέπει να είναι ανεξάρτητες, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει και πολιτικά στελέχη που μετέχουν σε άλλες επιτροπές, όπως εκείνη για «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Η τροπολογία αυτή ορίζει πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Μάλιστα, στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των επιτροπών όχι απλά δεν διώκονται αλλά δεν μπορούν – όπως αναφέρεται – ούτε να εξεταστούν. Κάτι που σημαίνει σε περίπτωση μελλοντικής εισαγγελικής έρευνας ή πιθανής εξεταστικής ή προανακριτική επιτροπή σε μελλοντική σύνθεση της Βουλής στο μέλλον, τα μέλη της επιτροπής και τα στελέχη που διαχειρίστηκαν την πανδημική κρίση, ενδέχεται να έχουν πλήρη προστασία και δεν θα δύναται να κληθούν ώς μάρτυρες.

Ας δούμε πως αντέδρασε η πλειοψηφία των χρηστών του twitter:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ