Αλβανία: Οργή και διαδηλώσεις για τον θανάσιμο πυροβολισμό 25χρονου από αστυνομικό – Παραιτήθηκε ο Υπ.Εσωτερικών!

Αλβανία: Οργή και διαδηλώσεις για τον θανάσιμο πυροβολισμό 25χρονου από αστυνομικό

Εκατοντάδες πολίτες αψήφησαν τη βροχή και την κυβερνητική απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στην Αλβανία, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 25χρονου άνδρα από την αστυνομία.

Τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί, ένας διαδηλωτής και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων, στην προσπάθεια των διαδηλωτών να εισέλθουν στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Χθες, Τρίτη, ο Κλόντιαν Ράσα πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει στη χώρα, επειδή δεν απάντησε στις εκκλήσεις της αστυνομίας να σταματήσει για έλεγχο.

Φωνάζοντας «Ράμα φύγε» οι διαδηλωτές -οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες- έβαλαν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο και στη συνέχεια το κατέστρεψαν.

Οι φίλοι του 25χρονου Κλόντιαν Ράσα ζητούν να λογοδοτήσουν οι αστυνομικοί. Η αδερφή του, Σιμπόρα, είπε σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο Ράσα είχε πάει να αγοράσει τσιγάρα στις 01.45 π.μ. και πυροβολήθηκε κοντά στην είσοδο του σπιτιού του από αστυνομικούς που τον ακολούθησαν.

Οι αλβανικές αρχές έχουν επιβάλει διάφορα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, όπως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, υποχρεωτικής χρήσης μάσκας καθώς και ολονύκτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι η συγκέντρωση δεν ήταν πολιτική, ωστόσο κάποιοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εθεάθησαν ανάμεσά τους. Τον Απρίλιο του 2021 θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Βολές από τον Αλβανό πρόεδρο για αύξηση της αστυνομικής βίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι το περιστατικό «συγκλόνισε βαθιά» όλους στη χώρα, ωστόσο κατηγόρησε τους αξιωματούχους για την αύξηση της αστυνομικής βίας.

Νίκη των διαδηλωτών -Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας!

Όπως σημείωσε, τα τελευταία δύο χρόνια κλιμακώθηκαν οι πράξεις ακραίας και μη ενδεδειγμένης βίας από την αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η άμεση ευθύνη των ανώτερων αξιωματούχων και των ηγετών της Αστυνομίας της Πολιτείας, καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν είχαν ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για μηδενική ανοχή για τέτοιες ενέργειες».

Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σάντερ Λεσάι υπέβαλλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις εικόνες χάους που επικρατούν στην Αλβανία αλλά και για τη δολοφονία του 25χρονου.

Η παραίτηση του Λεσάι είχε ζητηθεί επιτακτικά από τους διαδηλωτές στα Τίρανα τις τελευταίες δύο ημέρες και η επιλογή αυτή φάνταζε μονόδρομοε για την αλβανική κυβέρνηση η οποία θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις, την ώρα μάλιστα που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ