Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Αναστασία Χαρτοματσίδου: Γυναίκες και ισότητα

Published

on

της υποψήφιας βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝΑΛ στο Κιλκίς, Χαρτοματσίδου Αναστασίας

Η σύγχρονη γυναίκα ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Σίγουρα η θέση της γυναίκας δεν είναι η ίδια σε κάθε κοινωνία, ακόμη και κρατών που ανήκουν στην ίδια πολιτισμική, πολιτική και οικονομική σφαίρα, πόσο δε μάλλον ανάμεσα σε διαφορετικά μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ισπανίας, Βουλγαρίας, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών δεν βρίσκεται στην ίδια θέση. Μπορεί να είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές και σημαντικές διαφορές που οφείλονται στο διαφορετικό επίπεδο οικονομικής και θεσμικής ωρίμανσης κάθε χώρας. Η γυναίκα από κοινωνία σε κοινωνία μπορεί να μην βρίσκεται στην ίδια θέση όμως μερικές αγωνίες είναι κοινές. Μετανάστευση – κλιματική αλλαγή –ειρήνη – αξιοπρέπεια – εργασία – ανθρώπινα δικαιώματα.


Το σίγουρο είναι ότι οι γυναίκες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε κοινωνίας. Η μητέρα, η σύζυγος, η εργαζόμενη, η επιχειρηματίας, αυτή που σπουδάζει ακόμη και η μαθήτρια. Δυστυχώς υπάρχουν ανισότητες, που θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε ότι δεν έχουν και έμφυλη διάσταση παρά την ωρίμανση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.
Αξίζει πάντοτε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε πως κοινωνίες που έχουν σε θέσεις ευθύνης περισσότερες γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα. Εταιρείες που εμπιστεύονται γυναίκες τα πηγαίνουν καλύτερα. Πολιτικές, στη χάραξη των οποίων συμμετέχουν γυναίκες, ενσωματώνουν τις θετικές αξίες της γυναικείας υπόστασης – εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Θέλουμε τις γυναίκες στο επιχειρείν, στην πολιτική, σε θέσεις ευθύνης. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για κάθε κοινωνία, το αποδεικνύουν μετρήσεις – οικονομικά δεδομένα- μελέτες και έρευνες. Όπου η γυναίκα επιχειρεί, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και μπολιάζει την οικονομική δραστηριότητα με τις δικές της αξίες.


Έχει αναγνωριστεί η ισοτιμία των δύο φύλλων και πλέον απολαμβάνει – θεσμικά τουλάχιστον – τους καρπούς της ισότητας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η θεσμική ισότητα έχει μετατραπεί σε κοινωνική πραγματικότητα – υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια. Στην πραγματικότητα έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο όπου οι γυναίκες περιορίζονται μόλις στο 25% των θέσεων ευθύνης ενώ οι ίδιες αποτελούν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου 2020 μόνο 10 από τις 152 χώρες είχαν εκλεγμένους αρχηγούς κρατών γυναίκες, ενώ οι άνδρες αποτελούσαν το 75% των βουλευτών, το 73% των διευθυντικών στελεχών και το 76% των υπεύθυνων στα κύρια μέσα ενημέρωσης. 7 στις 10 γυναίκες θεωρούν ότι σημαντικό εμπόδιο στην καριέρα τους αποτελούν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις.


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει τη δική του παράδοση στον τομέα αυτό και έφερε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η θεσμική ισότητα που απολαμβάνει η γυναίκα σήμερα είναι δικό του έργο και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Η ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεµελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε αποτέλεσµα σήµερα η Ευρώπη να συγκαταλέγεται στις περιοχές µε τη µεγαλύτερη ασφάλεια και την πιο δίκαιη αντιµετώπιση για τις γυναίκες στον κόσµο.


Ας δούμε μερικά στοιχεία. Το 2017 το 66,5 % των γυναικών ηλικίας 20 έως 64 ετών στην ΕΕ εργαζόταν, ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 62,1 %. Το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών ήταν 78 % το 2017 και 75,1 % το 2010. Παρότι η αρχή της ίσης αµοιβής περιλαµβάνεται στις συνθήκες της ΕΕ και στους κανόνες σχετικά µε την ισότητα των δύο φύλων στην αγορά εργασίας, η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των κανόνων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στο σύνολο των κρατών µελών. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων δημοσίευσε πρόσφατα τον Δείκτη ισότητας των φύλων για το 2022. Τα στοιχεία του Δείκτη καταγράφουν τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορους τομείς. Ο Δείκτης παίρνει τιμές από το 1 έως το 100 (όπου 100 = πλήρης ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών). Η βαθμολογία της ΕΕ για το 2022 είναι 68,6 (5,5 μονάδες υψηλότερη από ό,τι το 2010). Οι χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις είναι η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία. Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα αν και η χώρα μας βελτίωσε την επίδοσή της κατά 4,8 μονάδες από το 2010. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, σημαντικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία και άλλους τομείς. Κάποιοι τομείς επηρεαστήκαν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Advertisement