Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Λοβέρδος: «Αν δεν τα καταφέρω στους στόχους που έθεσα για την παράταξη θα αποχωρήσω»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του Open ο Ανδρέας Λοβέρδος υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ δήλωσε πως το ΚΙΝΑΛ δεν πέτυχε και πως πρότασή του είναι να μετανομαστεί σε ΠΑΣΟΚ. Επίσης είπε πως: «Αν δεν δείξεις στον κόσμο ότι μπορείς να είσαι μεγάλο κόμμα, δεν έρχεται σε εσένα» και πρόσθεσε πως ένα δικό τους 18% στις εκλογές θα αλλάξει εντελώς τα πράγματα.

«Θα προτείνω δύο μόνιμους αντιπροέδρους»
«Θέλω να σας πω ότι έχω σκεφτεί και θα το πω σε εσάς πρώτη φορά αλλά θα το επαναλάβω στην Κεντρική Επιτροπή με ανάλυση ότι δεν θα είμαι μόνος μου. Θα προτείνω δύο θέσεις αντιπροέδρων, μονίμων αντιπροέδρων στο κόμμα. Ο ένας ή η μία θα έχει να κάνει με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και του κόμματος, ο άλλος θα έχει τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και ο τρίτος ή τρίτη θα έχει την ευθύνη του προγράμματος μας που πρέπει να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα, πηγαίνοντας προς τις εκλογές 2022-2023 και μετά θα πάψει να υπάρχει. Δηλαδή ο τρίτος αντιπρόεδρος θα είναι για έως τις εκλογές. Από το συνέδριο έως τις εκλογές. Με μία συλλογική ηγεσία που θα έχει συνδυασμό εμπειρίας και δύναμης που φέρνουν τα νιάτα, πιστεύω και με τον πολιτικό μας λόγο, με τα σύμβολά μας, το χρώμα μας, τον ήλιο, με το όνομά μας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι», είπε ακόμα ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Φιλοδοξία μου ένα κόμμα του 18%»
Για το αν θα συγκυβερνήσει σχολίασε: «Λέω και το λέω συνεχώς, αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι αντιπολίτευση πολλές φορές έχουμε κοινές θέσεις και στη Βουλή κρατάμε κοινές στάσεις. Είναι μία νομοτέλεια της αντιπολίτευσης αυτή. Άρα δεν αποκλείουμε ούτε συζητήσεις με κανένα. Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική μας συμμετοχή αυτή θα προκύψει με κριτήριο τη δική μας δύναμη. Η φιλοδοξία η δικιά μου είναι να υπερδιπλασιάσουμε τις δυνάμεις του κόμματος. Δηλαδή να είμαστε ένα κόμμα του 18%, του 19%. Θα έχουμε δύο εκλογές. Μα το είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Θέλει αυτοδυναμία ο άνθρωπος. Αυτό θέλει. Αυτό έκανε και το 2019, αυτό θέλει και τώρα. Στις δύο αυτές εκλογές αν το κόμμα δεν αλλάξει τώρα, ειδικά στη δεύτερη, η πρώτη είναι εύκολη γιατί είναι απλή αναλογική, θα συμπιεστεί πάρα πολύ. Η αλλαγή των συσχετισμών στην εκλογή με απλή αναλογική και ένα κόμμα δικό μας στο 18% αλλάζει τα πράγματα»
«Το ΚΙΝΑΛ δεν πέτυχε»
«(Το ΚΙΝΑΛ) δεν πέτυχε. Εγώ πάλεψα από τις τάξεις του όσο μπορούσα όπως και όλοι και όλες αλλά μέχρι εκεί φτάσαμε. Το τρίτο κόμμα με 8,1 και με δημοσκοπικές 5, 6, 7 είναι χθες. Εάν οι πολίτες με επιλέξουν, στο χέρι τους είναι, θα υπάρξει ΠΑΣΟΚ. Θα μετονομαστεί με απόφαση του συνεδρίου που θα γίνει το Μάρτιο. Η πρότασή μου θα είναι να είναι ΠΑΣΟΚ, να είναι ένα κόμμα που θα έχει σκέπη και γι’ αυτούς που δεν θέλουν να ενταχθούν σε εμάς μα είναι κοντά μας. Κινήσεις όπως αυτή που το απόγευμα παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με το Νίκο Ανδρουλάκη και το Χάρη Καστανίδη. Κινήσεις πολιτών. Το ΚΙΔΗΣΟ φυσικά του κ. Παπανδρέου. Αυτά όλα θα έχουμε ένα σχήμα που να τα καλύπτει. Το σύμβολό μας θα είναι ο ήλιος, το χρώμα μας θα είναι το πράσινο. Επιστροφή στον 21ο αιώνα με το ΠΑΣΟΚ», είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, ούτε χαρίζεται, δεν θα μα το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Θυμάμαι μία φράση χαρακτηριστική του Ανδρέα Παπανδρεόυ, θέλω να την επικαλεστώ, το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, ούτε χαρίζεται, δεν θα μας το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είδατε την σκηνική παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη με πάρα πολύ πράσινο. Αυτά λοιπόν τα παθαίνει κανείς, ένα κόμμα, αν έχει πάρα πολύ μικρό ποσοστό, όπως έχουμε εμείς, 5, 6, 7. Του παίρνει πολλά στελέχη η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση μας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πήρε και η Νέα Δημοκρατία», είπε στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος.
Απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει ευθύνη της τωρινής ηγεσίας για τη θέση του κόμματος σημείωσε: «Με την έννοια όχι ότι το ήθελε. Προφανώς και δεν το ήθελε και αγωνίστηκε για το αντίθετο. Αλλά όταν δεν το καταφέρνεις, δεν καταφέρνεις να μεγαλώσεις την παράταξή σου, δεν θες να συγκυβερνήσεις, όταν και τα δύο δεν τα κάνεις, δεν μπορείς και δεν θέλεις τότε ο χώρος καλύπτεται από άλλους».
«Αν δεν τα καταφέρω στους στόχους που έθεσα για την παράταξη θα αποχωρήσω»
«Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. (…) Δεν έχω κανένα μαράζι να τα κάνω αυτά. Πιστεύω σε αυτά. Έχω πάθος γι’ αυτά. Αυτά που σας λέω δεν τα λέω επειδή τα σκέφτηκα, δεν είναι σχήματα λόγου. Είναι πεποιθήσεις. Είναι πίστη. Θα γίνει αυτό. Αν δεν τα καταφέρω δεν θα κάθομαι εγώ στην παράταξη να πιέζω την παράταξη. Θα αποχωρήσω. Αλλά θα το καταφέρω», είπε