Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντίδραση Π.Χρηστίδη για δηλώσεις Χατζηδάκη: “Το σχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά αποκαλύπτει τις εμμονές της”

Published

on

Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε το πρωί στον ΣΚΑΪ και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μεσαιωνικές αλλαγές που φέρνει στην αγορά εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται δεκάωρη εργασία, αλλά και αύξηση απλήρωτων υπερωριών, έκανε λόγο για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας»

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Κ. Χατζηδάκης φρόντισε να ενημερώσει ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται για το… καλό μας, καθώς η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου.

Θυμό, πάντως, προκαλεί και το παράδειγμα που διάλεξε ο υπουργός, φανερώνοντας ότι μάλλον δεν έχει εικόνα για τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

«Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.

Φρόντισε, τέλος, να κάνει και παρατηρήσεις για την κριτική που γίνεται επισημαίνοντας «γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τα εργασιακά, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε: 

 

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει σήμερα, ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. 

Advertisement

Φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων .