Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρούν Φοιτητές-Καθηγητές για την μεταφορά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου – “Ηχηρή” παρέμβαση Α.Σαουλίδη

Published

on

Πορεία διαμαρτυρίας για την πρόταση κατάργησης και μετακίνησης σχολών των Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, πραγματοποιησαν φοιτητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αφορμή σε αυτό στάθηκε η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος προς το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη, σύμφωνα με την οποία ζητείται να συγχωνευτούν τμήματα της Σίνδου με αυτά των Σερρών, με έδρα τις Σέρρες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και φοιτητές από αντίστοιχα τμήματα των Σερρών και της Καβάλας, όπου και για αυτά υπάρχουν προτάσεις για αναδιάρθρωση, όπως η κατάργηση του τμήματος Φυσικού της Καβάλας.

Με το σύνθημα «Δεν θα πάμε στις Σέρρες» οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ΥΜΑΘ για τις προτάσεις περί  καταργήσεως και συχώνευσης τμημάτων.

Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και σχεδιάζουν κάθοδο στην Αθήνα για διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Η πρόταση αφορά 6.000 ενεργούς φοιτητές στη Σίνδο, οι οποίοι θα κληθούν, αν η πρόταση υλοποιηθεί, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις Σέρρες, αλλάζοντας τον προγραμματισμό των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το ζήτημα ανήγαγε με ανάρτησή του στην πολιτική σφαίρα των ευθυνών, ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αντώνης Σαουλίδης: 

Advertisement

Ανεξήγητη η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που καταργεί τμήματα από τη Σίνδο και τα μεταφέρει σε γειτονικό νομό. Η απόφαση αυτή αφορά στα τμήματα  Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και  Μηχανικών Περιβάλλοντος και είναι απόφαση αντιπαιδαγωγική και αδικαιολόγητη.

Διαβάστε την ανακοίνωση-παρέμβαση του Αντώνη Σαουλίδη σχετικά με το ζήτημα αυτό:

Βρίσκει απέναντί της την μεγάλη πλειοψηφία καθηγητών και φοιτητών. Είναι μια απόφαση που αγνοεί την πραγματικότητα καθώς το Τμήμα Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα τμήματα του ιδρύματος, παρουσιάζει υψηλή σύνδεση με την αγορά εργασίας και έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών. Ανεξήγητη και πρωτοφανής στα ακαδημαϊκά πράγματα η κατάργηση ενός Τμήματος-πρότυπο για το ΔΙΠΑΕ.

Πέραν όμως από αιφνιδιαστική η απόφαση αυτή ανατρέπει τη ζωή φοιτητών και μελών ΔΕΠ καθώς τους αναγκάζει σε μια περίοδο αυξημένου κόστους διαβίωσης και οικονομικής δυσπραγίας να προβούν σε μείζονος σημασίας αλλαγές χωρίς να το γνωρίζουν έγκαιρα, χωρίς να ευθύνονται, χωρίς ενδεχομένως να μπορούν. Μια τέτοια απόφαση ίσως οδηγήσει στην έξοδο από τη φοίτηση πολλούς σπουδαστές που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος μετεγκατάστασης.

Οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της εκπαίδευσης δεν μπορούν να γίνονται ερήμην καθηγητών και φοιτητών, χωρίς πρόνοια για τα ζητήματα των υποδομών – στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και λειτουργούν οι υποδομές- και δεν μπορούν να ανατρέπουν αιφνιδιαστικά τη ζωή και τον σχεδιασμό χιλιάδων οικογενειών. Όταν μάλιστα δεν συντρέχει κανένας επιστημονικός/ ακαδημαϊκός λόγος για τέτοιες αποφάσεις τότε τα κίνητρα που οδηγούν σε αυτές είναι το λιγότερο περίεργα.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, τα τμήματα να παραμείνουν στη Σίνδο. Οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης οφείλει να μην αιφνιδιάζει, να λαμβάνει υπόψη και να συνυπολογίζει ακαδημαϊκές παραμέτρους και την κοινωνική πραγματικότητα καθηγητών και φοιτητών.

Advertisement