Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσυνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση» – Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Published

on

«Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση»  το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει την Κυριακή των Βαΐων,  17 Απριλίου 2022, το δεύτερο περιφερειακό προγραμματικό προσυνέδριο στην Κοζάνη.

Με φόντο την ενεργειακή κρίση και το ράλι ανατιμήσεων που ψαλιδίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας.

Εξάλλου, το Κίνημα Αλλαγής με συνέπεια προτείνει εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στα τιμολόγια, τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ώστε να μην είναι μόνο το κράτος (μέσω των επιδοτήσεων) και οι πολίτες (μέσω των αυξήσεων) που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της ομαλότερης απεξάρτησης από το λιγνίτη, ήτοι μικρότερη μεταβατική περίοδο με το φυσικό αέριο, ώστε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική θέση στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει η ταχύτερη μετάβαση προς την πράσινη εποχή με ένα καλύτερο δίκτυο υψηλής  διασυνδεσιμότητας, ώστε χιλιάδες Έλληνες να είναι και παραγωγοί καικαταναλωτές.

Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά να κοινωνικοποιήσουμε την παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας  ενεργειακές κοινότητες ιδίως στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον  τομέα της μεταποίησης, αλλά και στα σπίτια μας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες.

Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις με τη δημιουργία νέων  υποσταθμών και αναβάθμισης του δικτύου. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει  ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να εκπονήσουν συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και  θα απαντά στο ερώτημα πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  μπορεί να αντέξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τί έργα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα  απορρόφησης των ανανεώσιμων που έχουμε σαν στόχο για το 2030.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προσυνεδρίου για την ενέργεια, τις εργασίες θα ανοίξει ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος – Ενέργειας και θα ακολουθήσει η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Advertisement

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής -Αν. Καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της επιτροπής Προγράμματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας Χάρης Δούκας, ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος REN21 και Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και ο Στέργιος Λογοθετίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 

Κυριακή 17 Απριλίου 2022, Κοζάνη

Έναρξη: 11:00πμ – Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού

Ομιλίες:

  • Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος

και Ενέργειας

  • Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • Γιάννης Μανιάτης, Αν. Καθηγητής ΠΑΠΕΙ, π. Υπουργός Ενέργειας
  • Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP)
  • Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της επιτροπής Προγράμματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας
  • Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος REN21, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
  • Λογοθετίδης Στέργιος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A

Συντονιστής: Πάρις Κουκουλόπουλος

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης  επιμελητηρίων και παραγωγών ενέργειας, επιστημόνων καθώς και εργαζομένων από το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης

Advertisement

Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ευάγγελος Καρλόπουλος, Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων

Δημήτρης Σωτηρόπουλος , Χημικός Μηχανικός

Κωνσταντίνος Μαχτής , πρ. Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας

Γιάννης Κυανίδης , Πρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Φωτοβολταϊκών

Γεωργία Ζεμπιλιαδου, Περιφερειακή Σύμβουλος

Μόσχος Μόσχου, Πρόεδρος Σωματείου Σπάρτακος

Advertisement

Γιάννης Μητλιαγκας ,Πρόεδρος ΕΒΕ Κοζάνης