ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aπόστολος Πάνας: “Το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη στερείται ουσίας!”
Ο Απ. Πάνας- Ειδικός Αγορητής στο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ ‘’Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’:
Με την τοποθέτησή του ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα ‘’Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Πάνας, μίλησε για ένα σχέδιο νόμου που ναι μεν έρχεται να καλύψει κενά του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά επί της ουσίας δε δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του αγρότη.
Τη στιγμή που, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, όλες οι κατηγορίες αγροτικών δραστηριοτήτων επλήγησαν οριζόντια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρνει ένα σχέδιο νόμου που δεν ανταποκρίνεται στις επιτακτικές ανάγκες του αγρότη, μη δίνοντας λύσεις ρευστότητας, που είναι το βασικό πρόβλημα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Αντιθέτως ρυθμίζει θέματα σημαντικά μεν, όπως το θέμα των βοσκοτόπων, η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ζητήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, θέματα της αλιείας και της προστασίας των αλιευμάτων, εισάγει για πρώτη φορά το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ρυθμίζει τα περί ανάκτησης των αγροτικών ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κος Πάνας εστίασε την κριτική του στο ότι δε δίνονται για άλλη μια φορά απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχει απευθύνει το Κίνημα Αλλαγής ιδίως κατά την κρίση του κορονοϊού και απασχολούν τον αγρότη στην καθημερινότητά του. Όπως π.χ. πότε θα ολοκληρωθεί η περιβόητη αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αφομοιώσει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στις αγροτικές εκτάσεις; Προ ολίγων ημερών στη Χαλκιδική, καταστράφηκε από το χαλάζι το 50% των καλλιεργειών. Τί θα γίνει, ακόμη, με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία; θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα; θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ή πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό των 446 εκ. ευρώ που επιστρέφεται στην Ελλάδα με αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Βουλευτής Χαλκιδικής καταλήγει: ‘’Πρόκειται για νομοσχέδιο ναι μεν σε θετική κατεύθυνση, από το οποίο ωστόσο απουσιάζει η καινοτομία και η ουσιαστική προαγωγή του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία. Περιμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υλοποιήσει επιτέλους το πρόγραμμά του και να προχωρήσει σε τομές που θα δώσουν πραγματική πνοή και αναπτυξιακή ώθηση στον πρωτογενή τομέα της χώρας, τον κλάδο της οικονομίας που αποτελεί τη διέξοδο από την κρίση, το θεμέλιο λίθο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. ’’