Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης: “Να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει τα σύνορά μας!”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη

 

Για τα ελληνοτουρκικά:

 

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά της  Τουρκίας,  είναι ένα τμήμα μιας στρατηγικής που έχει η Τουρκία,  για να εξωτερικεύσει τα δικά της εσωτερικά ζητήματα αλλά ταυτόχρονα να ακολουθήσει και  έναν δρόμο τελείως αναθεωρητικό. Διότι εκτός από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού,  που κορυφαίες στιγμές ήταν αυτές που ζήσαμε  πριν από λίγους μήνες στον Έβρο αλλά έχουμε ζήσει αντίστοιχες κι με τα νησιά μας. Έχουμε αντίστοιχες προθέσεις με σαφήνεια διατυπωμένες,  και για αυτό που έκαναν στην ΑΟΖ της Κύπρου και με τις υπερπτήσεις και με το τερατούργημα της  συμφωνίας με την Λιβύη και φυσικά με την διακήρυξη, ότι μπορεί να κάνουν εξόρυξη και στην δικιά μας ΑΟΖ.

 

Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας, είναι μια στρατηγική που σε επίπεδο λόγου δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη απάντηση με ενεργητική διπλωματία σε κάθε φόρουμ που υπάρχει στην Ευρώπη. Για το Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε πράξη υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας , θα πρέπει να απαντηθεί με αντίστοιχη πράξη. Πράξη που εγγυάται, διασφαλίζει και προστατεύει τα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Διαφήμιση

 

Η Ελλάδα είναι ειρηνική χώρα, είναι παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην ανατολική μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την Τουρκία που παραβιάζει συνέχεια το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Εμείς δεν έχουμε επιθετική διάθεση απέναντι σε κανένα, δεν θέλουμε να πάρουμε το έδαφος κανενός. Πρέπει όμως να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει τα σύνορα μας.

 

Αυτό είναι ξεκάθαρο από όλα τα πολιτικά κόμματα όλου του φάσματος.

 

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων;

 

Διαφήμιση

Έχει μεγάλο ρόλο και η αντιπολίτευση σε τέτοιες στιγμές. ‘Όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, αντιλαμβανόμαστε ότι η πατρίδα είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα,  οι Έλληνες πολίτες είναι πρώτα και πάνω από όλα. Είναι σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε με τα υπόλοιπα πολιτικά  κόμματα και να κάνουμε ό τι  χρειαστεί.

 

Αυτό, είναι αυτονόητο ότι ξεπερνά τα όρια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποίο το έχει ζητήσει πάρα πολλές φορές η Φώφη Γεννηματά.  Οχι μόνο τώρα που τα ζητήματα με  την Τουρκία είναι σε έξαρση,  και απαιτείται συνεννόηση και για λόγους ουσίας αλλά και εικόνας και σημειολογίας. Αλλά και παλιότερα όταν αντίστοιχα ζητήματα είχαν προκύψει. Τότε ο κ. Τσίπρας δεν είχε ακούσει την πρόταση μας, για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και τώρα το ζητάει ίδιος.

 

Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να αντιληφθεί όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και η Τουρκία ότι στην Ελλάδα συνεννοούμαστε μπροστά σε όσα κάνει η Τουρκία που είναι μια αναθεωρητική δύναμη.

 

Οι Έλληνες θέλουν να υπάρχει μια ενιαία στρατηγική, εμείς έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας, εκεί που οι παρατάξεις τελειώνουν, τα κόμματα τελειώνουν και μπαίνει το εθνικό συμφέρον.

Διαφήμιση

 

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί , ότι αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα και πιθανές κινήσεις της Τουρκίας. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σειρά λάθος κινήσεων από την κυβέρνηση που ξεκινούν από τις δηλώσεις αρμόδιου υπουργού του κ. Δένδια, στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκιάς που υποτίθεται πως τα πήρε ο αέρας και ακόμα πιο πίσω στις αντιλήψεις της ΝΔ γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Σε κάθε περίπτωση, εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε μια εθνική στρατηγική στην οποία όλοι μας θα έχουμε συνεισφέρει, για να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα.

 

Σχετικά με τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ: 

 

Διαφήμιση

Το βασικότερο στοιχείο στην πολιτική ζωή του τόπου είναι η συνέπεια και πρέπει να είναι η συνέπεια. Επομένως όσον αφορά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,  είναι ευχάριστο ότι ο κ. Τσίπρας τώρα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να γίνει. Όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν είχε προκαλέσει ένα συμβούλιο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το γεγονός ότι μπαίνει και αυτός στην ίδια στρατηγική είναι κάτι που το βλέπουμε με ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε πάνω σε αυτό.

 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πως η αυτόνομη πορεία του είναι αδιαπραγμάτευτη. Την έχουμε χαράξει όλοι μαζί ενιαία στο τελευταίο μας συνέδριο και την υπηρετούμε όλοι,  από την Πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά, το ισχυρό χαρτί της παράταξης όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις , μέχρι το τελευταίο στέλεχος. Όσο και αν θέλει η  προπαγάνδα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ,  να μας ετεροπροσδιορίζει , εμείς τις αποφάσεις μας τις έχουμε πάρει.