Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόστολος Πάνας: Προϋπολογισμός πληθωρισμού και ακρίβειας για την ελληνική κοινωνία

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση και την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024», τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής αρχικά ανέφερε πως και ο φετινός προϋπολογισμός, προμηνύει ακόμη μια δύσκολη χρονιά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης, ότι η Κυβέρνηση επικαλείται πάντα εξωγενείς παράγοντες ως μόνιμη αιτία επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών, θεωρώντας πάντα την ακρίβεια ως «εισαγόμενο προϊόν», ενώ η πραγματική αιτία της κατάστασης, είναι η απραξία η αναλγητικότητα και η απροθυμία της για λύσεις ουσίας, για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Συνεχίζοντας, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις επιδοματικές πρακτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες, απέβησαν άκαρπες και ανίκανες να ισοσκελίσουν ή να μειώσουν δραστικά, τις απώλειες των εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα επισήμανε, πως η ψήφιση του νέου φορολογικού για το 2024, αγνοεί για άλλη μια φορά τις πραγματικές ανάγκες της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, μετατράπηκε αυτομάτως σε βάρος των πολλών, σε μία οριζόντια και άδικη φοροεισπρακτική πολιτική.

Στη συνέχεια ο κ. Πάνας ως Τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε, πως γενικότερα για τις υποδομές, δεν προκύπτει εικόνα σοβαρού εθνικού σχεδίου, ενώ τα έργα που ξεκινάνε, όπως το Fly over γίνονται χωρίς να υπολογισθούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα και βεβιασμένα.

Παράλληλα τόνισε, την έλλειψη περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και για την απουσία ένταξης σοβαρών, μεγάλων, παραγωγικών και αναπτυξιακών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα για τη Χαλκιδική αναφέρθηκε αρχικά σε δύο μεγάλα έργα, στα φράγματα του Χαβρία και της Τρίγλιας, τα οποία παρά τη χρηματοδότηση δεν προχωρούν, στην έλλειψη προγραμματικού πλαισίου για τους λιμένες της Χαλκιδικής και τη σύνδεση της Βόρειας Χαλκιδικής με την Εγνατία Οδό, ενώ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του Σπηλαίου Πετραλώνων.

Advertisement

Στον πρωτογενή τομέα στηλίτευσε , για ακόμη μια φορά τον εμπαιγμό στους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, όπου με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για χρηματοδότηση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενώ στον τομέα της υγείας, επισήμανε πως οι μεγάλες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, κρύβονται κάτω από το χαλί, αφήνοντας της υγειονομικές υποδομές της χώρας να παρακμάζουν και τους Έλληνες πολίτες να ταλαιπωρούνται μόνιμα στις κρατικές δομές υγείας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του κι αναφορικά με τον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό ανέφερε: «Ο πέμπτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης αποτυπώνει έναν ιδιαίτερο αρνητικό απολογισμό της θητείας της Κυβέρνησης αυτής, κυρίως για τον κόσμο της παραγωγής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασία , τους αγρότες, τη στιγμή μάλιστα που νοικοκυριά, επαγγελματίες και παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν απαντά στο αίτημα για δίκαιη κοινωνία, εργασία και αξιοπρέπεια για όλους, ενώ δε προδιαγράφει κάποια προοπτική για τους νέους στον τόπο τους, αλλά ούτε στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη με περιφερειακή και κοινωνική διάσταση. Για αυτό το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αυτό πλην των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας ολόκληρη τη βαθιά συντηρητική λογική της διακυβέρνησης αυτής. Εμείς , αντιπροτείνουμε μια τελείως διαφορετική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σαφή και κοστολογημένη κατανομή, που αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της ανάπτυξης, την αναδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους και την προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας χρειάζεται ένα σύγχρονο αξιόπιστο κοινωνικό κράτος που θα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα παρεμβαίνει και θα μετασχηματίζει τις κοινωνικές ανισότητες, έχοντας στόχο να γίνει η οικονομία μας πιο ανθεκτική, πιο δυναμική για να επιταχυνθεί η πραγματική ανάπτυξη της αγοράς , ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι».

Advertisement