Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Άτακτη υποχώρηση” από την Κυβέρνηση μετά το “αλαλούμ” με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά και την κατακραυγή Πέτσα στην Πάτρα, φαίνεται να ενδίδει στο τελεσίγραφο των 3 Περιφερειαρχών για ενίσχυση 5.000 ευρώ στις επιχειρήσεις λόγω της ακύρωσης την τελευταία στιγμή του ανοίγματος της αγοράς σε Πατρα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη. Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο. Κυβέρνηση χωρίς αξιοπιστία. Κυβέρνηση “λίγη”.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Διαφήμιση

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου.

Με εκτίμηση,
Απόστολος Τζιτζικώστας – Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Γιώργος Κασαπίδης – Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Πίσω βήματα από την Κυβέρνηση -Στο τραπέζι η έκτακτη αποζημίωση 5.000 ευρώ! 

Δύο προτάσεις έπεσαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Αχαΐας για το άνοιγμα της αγοράς. Η πρώτη ήταν να ανοίξει κανονικά η αγορά αύριο το πρωί πιθανότατα με τη μέθοδο του click away ενώ παράλληλα να πυκνώσουν οι έλεγχοι στο κέντρο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα διεξάγουν καθημερινά και πολύ περισσότερα rapid test. Η δεύτερη πρόταση ήταν, εφόσον δεν ανοίξει τελικά η αγορά της Πάτρας, οι καταστηματάρχες όλοι να λάβουν οικονομική αποζημίωση 5000 ευρώ μέχρι να ανοίξουν.  Για το ζήτημα παραχωρήθηκε σχετική συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας από τον Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, o οποίος  δήλωσε ότι «είμαστε εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού για να δείξουμε ότι είμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια για να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό.