Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρ.Ρουσομάνη-Β.Μπαγιάτης: “ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η δημιουργία παράπλευρου σταθμού διοδίων στα Μάλγαρα.”

Published

on

Τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα της δημιουργίας παράπλευρου σταθμού διοδίων στα Νέα Μάλγαρα απασχόλησε τους δημότες του Δήμου Δέλτα. Μια απόφαση που πάρθηκε με ΦΕΚ το 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και προέβλεπε την κατασκευή παράπλευρων διοδίων στον Δήμο Δέλτα και συγκεκριμένα στον κόμβο των Νέων Μαλγάρων και στον ημικόμβο της Χαλάστρας.

Την περίοδο εκείνη η προηγούμενη Δημοτική Αρχή καθώς και η Περιφερειακή Αρχή δεν προσέφυγαν δικαστικά, ως όφειλαν, σε διάστημα 60 ημερών, περιθώριο που προβλέπει ο νόμος. Το 2018 υπήρξε και δεύτερη απόφαση με την έκδοση και δεύτερου ΦΕΚ, που αφορούσε πλέον το ύψος του κομίστρου των διοδίων. Τότε μόνο η Περιφερειακή Αρχή (και όχι η Δημοτική) αντέδρασε και προσέφυγε δικαστικά. Η ενέργεια αυτή όμως δεν αποσκοπούσε στην μη κατασκευή των διοδίων, η οποία οριστικοποιήθηκε με το ΦΕΚ του 2017 που προαναφέρθηκε, αλλά στη μείωση του ποσού διέλευσης για τα οχήματα. 

Έτσι, τον Ιανουάριο και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση προς τη διοίκηση του Δήμου από την Εγνατία ΑΕ, ξεκίνησαν στον ημικόμβο της Χαλάστρας οι εργασίες για την κατασκευή παράπλευρων διοδίων. Μονομερώς η κατασκευαστική εταιρία αφαίρεσε τμήμα του οδοστρώματος, καθιστώντας την είσοδο των διερχομένων στον οικισμό της Χαλάστρας δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη. Άμεση ήταν η αντίδραση της νέας Δημοτικής Αρχής και πλήθους πολιτών με σειρά κινητοποιήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των εργασιών. Παρ’ όλα αυτά το οδόστρωμα δεν αποκαταστάθηκε, καθώς η εταιρία δεν έκανε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής παράπλευρων διοδίων, στον κόμβο των Νέων Μαλγάρων αυτή τη φορά, και πάλι χωρίς να ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή. Και αυτή τη φορά ο Δήμαρχος του Δήμου, κύριος Γιάννης Ιωαννίδης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι καθώς επίσης και σημαντικός αριθμός πολιτών αντέδρασαν δυναμικά. Οι εργασίες διακόπηκαν για μια ακόμη φορά, χάριν των κινητοποιήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοτάξιο που στήθηκε βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κεντρικό αρδευτικό αγωγό, που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο πότισμα του κάμπου, ενώ ο ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων συνέταξε εξώδικο. Ακόμη, πρέπει να τονίσουμε ότι η νέα διοίκηση του Δήμου τον Φεβρουάριο ζήτησε από την Περιφέρεια να εντάξει κάποιους πρόσθετους όρους στην ήδη υπάρχουσα αγωγή που κατέθεσε το 2018, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Δήμου.   

Οι συνέπειες για τους κατοίκους των οικισμών της Χαλάστρας, των Κυμίνων και των Νέων Μαλγάρων είναι εξαιρετικά δυσμενείς, καθώς ο Δήμος Δέλτα είναι ουσιαστικά περικυκλωμένος από σταθμούς διοδίων (τα διόδια του Αιγινίου και του Ωραιοκάστρου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα όρια του Δήμου Δέλτα) ενώ υπάρχει εδώ και δεκαετίες ο κεντρικός σταθμός διοδίων Νέων Μαλγάρων. Οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας, που απασχολούνται σε άλλους Δήμους θα επιβαρύνονται καθημερινά με τα τέλη των νέων διοδίων που προβλέπεται να δημιουργηθούν. Την ίδια ώρα, τις συνέπειες κατασκευής των παράπλευρων διοδίων δεν δύνανται να αποφύγουν ούτε οι αγρότες, καθώς οι μετακινήσεις τους προς τα αγροτεμάχια θα καταστούν ιδιαίτερα δύσκολες. 

Συνεπώς εμείς θεωρούμε πως η κατασκευή των παράπλευρων διοδίων θα είναι ακόμα μια πράξη που μας φέρνει πιο κοντά στο έργο της υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου Δέλτα, ιδίως στην μετά Κορονοϊού εποχή που διανύουμε, με τις εμφανείς αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και στο εισόδημα των συνδημοτών μας. 

Επιτακτικό αίτημα τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των Δημοτών είναι η μετατόπιση του σταθμού διοδίων Νέων Μαλγάρων επί της Εθνικής Οδού μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα, ούτως ώστε να αποτραπεί και η κατασκευή παράπλευρων διοδίων και η παράκαμψη των ήδη υπαρχόντων από τους διερχομένους. 

Εμείς από μεριάς μας ήμασταν παρόντες και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε κάθε ενέργεια που θα αποτρέψει την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών του Δήμου μας. 

Advertisement

 

Ραφαέλλα Ρουσομάνη – Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δέλτα 

Βασίλης Μπαγιάτης – Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Δέλτα