Connect with us

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ

Χ.Καστανίδης στο “Debate” της. “Καθημερινής” : “Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του θα γίνει ήρεμα και αποφασιστικά”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργός, έδωσε το δικό του “στίγμα” για την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών. 


Ακολουθεί η συνέντευξη στην. “Καθημερινή της Κυριακής” 


Η συζήτηση περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Είναι πολιτικά βιώσιμη, αλλά και πρακτικά εφικτή – δεδομένων και των οικονομικών ζητημάτων – αυτή η κατεύθυνση; Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε το ΚΙΝΑΛ ως ενιαίο φορέα και να διαμορφώσετε τη δομή της παράταξης;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κίνημα που άλλαξε προς το καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Στέγασε τα όνειρα και τις προσδοκίες των πιο προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας. Ο τίτλος και τα σύμβολά του ταυτίστηκαν στην συνείδηση του κόσμου με την αλλαγή της μοίρας του, με την έξοδό του από την αφάνεια του περιθωρίου στην προσήλια επιφάνεια της δημόσιας ζωής. Αν ο Μιτεράν έχει δίκαιο στη διατύπωσή του ότι πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, δεν εγκαταλείπεις τα σύμβολά σου, τα επαναφέρεις και κάτω από αυτά συντάσσεις μια νέα νικηφόρα πορεία προς το μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τα «οικονομικά ζητήματα» στα οποία αναφέρεστε, έχω πει ότι θεωρώ εξευτελιστική τη συζήτηση που συνδέει την αλλαγή του ονόματος ενός πολιτικού κόμματος με το φορολογικό μητρώο. Είναι απαράδεκτοι ακόμη και οι υπαινιγμοί για το θέμα αυτό από επίσημα χείλη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Την επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ θα την κάνουμε ήρεμα και αποφασιστικά στο τακτικό μας συνέδριο.

Στις επόμενες, διπλές όπως προμηνύεται, εθνικές κάλπες, η παράταξη είναι πιθανό να βρεθεί προ αποφάσεων για συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό. Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, είτε με τη Ν.Δ., είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν επιχειρείς να ανασυγκροτήσεις το κόμμα σου, δεν μιλάς για τη σχέση σου με τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά για το δικό σου κόμμα. Δεν ετεροπροσδιορίζεσαι, αλλά αυτοπροσδιορίζεσαι, ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά.Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε στο παρελθόν με τη Νέα Δημοκρατία και το τίμημα που πλήρωσε ήταν η καταστροφή του. Δεν πρόκειται να το ξανακάνει. Τα θέματα των συμμαχιών και των συνεργασιών ας τα λύσουν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας

Πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα, ώστε να κερδίσει έδαφος και να μην «συμπιεστεί» από τις επεκτατικές βλέψεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον χώρο του Κέντρου;  

Διαφήμιση

Η επιρροή μας πρέπει να εκτείνεται από το χώρο του Κέντρου και Αριστερά.
Η κατάκτηση ενός ζωτικού πολιτικού χώρου εξαρτάται, κυρίως, από τις ιδέες και το πρόγραμμα του κόμματός σου. Πρόκειται για μάχη ιδεών.
Τούτο σημαίνει ότι επείγει, σε ελάχιστο χρόνο, να έχουμε ετοιμάσει μια νέα Διακήρυξη Αρχών, ανάλογης ιστορικής βαρύτητας με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου.
Πέραν αυτού, είναι τέτοια η έκταση και η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως προκύπτει και από τους δραματικούς δείκτες που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ πριν από λίγες μέρες, που πολύ σύντομα θα αναζητήσουν και πάλι προοδευτικές λύσεις.

Και είναι πολλοί – σας διαβεβαιώ – εκείνοι που αναζητούν ξανά τη δική μας φωνή και αποτελεσματικότητα στον χειρισμό των κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Οφείλουμε στην ιστορία μας και στον κόσμο που μας πιστεύει να ανταποκριθούμε.

 

Θεωρείστε εκ των βασικών εκπροσώπων της «αντιδεξιάς» πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ, κατεύθυνση που προτάσσει και η παρούσα ηγεσία. Τι σας οδήγησε στο να μην συνταχθείτε με την κ. Γεννηματά αλλά να ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας, που θα μπορούσε πιθανώς να λειτουργήσει διασπαστικά, αποδυναμώνοντας το εν λόγω μέτωπο στις κάλπες; 

Υπονοείτε ότι υπάρχουν και κάποιοι που εκπροσωπούν την «φιλοδεξιά» πτέρυγα; Και τι ακριβώς σημαίνει αντιδεξιά πτέρυγα; Ας πούμε, αυτοπροσδιορίζεσαι ως «αντιδεξιός», αλλά δεν έχεις πρόβλημα να ψηφίσεις μαζί με την Δεξιά τον αλήστου μνήμης νόμο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες;
Προσωπικά, δεν επιλέγω τα «αντί», δεν ορίζω τη θέση μου ως αντίθεση σε κάποιον άλλο. Προτείνω τον δικό μου κόσμο ιδεών, υποστηρίζω τις δικές μου προγραμματικές προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία, στο κράτος και τους θεσμούς. Από τη δική μου αφήγηση προκύπτει η διαφορά της προοδευτικής λύσης από τη συντηρητική της Δεξιάς.
Δεν υπάρχουν «μέτωπα» στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Οι υποψηφιότητες είναι διακριτές μεταξύ τους.

Η δική μου στοχεύει στο να αναδείξω μια σαφή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της παράταξης, που εδράζεται στην υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μια εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις. Στοχεύει, ακόμη, να αναδιατάξει οργανωτικά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ για να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Έτσι, θα γίνει και πάλι ισχυρή η δημοκρατική παράταξη.

Διαφήμιση