Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα! Τοπικά “Lockdown” εξετάζουν οι ειδικοί.

Ουσιαστικό πρώτο πείραμα των μέτρων που θα μπούν σε εφαρμογή από Δευτέρα, είναι το νησί του Πόρου.

Ήδη έχει συζητηθεί μια σειρά απο μέτρα που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανάλογα με τα τοπικά δεδομένα. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να υπάρχει ωράριο στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης,. Αρχικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μέτρο θα αφορά τοπικά “lockdown” ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων με τα μπαρ να κλέινουν στις 23.00 σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ήδη από την Παρασκευή το πρωι, το νησί του Πόρου έχει μπει σε καθεστώς τοπικού “lockdown” που περιλαμβάνει:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00-07.00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως Live party, πανηγύρια, λειτανίες και λαϊκές αγορές.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, σε δημόσιο και σε ιδωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης, μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα εως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’βαθμού, οπου επιτρέπονται εως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το νησί , τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Προ των πυλών νέα μέτρα

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τέταρτη ημέρα. Γίνεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων από ό,τι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ευτυχώς δεν έχουμε γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Υπάρχει η ελπίδα και η πιθανότητα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα νούμερα αυτά. Να αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων, που χρειάζεται τουλάχιστον 5-7 μέρες για αυτό. Έχει μεγάλη σημασία η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο και ιδιαίτερα το τριήμερο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο MEGA.

Με το βλέμμα στον Δεκαπενταύγουστο

Στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατευτούμε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει «να τηρηθούν τα μέτρα με τον πιο αυστηρό τρόπο, οι αποστάσεις, η μάσκα, η προσωπική υγιεινή.

«Αποφεύγουμε συναθροίσεις και συνωστισμό και ακολουθούμε οτιδήποτε εξαγγέλλεται από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα γυρίσουν και οι περισσότεροι εκδρομείς στις μεγάλες πόλεις, οπότε θέλει μια μεγάλη προσοχή. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπωματικών κρουσμάτων μέχρι τις 20 Αυγούστου, αυτό θα έχει αποτέλεσμα μια ευρύτερη μετάδοση σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Πάντως, τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στον Πόρο φαίνεται πώς προκρίνεται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας – εάν φυσικά αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων. 

«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες  από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 945 κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος.

Τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα και στο… βάθος νέα μέτρα

Για αύριο Δευτέρα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν αποκλείεται – εάν και τη σημερινή ημέρα συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων – να ανακοινωθούν νέα μέτρα, ειδικά για περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πέσει στο «τραπέζι» διάφορες προτάσεις όπως η επιστροφή των SMS για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και το κλείσιμο των νυχτερινών μαγαζιών νωρίτερα ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Το R0 ξεπέρασε το 1

Ένα άλλο στοιχείο που έχει ανησυχήσει τους ειδικούς, είναι ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το RO καθώς όπως αποκάλυψε ο Νίκος Σύψας, έχει ξεπεράσει το 1.

«Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ