Connect with us

ΥΓΕΙΑ

#Covid-20, το νέο στέλεχος του κορονοϊού βρίσκεται ήδη κι αλλού! Τι γνωρίζουμε; Είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό;

Published

on

 O κορωνοϊός μεταλλάσσεται, αυξάνει τη μεταδοτικότητά του κατά 70% και θέτει σε δοκιμασία τα αντανακλαστικά της Ευρώπης: Αν η Νότια Βρετανία είναι «η ευρωπαϊκή Γουχάν», θα καταφέρει η Γηραιά Ήπειρος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας;

Νοσηλευτές κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ προετοιμάζονται για να κάνουν τεστ θετικότητας στον κορονοϊό σε υπαλλήλους του Δήμου Γαλατσίου, Αθήνα Δευτέρα 4 Μαίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μέχρι σήμερα έχουν συμβεί περίπου 4.000 μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα S, δηλαδή στο μέλος του μικροβίου που έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η νέα μορφή του SARS-Cov-2 κυκλοφορεί ήδη και εκτός Βρετανίας. Εντοπίστηκαν 9 κρούσματα στη Δανία, 1 στην Ιταλία, 1 στην Ολλανδία και 1 στην Αυστραλία.

Does Virus Mutation Affect Vaccine Efficacy?

Με την αγωνία του κόσμου να βρίσκεται ξανά στα ύψη… οι λοιμοξιωλόγοι δηλώνουν:

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που ωθεί τον ιό να διαφεύγει» δηλώνει σχετικά ο καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας στο Κέιμπριτζ, Ραβί Γκούπτα. Τονίζοντας ότι «πρέπει να τον αποκωδικοποιήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα -και, βέβαια, δεν έχουμε το περιθώριο να διακινδυνεύσουμε. Το πιθανότερο είναι ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν θα επιδεινώσει την επιδημία. Μπορεί όμως να μας δυσκολέψει στο να τη διατηρήσουμε υπό έλεγχο».

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι το τι μπορεί να σημαίνει η μετάλλαξη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θα μπορούσε ο διαφοροποιημένος κορωνοϊός να θέσει θέμα αναποτελεσματικότητας των εμβολίων, λίγες μόνο ημέρες αφ’ ότου άρχισε η χορήγησή τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη;

Οι επιστήμονες είναι κάπως καθησυχαστικοί: Διαβεβαιώνουν ότι ο ιός πολύ δύσκολα θα ξεφύγει από τα εμβόλια, ασχέτως των μεταλλάξεών του. Κι αυτό διότι τα εμβόλια επιτίθενται στον κορωνοϊό από διάφορες κατευθύνσεις, ταυτόχρονα. Η μετάλλαξή του εντοπίζεται στη πρωτεΐνη-ακίδα, μέσω της οποίας αγκιστρώνεται στα κύτταρα και τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν αναλόγως, εάν χρειαστεί, έτσι ώστε να παραμείνουν αποτελεσματικά απέναντι στην εισβολή του μικροβίου.

Ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και ότι «τα ερωτήματα που τίθενται τώρα, όπως και πριν από λίγο καιρό στην περίπτωση των μινκ, είναι εάν η μετάλλαξη κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο, εάν τον κάνει πιο μεταδοτικό, εάν ως μεταλλαγμένος ο SARS-Cov-2 εντοπίζεται πιο δύσκολα κατά τη διάγνωση και εάν γίνεται πιο ανθεκτικός στα εμβόλια. Απάντηση, προς το παρόν, δεν υπάρχει για κανένα από αυτά τα ερωτήματα».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Μεταφορών Σαπς ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που καταγράφει αυτές τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο η ίδια η μετάλλαξη θα εντοπιστεί και αλλού.

«Η πραγματικότητα είναι πως η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη και αλλού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, αν και δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

«Είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Advertisement

Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.