Debate: Προς “ναυάγιο” η τηλεμαχία μεταξύ Παπανδρέου-Ανδρουλάκη;

Σε ναυάγιο φαίνεται , εκτός απροόπτου, να οδηγείται το debate του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Απομένουν ελάχιστες ημέρες, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων φαίνεται ότι δεν καταλήγουν σε συμφωνία για τους όρους διεξαγωγής του, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετική δύσκολη έως απίθανη η πραγματοποίησή του.

Παρά το ότι και οι δύο πλευρές εμφανίζονται δημοσίως θετικές στο να γίνει η τηλεοπτική συζήτηση, στην πράξη οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επιθυμεί μια αντιπαράθεση με άνεση χρόνου και όχι σύντομες απαντήσεις του 1,5 λεπτού, καθώς και δυνατότητα ερωτήσεων μεταξύ τους.

Η πλευρά Ανδρουλάκη ζητάει να ακολουθηθεί το μοντέλο του debate του α’ γύρου και να συμμετέχουν δημοσιογράφοι από τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν το debate η ΕΡΤ με επίσημη επιστολή της στους δύο υποψήφιους, ο ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου και το Mega.

Παράλληλα, υπάρχει και ένα πρακτικό ζήτημα, καθώς απομένουν ουσιαστικά μόνο δύο ημέρες για να πραγματοποιηθεί, δηλαδή η Πέμπτη και η Παρασκευή, κατά τις οποίες ο κ. Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε Ρόδο και Κοζάνη αντίστοιχα.

Τι λέει η πλευρά Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν επιδιώκει μετωπική αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου, γι’ αυτό και αποφεύγει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται.

Ο ίδιος δηλώνει υπέρ του debate με τους όρους που προτείνει. Ωστόσο, συνομιλητές του ευρωβουλευτή εκφράζουν αμφιβολίες για το πόσο θα ωφελούσε την ενότητα της παράταξης μια σκληρή δημόσια αντιπαράθεση των δύο ανδρών.

“Εγώ σε ντιμπέιτ πήγα. Υπάρχουν όροι που ανακοινώθηκαν (σσ εννοεί από την πλευρά Παπανδρέου) και είπαμε όχι. Εγώ ξέρω ότι μέχρι σήμερα, όροι ανακοινώθηκαν πριν 10 ημέρες και ο μόνος που είπε όχι ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός. Εγώ είπα ναι, μαζί με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου και συμμετείχαμε κανονικά”, τόνισε χθες στο Mega ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τους όρους, πρόσθεσε:

“Λέω τώρα δημοσίως ότι θέλω ντιμπέιτ με τους όρους που έγινε και με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου και επειδή ζητάτε όλοι ντιμπέιτ, λέω με έναν δημοσιογράφο από όλα τα μεγάλα κανάλια. Λέω καθαρά, ώστε να μάθει ο κόσμος σε τι δεσμευόμαστε. Δεν κρύβεται κανείς και το απέδειξα την προηγούμενη εβδομάδα. Και μιλώ για μένα. Τώρα αν θέλουμε ένα ντιμπέιτ που δεν είναι ντιμπέιτ, είναι άλλο θέμα. Τα ντιμπέιτ έχουν παγκοσμίως συγκεκριμένους όρους, δηλαδή χρόνους ομιλίας, ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Αυτό που έγινε και έγινε και το 2017”.

Τι λέει η πλευρά Παπανδρέου
Το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού κατηγορεί την πλευρά Ανδρουλάκη ότι επί της ουσίας αποφεύγει το debate.

Ο κ. Παπανδρέου, το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε θετικός στη διενέργεια debate λέγοντας ότι στο προηγούμενο δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση. “Πρέπει να πούμε τι παράταξη θέλουμε”, τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του έχει στείλει ήδη, άμεση και θετική απάντηση στο αίτημα τόσο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στο σχετικό αίτημα του MEGA.

Επίσης, θετική απάντηση έχει ήδη δοθεί και στο αίτημα για κοινή συμμετοχή των δύο υποψηφίων, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, την Πέμπτη το βράδυ.

Πηγές του περιβάλλοντός του σημειώνουν ότι “από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων”.

 

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ