ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Μαρίνου για εξελίξεις σε Αιγαίο και Παλαιστίνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) ανταλλάσει χειραψία με τον βουλευτή εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο, Αθήνα Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό και τις ευρύτερες προεκτάσεις του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, θα ενημερώσει διαδοχικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Μπαμπούλης για το “Τhe Socialist”

 Σε σειρά συναντήσεων προχώρησε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γιώργος Μαρίνος, όπου την Τρίτη συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και την Πέμπτη όπου συνάντησε τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, όπου συζήτησαν για της εξελίξεις στο παλαιστινιακό πρόβλημα. 

 

Αναλυτικά τα δελτία τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και για τις δύο συναντήσεις: 

 

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια:

Ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, συναντήθηκαν, σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος ενημέρωσε διαδοχικά τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, για τις εξελίξεις στην περιοχή.

 

Σε δήλωση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν τα εξής:

 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καταδίκασε την ισχυρή παρουσία και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και αναφέρθηκε στις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε βάρος των λαών. Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Ανέδειξε ότι η πολιτική της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, διασταυρώνεται με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της γειτονικής χώρας, με επικίνδυνες συνέπειες για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου, η οποία προετοιμάζεται με παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στην εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων στα ΕυρωΑτλαντικά σχέδια και έθεσε το ζήτημα της απεμπλοκής, το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων και την ακύρωση κάθε απόφασης για συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σε αποστολές στο εξωτερικό.

 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στους αβάσιμους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ελληνο-ιταλική συμφωνία, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος και σημείωσαν τα προβλήματα και το κακό προηγούμενο που προκαλεί η μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αλιευτικές ζώνες.

 

Τέλος, επανέλαβαν τις θέσεις του κόμματος για την επικίνδυνη αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και το προκλητικό σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης. Ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της βουλής, το Δεκέμβρη του 2015. Επίσης, ζήτησαν την ουσιαστική αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, όπως φαίνεται και στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

 

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι:

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ του κόμματος, με αντιπροσωπεία της πρεσβείας του κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρέσβη κ. Μαρουάν Τουμπάσι.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό πρόβλημα και οι βαριές συνέπειες που θα προκαλέσει η επικίνδυνη απόφαση του Ισραήλ, να προχωρήσει σε προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στην κοιλάδα του Ιορδάνη -Δυτική όχθη, που έχει αναγγελθεί για την 1η Ιούλη.

 

Ο Γιώργος Μαρίνος εξέφρασε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής, ενημέρωσε τον κ. Πρέσβη για τις πρόσφατες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη βουλή και την ευρωβουλή και τη συνέχιση της πάλης του κόμματος ενάντια στην κατοχή, τις προσαρτήσεις και τη λεγόμενη συμφωνία του αιώνα, που προωθεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός σε συνεργασία με το ισραηλινό κράτος. Αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της βουλής, για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στη βάση των ορίων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

 

Πηγή: https://www.kke.gr