Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Κουτσούμπας: “Δεν λέτε “Μνημόνια και Μεταμνημόνια” -Λέτε προϋπολογισμος και “σχέδιο Πισσαρίδη”

Published

on

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα για τον κρατικό προϋπολογισμό

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως «φάγαμε τον γάιδαρο» και πρέπει να κάνουμε απλά λίγο υπομονή ακόμα, για να έρθει το εμβόλιο και μετά να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν. Οι σημερινές διαβεβαιώσεις σας, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις τοποθετήσεις σας έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Τότε υποστηρίζατε πως η κατάσταση θα γίνει καλύτερη για τους εργαζόμενους, γιατί ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας, συνεχώς ανεβαίνει, όταν στην Ευρώπη πέφτει. Αυτά λέγατε έναν χρόνο πριν. Και μάλιστα προ κορονοϊού…

Και τα λέγατε, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε επιβράδυνση, τα λέγατε, όταν η ΕΕ βρισκόταν σε οικονομική στασιμότητα, τα λέγατε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας πως ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «εξωστρέφειας», όχι απλά δε βελτιώνει τη ζωή του λαού, αλλά αντίθετα εκθέτει την οικονομία της χώρας πολλαπλά στις διεθνείς οικονομικές κρίσεις που έρχονται.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι δεν ξέρατε την κατάσταση, ότι απλά εσείς και το επιτελείο σας είχατε άγνοια της κατάστασης, ότι μόλις είχατε αναλάβει και δεν γνωρίζατε την πραγματική κατάσταση ή ότι ακολουθείτε την περιβόητη τακτική της «καμένης γης». Αυτό κάνετε και σήμερα.

Αναθεωρήσατε και πάλι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας για τα προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να ισχυριστείτε ότι για την κατάσταση της χώρας φταίνε μόνο οι προηγούμενοι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Τα ίδια λέτε όλοι σας. Τα ίδια έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ πριν, τα ίδια οι προκάτοχοί σας Νεοδημοκράτες, όμως το κύριο είναι, ότι ένα χρόνο πριν λέγατε συνειδητά ψέματα.

Συγκαλύπτατε τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση.
Ουσιαστικά οι διαβεβαιώσεις σας συγκάλυπταν τη νέα διεθνή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πλέον είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται. Σε ολόκληρο τον κόσμο κεντρικές τράπεζες είχαν γυρίσει σε αρνητικά επιτόκια, το συνολικό χρέος αυξανόταν, μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας διεθνώς βρίσκονταν σε κρίση, όπως οι αερομεταφορές και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Οι διεθνείς προβλέψεις ανάπτυξης για το 2020, έκαναν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη ουσιαστικά μόνο σε Ινδία και Βραζιλία, προβλέποντας πως ολόκληρος ο υπόλοιπος καπιταλιστικός κόσμος θα παραμείνει σε στασιμότητα.
Τελικά η ίδια η διόγκωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου προειδοποιούσε για μια νέα, ακόμα βαθύτερη οικονομική κρίση, ενώ ακόμα δεν είχε ξεπεράσει την προηγούμενη, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι δεν είχε καταστραφεί αρκετό κεφάλαιο την περίοδο 2008-2009.
Και, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», η διεθνής οικονομική κρίση εκδηλώθηκε.
Η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε στο εννιάμηνο κατά 8,5%, ενώ το γ’ τρίμηνο κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη βύθιση του 25% την περίοδο 2008-2015.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υπάρξει επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο.

Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020.

Advertisement

Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος.
Οι δικές σας προβλέψεις είναι οι μοναδικές που αναφέρονται σε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και την ίδια την κοινή λογική. Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10% το 2020 και αύξηση της τάξης τού 0.9% το 2021.
Γιατί είναι προφανές ότι ο τουρισμός το 2021 θα αυξηθεί λίγο σε σχέση με το 2020, αλλά θα αργήσει πολύ να φθάσει τα επίπεδα του 2019, γιατί η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται.
Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, έχουν πολλαπλασιαστεί και τη χρηματοδότηση που κάνετε για τη διάσωσή τους, πάλι ο λαός θα την πληρώσει.
Είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις για πάνω από 100.000 λουκέτα μικρών επιχειρήσεων.
Ο κατάλογος των προφανών διαπιστώσεων, που είναι ανακόλουθες με την πρόβλεψή σας για ταχεία επαναφορά στην κανονικότητα, είναι τόσο μεγάλος που δε γίνεστε πιστευτοί όταν ισχυρίζεστε ότι δεν τις βλέπετε.
Αλήθεια, νομίζετε πως κοροϊδεύετε τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της εστίασης και του εμπορίου, ότι θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους με το τηλέφωνο;
Είστε πραγματικά πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων και η πολιτική σας, αξιοποιώντας και την πανδημία, έχει δραστικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους.
Για να λέμε την πραγματική αλήθεια, η πολιτική του click away είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Η πολύμηνη καραντίνα θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, τόσο το εμπόριο όσο και η εστίαση.
Μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών!
Συνήθως απαντάτε, πως η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το κύριο καθήκον της περιόδου. Μάλιστα. Όμως αλήθεια, σε ποιον πάτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια;

Ο απίστευτος συνωστισμός στα super market, που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να αεριστούν, δε συνιστούν εστία υπερμετάδοσης του ιού; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, δε συνιστούν πρόβλημα υπερμετάδοσης του ιού; Τα εστιατόρια, τα οποία έχετε απαγορεύσει, λέτε ότι συνιστούν εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά οι 10ωρες βάρδιες, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και χωρίς μέτρα προστασίας, δεν αποτελούν πρόβλημα;

Και αναγκαστήκατε κατόπιν εορτής να παραδεχθείτε αυτό που σας λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι χώροι δουλειάς είναι η βασική εστία. Αυτό έγινε στην Βόρεια Ελλάδα, αυτό γίνεται τώρα στη Δυτική Αττική. Σας καταθέτω για τα πρακτικά τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Κυριακής, στον Ριζοσπάστη.
Οι ουρές δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων στις εταιρίες ταχυμεταφορών, που τις έχετε αφήσει να λειτουργούν παντελώς ανεξέλεγκτες και να δέχονται παραγγελίες πολύ πάνω απ’ την δυναμικότητά τους, δεν είναι πρόβλημα;
Αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που κι αυτές τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας!!!
Εκτός αν μας πείτε, ότι οι courier είναι έξω, άρα δεν κολλάει ο ιός, όπως είπε ανερυθρίαστα ο υπουργός σας Χρυσοχοίδης, σχολιάζοντας τον μεγάλο συνωστισμό των 6.000 αστυνομικών τη μέρα του Πολυτεχνείου για να αντιμετωπίσουν μερικές εκατοντάδες πολιτών.
Εκείνων των αστυνομικών δυνάμεων που τους είχατε αναθέσει να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις που γίνονταν σε ανοικτό χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε, όλα αυτά δηλαδή που δεν τηρούσαν οι δυνάμεις καταστολής και τους έβλεπε το πανελλήνιο.
Τέτοια και άλλα γελοία επιχειρήματα, που μόνο τα ακροδεξιά φασιστοειδή παπαγαλάκια σας μπορούν να αναπαράγουν, επιστρατεύσατε για να δικαιολογήσετε την κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, για πρώτη φορά από το 1973, της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και το όργιο αυταρχισμού και καταστολής που ακολούθησε.
Τι νομίζετε; Ότι εσείς θα νομοθετείτε ανενόχλητοι, αντιλαϊκά μέτρα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με φαστ τρακ διαδικασίες, θα μας γυρίζετε αιώνες πίσω, και δεν θα κουνιέται φύλλο;
Όπως εσείς δεν αναστέλλετε το αντιλαϊκό σας έργο, έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο!
Όντως, χάνετε σταθερά -για να μην πω έχετε χάσει πλέον- και την στοιχειώδη πολιτική αξιοπιστία.
Συναγωνίζεστε πλέον σε αναξιοπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ που ο πρόεδρός του απ’ τη μία προβάλει συναινετικές λύσεις και υπουργούς “κοινής αποδοχής” και απ’ την άλλη προσπαθεί να συσπειρώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με άσφαιρες φραστικές κορώνες μιας χρήσιμης τελικά αντιπολίτευσης.

Για την πανδημία του κορονοϊού και το εμβόλιο

Τις ευθύνες σας για το αθωράκιστο σύστημα υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα σχολεία που κρατάτε κλειστά, δεν μπορείτε να τις κρύψετε, κάτω από το “χαλί” της προσμονής ενός εμβολίου για να βγούμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια.
Χώρια που η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, με ένα νέο εμβόλιο για μια νέα νόσο, απαιτεί ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επάρκεια σε προσωπικό για τον εμβολιασμό και όχι με μπαλώματα και μετακινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο δεν μπορεί ούτε να «κουκουλώσει» ούτε να «γιατρέψει» τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη χρόνια εγκληματική πολιτική σας.
Εδώ και μέρες χρησιμοποιείτε το ζήτημα των εμβολίων για να ενισχύσετε την αξιοπιστία σας. Όλη η δημόσια συζήτηση, οι ανακοινώσεις των υπουργών σας, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αφορούν τα εμβόλια. Τότε θα έρθουν, τότε θα ξεκινήσουμε, έτσι θα ειδοποιηθούμε, έτσι θα τα κάνουμε…

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή, εμείς έχουμε αναδείξει τους επικίνδυνους και οξυμμένους ανταγωνισμούς για τα εμβόλια, τις κόντρες των μονοπωλίων, αντί της ανάγκης συνεργασίας των κρατών και των ερευνητικών τους ινστιτούτων. Έχουμε αναδείξει ότι πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν, ότι η ύπαρξή τους δεν “ισοσκελίζει” τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία και άλλα σχετικά, που είναι σωστά.
Εννοείται πως είμαστε κάθετα αντίθετοι και εχθροί όλων των αντιδραστικών και ανορθολογικών θεωριών που συσκοτίζουν μεταφυσικά το πρόβλημα, λαϊκίζοντας, σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού.
Τα εμβόλια είναι χρήσιμα εργαλεία της επιστήμης, μπορούν να βοηθήσουν σε συνθήκες πανδημίας, θα πρέπει να γίνουν στον πληθυσμό μετά τους αναγκαίους ελέγχους, με βάση αυτά που θα πουν υπεύθυνα οι επιστήμονες γιατροί κι όχι τα διάφορα συμφέροντα που θεό τους έχουν μόνο το κέρδος.
Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα θέλαμε να θέσουμε:
– Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε ο λαός να έχει πρόσβαση και σε περισσότερα εμβόλια, που είναι και πιο φθηνά σε σχέση με αυτά για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις;
– Για ποιους λόγους δεν προχωρά το ζήτημα των θεραπειών και των φαρμάκων που κάποια φαίνεται ότι έχουν αποτελέσματα ανάσχεσης της νόσου;
– Τι ακριβώς προβλέπουν οι συμβάσεις, που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις εταιρείες και τις οποίες συμβάσεις έχει ζητήσει να δοθούν, η ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο;
– Είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης το ακριβές περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων; Κι αν ναι, γιατί δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα και τους φορείς;
– Εφόσον, ως κυβέρνηση λέτε, όπως άλλωστε σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα, ότι θέλετε να πετύχει ο μαζικός εμβολιασμός, γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα, με ιατρική βεβαίως επιλογή, ο καθένας να κάνει το εμβόλιο που εκτιμά ο γιατρός του;
Αν οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινάνε από ανορθολογικές παραδοχές -σαν τον προλαλήσαντα ομιλητή, τον κύριο της Ελληνικής Λύσης, προκειμένου να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία σας, κι εδώ που τα λέμε σας βολεύουν- υπάρχει όμως και η αμφισβήτηση που ξεκινά από υγιή βάση, από συγκεκριμένα υπαρκτά ερωτηματικά.
-Από τη βάση, ότι σήμερα, σε συνθήκες καπιταλισμού, η υγεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι εμπορεύματα, από τα οποία πλουτίζουν κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Κι εδώ, έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και κυβερνήσεις, στις οποίες φυσικά δικαιολογημένα και βάσιμα ο λαός δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές.
Όπως στο παρελθόν (για παράδειγμα με τη γρίπη Η1Ν1), έτσι και τώρα συνιστούμε τον εμβολιασμό καθ’ υπόδειξη του γιατρού, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του.

Για την οικονομική πολιτική

Κυρίες και κύριοι,

Advertisement

Ξέρουμε πολύ καλά πως μέτρα για την πανδημία που λαμβάνετε, έχουν ξεκάθαρο οικονομικό αποτύπωμα. Επιταχύνουν την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να βρουν οι μεγάλοι όμιλοι χώρο ανάπτυξης, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές.
Η άμβλυνση των βαριών συνεπειών της κρίσης μέσα απ’ τις κρατικές επιδοτήσεις δεν θα είναι απεριόριστη.
Αλήθεια, για πόσο καιρό ακόμα θα μπορέσετε να συντηρείτε την πολιτική έστω αυτών των ισχνών επιδομάτων προς τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται;
Ήδη τα 800 μετατράπηκαν σε 534 ευρώ…
Τα μόνιμα υποζύγια, ο λαός, που συστηματικά εσείς και όλοι οι προηγούμενοι, αντιμετωπίζουν σαν τον μοναδικό αιμοδότη της κατά τα άλλα “εθνικής προσπάθειας” του προϋπολογισμού, δεν αντέχουν να πληρώσουν παραπάνω.
Η πολιτική μοιράσματος της φτώχειας εξαντλείται.
Και φτάνετε σε τέτοιες αντιφάσεις, που αν δεν ήταν τραγικές, θα ήταν κωμικές, νούμερα για επιθεωρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαγγελίας σας για επίδομα στους άνεργους επιστήμονες, κρύβοντας ότι σπάτε τον κουμπαρά και το επίδομα το πληρώνουν πάλι οι ίδιοι απ’ τα αποθεματικά τους.
Τώρα τους λέτε ότι ο κουμπαράς δεν φτάνει για όλους και τους ζητάτε να βάλουν οι ίδιοι κριτήρια: Ποιος θα πάρει το επίδομα και ποιος όχι.
Προσπαθείτε να σπείρετε τον κοινωνικό κανιβαλισμό, γιατί νομίζετε πως έτσι θα σταθείτε. Η στάση σας είναι τουλάχιστον ντροπή.
Όσο για τους ανέργους, τι σας είπαμε; Ένα εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ προτείναμε να δώσετε σε όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ακόμα κι αυτό το αρνηθήκατε. Λες και θα έπεφτε έξω ο κρατικός προϋπολογισμός και θα φαλίριζαν τα κρατικά ταμεία!!!
Σήμερα εμφανίζεστε ως διαχειριστής ενός μεγάλου επεκτατικού κρατικού πακέτου, το περιβόητο κονδύλι των 70 δισ. και, σε μια πραγματικά σπάνια ειρωνεία της τύχης, έχετε τον ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορεί ότι επειδή είστε «νεοφιλελεύθερος» δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τα μέτρα κρατικής παρέμβασης με τον καλύτερο τρόπο. Ακριβώς όπως εσείς κατηγορούσατε πριν το ΣΥΡΙΖΑ, πως οι εμμονές του οι “αριστερές” δεν τον άφηναν να διαχειριστεί την περιοριστική, «φιλελεύθερη» όπως λέγατε, οικονομική πολιτική της περιόδου, όπως έπρεπε.
Η αλήθεια όμως είναι άλλη.
Είστε και οι δύο κυβερνητικοί διαχειριστές των εκάστοτε προτεραιοτήτων και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και δεν έχετε καμία απολύτως αγκύλωση. Χρησιμοποιείτε το μίγμα διαχείρισης που χρειάζεται κάθε φορά η καπιταλιστική εξέλιξη της περιόδου.
Σήμερα η κρίση στην ΕΕ και διεθνώς απαιτεί επεκτατική διαχείριση, φυσικά με έναν προσανατολισμό που είναι αλα-καρτ.
Τα κονδύλια της ΕΕ και οι κρατικοί πόροι δεν θα «πέσουν» γενικά και αόριστα στην οικονομία. Ούτε αυτά τα πακέτα συνιστούν κάποια προοδευτική – φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ, όπως λέτε.
Βλέπουμε ήδη τι γίνεται με την Aegean, την τράπεζα Πειραιώς και διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Θα στηρίξουν τον επαναπροσανατολισμό της στην πανάκριβη «πράσινη ενέργεια» και στον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό».
Δεν έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Έχουν στόχο να στηρίξουν το κεφάλαιο.
Το μόνο που θα μείνει για το λαό, είναι πως θα κληθεί να πληρώσει το «ύφασμα» του κρατικού δανεισμού την επόμενη περίοδο.
Το κρατικό χρέος έχει εκτιναχθεί πάνω απ’ το 200% του ΑΕΠ και το πρόβλημα αποπληρωμής του γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Αλήθεια, αν τελικά πάρει μπρος η ανάπτυξη, πώς θα πληρώνει η εγχώρια οικονομία ένα κρατικό χρέος που θα παραμείνει πάνω από 200%; Όταν, λόγω της ανάπτυξης, τα επιτόκια θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται και το κόστος αναχρηματοδότησής του θα πάρει πάλι τον ανήφορο;
Δεν είστε ούτε εσείς ούτε η τάξη που εκπροσωπείτε αδαείς. Ξέρετε τα προβλήματα. Ξέρετε τις εγγενείς αντιφάσεις, τα προβλήματα που έχει η αναπαραγωγή του κεφαλαίου.
Γι’ αυτό μονόδρομός σας είναι η επίθεση στην εργατική τάξη, η φθηνότερη εργατική δύναμη με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής σας για την ανταγωνιστικότητα και φαίνεται πραγματικά παντού.
Ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για το πώς διαχειριστήκατε την κρίση του 2020, όπως καταγράφεται μέσα, είναι μνημεία αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζόμενων.
Το 2020 η ισχνή φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε σχεδόν στο μισό. Διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλλει μόλις ένα 5% των συνολικών κρατικών εσόδων.
Το 2020 η φορολογία των επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά 40%. «Τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχωμεν», για να δείξουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού κάθε χρονιά, για να δείξουμε ποιος πληρώνει την κρίση;
Για το 2021 ο προϋπολογισμός που καταθέτετε, τι φέρνει;
Έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα.

Για το “σχέδιο Πισσαρίδη”

Τα αντιλαϊκά «μαντάτα», άλλωστε, δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός σας έχει πια άλλο όνομα. Δεν τον λέτε «Μνημόνια και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», όπως τον λέγατε τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τώρα τον λέτε «σχέδιο Πισσαρίδη».
Μάλιστα, στην προσπάθειά σας να εμφανιστείτε ως ο καλύτερος διαχειριστής της αστικής εξουσίας κυριολεκτικά δεν μπορείτε να κρατηθείτε. Πρώτα λέτε ότι είναι διακομματικό κείμενο, των ειδικών, μόνο και μόνο για να συμπληρώσετε, πως ήδη υλοποιείτε τα μισά απ’ αυτά που λέει.
Ποιος είναι ο κεντρικός της άξονας;
Μια επιμονή πως η γραμμή «εξωστρέφεια της οικονομίας» είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η “χώρα”. Αυξάνοντας τις εξαγωγές τόσο στον τουρισμό, όσο και στη βιομηχανική παραγωγή.
Δεν είναι «ανεμελιά» της ΝΔ, όπως λέτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απλά επιμονή στον ίδιο άξονα που οδήγησε την χώρα σε μια νέα βαθύτατη κρίση. Ούτε είναι η έλλειψη «ενσυναίσθησης» από τη μεριά της ΝΔ. Η ΝΔ έχει πλήρη ενσυναίσθηση της αποστολής που της έχει αναθέσει το κεφάλαιο, όπως πριν είχε αναθέσει σε εσάς!
Τι λέει το σχέδιο Πισσαρίδη; Μιλάει για μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων, που σημαίνει προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, που ΕΕ και ΣΕΒ μόνιμα κατηγορούν ως “φτώχεια των εθνών»!!!
Και φυσικά μιλάει για κλιμάκωση της πολιτικής της φθηνότερης εργατικής δύναμης, δηλαδή κι άλλο μείωση του εργατικού εισοδήματος.
Αλήθεια, γιατί κρύβεστε;
Γιατί δε λέτε θαρρετά στους εργαζόμενους πως αυτό που ονομάζετε «φθηνότερη εργατική δύναμη» είναι τελικά απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των καπιταλιστικών επενδύσεων;
Τόσο γιατί οι επενδύσεις θέλουν κέρδη και τα κέρδη θέλουν φθηνή εργασία, όσο και γιατί ο ίδιος ο κεντρικός στόχος της έκθεσης, η σημαντική αύξηση των επενδύσεων από 12% στο 24% του ΑΕΠ, πώς θα γίνει, αν δεν αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου;
Και η αύξηση των κερδών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πώς θα γίνει, αν δεν μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, ως ποσοστού του ΑΕΠ;
Αυτή είναι η πολιτική της έκθεσης Πισσαρίδη. Πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες:
-το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα,
-την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο,
-την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου,
-τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων.
Λέτε σχεδόν την αλήθεια. Το σχέδιο Πισσαρίδη δεν είναι διακομματικό κείμενο, είναι απλά «υπερκομματικό». Αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις που όταν τις «χρειάζεται η χώρα» ψηφίζουν και ένα μνημόνιο.

Για τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, μέσα κι έξω από αυτήν την αίθουσα, πλην ΚΚΕ, είναι πια τόσο πρόδηλη, που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπίσει κανείς διαφορές.
Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις λέξεις, όπως κρυβόταν ο Αλέξης του γνωστού παλιού τραγουδιού. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες να οικοδομήσει μια πειστική διαχωριστική γραμμή.
Για αυτό κι εσείς της ΝΔ κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγετε συχνά – πυκνά στα γνωστά βοθρολύματα της μικροπολιτικής που εκτοξεύετε ο ένας για τον άλλον για αποπροσανατολισμό του λαού.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεστε στην πολιτική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη, στο περιβόητο Green New Deal. Έχετε, δυστυχώς και εσείς τις αυταπάτες σας.
Αλήθεια, νομίζετε ότι μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου μια τέτοια λύση; Μερικά χρόνια το πολύ – πολύ να δώσει…
Συμφωνείτε επί της ουσίας στον χαρακτήρα του προϋπολογισμού, στην κατεύθυνση της φορολογίας σε βάρος των εργαζόμενων προς όφελος των ομίλων:
– Πελώριοι έμμεσοι φόροι,
– Φορο-αφαίμαξη και εισφορο-αφαίμαξη εργαζόμενων,
– Επιθετικό κυνήγι της λεγόμενης φοροδιαφυγής των λαϊκών στρωμάτων,
– Υπερπλεονάσματα για το λαό.
Με μόνη αλλαγή που κάνετε, να είναι λίγο στις αναλογίες.
Η στρατηγική σας σύμπλευση για μείωση της φορολογίας και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο είναι σταθερή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε πρώτος τη φορολογία στα μερίσματα, δηλαδή τα κέρδη των μεγαλομετόχων και η ΝΔ τη μείωσε παραπέρα.
Γι’ αυτό άλλωστε και όταν θέσαμε θέμα κατάργησης της συνταγματικής κατοχύρωσής τους, με το άρθρο 107, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το αρνηθήκατε αυτό, επιδεικνύοντας μάλιστα μεγάλο ζήλο.
Συμπλέετε απόλυτα στη διάλυση των κοινωνικών δαπανών, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ίδιο εργαλείο, των στοχευμένων παροχών κατά της ακραίας φτώχειας και της ενοποίησης των παροχών σε μία.
Δεν είναι κοινωνική πολιτική να μειώνετε τις παροχές, βαφτίζοντας τες όλες μαζί ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα εξαπάτησης που δεν θα σας περάσει τελικά.
Συμπλέετε στον τομέα της υγείας. Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ σήμερα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είστε τελικά συναυτουργοί. Οι δραστικές περικοπές που έγιναν την τελευταία δεκαετία έχουν την υπογραφή όλων όσων διακυβέρνησαν την χώρα.
Ακόμα χειρότερα. Στα δήθεν υμνητικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημασία της δημόσιας υγείας, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, είναι μεταφρασμένη η δική του πολιτική αντίληψη για την υγεία. Μια λογική που θέλει τη δημόσια υγεία να αναλαμβάνει τα δύσκολα και να αφήνει την ιδιωτική υγεία να λειτουργεί, όπου το κέρδος είναι υψηλό.
Η πανδημία στη χώρα μας, όπου καθημερινά μετράμε χιλιάδες κρούσματα και νοσηλευόμενους, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς, ξεγύμνωσε την πολιτική σας στο χώρο της υγείας. Μια πολιτική, την οποία όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ακολούθησαν.
Υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος για χάρη των επιχειρηματιών της υγείας που ακόμα και μέσα στην πανδημία συνεχίζουν να θησαυρίζουν.
Κανείς σας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως “αθώα περιστερά”.
Γιατί:
-Τα 10.000 κρεβάτια που καταργήθηκαν,
-Τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν γιατί λέγατε ότι ήταν “αντιπαραγωγικά και κοστοβόρα”,
-Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ για χρόνια,
-Η υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,
Τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία,
Έχουν την υπογραφή όλων σας. Και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική σας διαμόρφωσε ένα υποβαθμισμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα, στο οποίο δεν χωράνε δύο ασθένειες.
Κι ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, όχι μόνο δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά καταθέτετε κι έναν προϋπολογισμό, στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο. Τέτοια υποκρισία!!
Την ίδια στιγμή, μπουκώνετε με πακτωλούς επιδοτήσεων, ενισχύσεων, τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της “σωτηρίας” τους από τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη για το ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, πόσο βαθιά αντιλαϊκή είναι η πολιτική σας.
Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Και απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.
Αυτή είναι η απαίτηση των καιρών μας.

Για την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη

Κύριε Βαρουφάκη, αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι στις κρίσιμες στιγμές προτείνετε πράγματα -ηθελημένα ή άθελά σας, δεν έχει σημασία- που συντηρούν τον αποπροσανατολισμό απ’ την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Σήμερα προτείνατε μια εξεταστική επιτροπή για το χρέος που θα εξετάσει την περίοδο από την μεταπολίτευση και μετά.
Το πιο απλό που θα μπορούσε να σας πει κανείς είναι γιατί απ’ τη μεταπολίτευση και μετά και μόνο; Γιατί είναι απ’ έξω πχ η περίοδος της χούντας; Μάλιστα άκουσα και τον κ. Βελόπουλο που έσπευσε πρόθυμα να στηρίξει την πρότασή σας. Γιατί είναι απ’ έξω οι δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, με τα προνόμια που δόθηκαν τότε στο μεγάλο εφοπλιστικό και στο ξένο κεφάλαιο;
Το κόμμα μας έχει πολιτική άποψη για όλα αυτά και πως συνέβαλαν αυτά στην υπερχρέωση. Μπορούμε αν θέλετε να σας τη δώσουμε. Αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι ζήτημα μιας εξεταστικής επιτροπής με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑλ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προτείνετε;
Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Είναι η ανυπόστατη, η αποπροσανατολιστική θεωρία ότι την καπιταλιστική κρίση και το χρέος τα δημιουργεί μια κακοδιαχείριση, αυτή την πολύ βολική για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του θεωρία ουσιαστικά υιοθετείτε και με αυτή σας την πρόταση.

Κυρίες και κύριοι,

Η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία οραματίζεστε θέλει συνεχείς θυσίες μόνο για τον λαό. Η αύξηση της παραγωγικότητας που θέλετε οδηγεί μέσα σε αυτό σύστημα μόνο σε εκτίναξη της ανεργίας.
Ακόμα και η έκθεση Πισσαρίδη το παραδέχεται, όταν λέει πως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυτοματοποίησης θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση.
Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ουσιαστική, καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση των αποδοχών, ώστε ο χρόνος εργασίας να αντανακλά την αυξημένη παραγωγικότητα.
Αυτό το θεμελιακό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, ακριβώς γιατί στην ουσία, είναι έξω από την ίδια τη λογική του συστήματος που υπηρετείτε.
Η μείωση του εργάσιμου χρόνου μειώνει τα κέρδη, μειώνει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Γι’ αυτό και το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει, λοιπόν, βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο.
Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Για την εξωτερική πολιτική

Η πολιτική σας σήμερα, αποτελεί οργανική συνέχεια την πολιτικής που άσκησε την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μάταια να προσπαθεί «να βγει κι από πάνω», όμως μην έχετε και παράπονο, σας άφησε και έτοιμη δουλειά, όπως για παράδειγμα την δήθεν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κι εσείς χτίζετε πάνω στην πολιτική του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή και στη συνεργασία με το Ισραήλ και διάφορα άλλα δήθεν «δημοκρατικά καθεστώτα» της περιοχής.
Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο γελοίο έχει καταντήσει να ασκείτε κυρώσεις για “έλλειψη δημοκρατίας” σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο ως ΕΕ και παράλληλα να έχετε στενές, συμμαχικές σχέσεις με κράτη που το πολιτικό καθεστώς τους ανήκει κυριολεκτικά σε μια οικογένεια που ασκούν άμεσα την εξουσία χωρίς ούτε καν τις τυπικές αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες;
Η πολιτική σας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέπει τη χώρα κυριολεκτικά σε «μπράβο» του ΝΑΤΟ, μόνο που οι «σύμμαχοί» σας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκοί, έχουν στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και τα «δίνουν όλα», προκειμένου, πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια και πάνω σε αυτή τη βάση παίζει η τούρκικη κυβέρνηση.
Βέβαια σ’ αυτά τα παζάρια συμμετέχετε κι εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, γιατί κορώνα σας έχετε την γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης, δηλαδή τη συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού.
Γυρίσατε με άδεια χέρια από τη Σύνοδο Κορυφής, και όλοι αυτοί που τους παρουσιάζετε ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν το “πράσινο φως” στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι δικαιολογίες ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναμένει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στέκουν, αφού και οι Αμερικάνοι την ίδια στάση κρατάνε, ανάλογα σχέδια και δικά τους συμφέροντα υπηρετούν.
Η ανανέωση και ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, οι υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας.

Advertisement

Για τους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Αξιοποιείτε μάλιστα την ένταση με την Τουρκία για να πείσετε ότι οι νέοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την άμυνα, κρύβοντας ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμούς, μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά, αλλά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.
-Θέλετε να σας θυμίσουμε για παράδειγμα τις αντιδράσεις της Γερμανίας στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, με τα κέρδη των ομολόγων που η Ελλάδα θα έπαιρνε ως «επιστροφή» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
-Ξεχάσατε τους ανταγωνισμούς γύρω από την αγορά των αμερικανικών «F-35» ή των ευρωπαϊκών «Eurofighter», στο όνομα του να τονωθεί η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία έναντι της αμερικανικής;
-‘Η τις ΝΑΤΟικές αντιδράσεις που προκάλεσε πριν από μερικά χρόνια η προμήθεια των ρωσικών «S-300»;
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι και αυτό το εξοπλιστικό πακέτο δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, στόχος του είναι να υποστηρίξει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Τον ίδιο στόχο υπηρετούν συνολικά η δομή και η διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αυστηρά ΝΑΤΟϊκά κριτήρια, σε βάρος των στρατευμένων παιδιών, του λαού και της χώρας.
Για πείτε μας:
– Ποια συμφέροντα υπηρετεί η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας, σε κράτη που ισοπεδώθηκαν από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όπου παραμένει αναμμένη η φλόγα του πολέμου;
– Ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί ο σχεδιασμός να σταλεί ελληνική φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο και να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη περικύκλωσης του Ιράν, για την ηγεσία της οποίας διαγκωνίζονται ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία;
– Πώς ακριβώς υπηρετείται η άμυνα της χώρας με την αποστολή πολιτικού προσωπικού σε Λιβύη, Ιράκ, ακόμα και στο Μάλι, ως προπομπός της αποστολής και στρατιωτικών δυνάμεων;
– Ποια συμφέροντα υπηρετεί η συνεκπαίδευση με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε σενάρια που προσομοιώνουν επίθεση σε στρατηγικές υποδομές του Ιράν;
– Ποια συμφέροντα υπηρετούν η μετατροπή στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ελλάδας σε πολεμικά ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και η διαθεσιμότητα όλων των στρατοπέδων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία;
– Τι ακριβώς προσφέρει στην ασφάλεια του λαού η διάθεση κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν την εμπλοκή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ;
– Τι ακριβώς υπηρετεί η «αξιοποίηση» αμυντικών βιομηχανικών υποδομών της χώρας, όπως τα Ναυπηγεία και η ΕΑΒ, από αμερικάνικων και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων μονοπώλια, στο όνομα της «εξυγίανσης» και της «διάσωσης»;
Δυστυχώς, η οργάνωση και ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν κατά προτεραιότητα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, με επώδυνες συνέπειες για την ασφάλεια του λαού και για τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους εξοπλισμούς.
Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προϋποθέτει απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά δόγματα και τους σχεδιασμούς, από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Το σύστημά σας σάπισε. Δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.
– Η εμπορευματοποιημένη υγεία χρεώνεται με εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
– Η έλλειψη υποδομών υγείας για το λαό, η έλλειψη ΜΕΘ, οι λίγοι γιατροί είναι η άλλη όψη της φθηνής και αναλώσιμης εργατικής δύναμης.
– Η εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση απαιτεί τεράστιες δαπάνες για τη λαϊκή οικογένεια και γίνεται είδος πολυτελείας.
– Η διασφάλιση ποιοτικής διατροφής ακόμα και μόνιμης στέγης, είναι όνειρο θερινής νυκτός για μάζες εργαζόμενων στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Ο εφιάλτης του καπιταλισμού για τον λαό δεν είναι όμως μονόδρομος. Οι λαοί είναι αυτοί που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο.
Δεν γίνεται να συνεχίζουν να μετράνε τις πληγές τους, να υπολογίζουν ποια ανάγκη θα θυσιάσουν για να θωρακίζουν τα κέρδη των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου.
Έχουν μπροστά τους κι άλλη επιλογή, μπορεί να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.
Μόνο σε αυτό τον ριζικά διαφορετικό δρόμο η άνοδος της παραγωγικότητας οδηγεί σε μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση του ποιοτικού ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων.
Μόνο αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος μπορεί να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, όπως τις ψηφιακές επικοινωνίες, για να βελτιώσει τη ζωή του λαού, σε αντίθεση με την ψηφιακή καταστολή που μας φέρνετε εσείς.
Μόνο αυτή η ριζική αλλαγή πορείας μπορεί να εγγυηθεί πως τα νοσοκομεία θα έχουν ΜΕΘ, μαγνητικούς τομογράφους και δωρεάν φάρμακα, γιατί η υγεία και οι υποδομές της δεν θα είναι εμπορεύματα.
Ο δρόμος που ακολουθείτε εσείς, όπως αποτυπώνεται και μέσα από το νέο κρατικό προυπολογισμό, φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, μαζί με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται, φέρνει νεκρούς από έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ψηφιακή καταστολή για να αυγατίζουν τα κέρδη σας, πολεμικές εμπλοκές για τα συμφέροντα των συμμάχων σας.
Το πραγματικά καινούργιο δεν είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του γερασμένου, σάπιου συστήματος του καπιταλισμού.
Η λαϊκή αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε οργή, σε λαϊκή ανάγκη που θα τον ανατρέψει.
Το ξέρετε. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε την κίνηση της ιστορίας προς το πραγματικά καινούργιο κι ελπιδοφόρο.
Το ρολόι της ιστορίας, ευτυχώς, δεν είναι χαλασμένο. Μπορεί να καθυστέρησε λίγο, να έχασε προσωρινά το ρυθμό του, αλλά θα προχωρήσει.