Δημήτρης Μάντζος: “Η Πολιτική επιστρέφει, με την Κοινωνία στο προσκήνιο”

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, αρθρογραφεί στο "THE SOCIALIST" λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος

Η μαζική συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής προσδίδουν στο Συνέδριο της Παράταξης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και νοηματοδοτούν τη συλλογική, πολιτική μας ταυτότητα. Φυσικά, κάθε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός που αφορά σε όλους τους πολίτες. Όσους συμμετείχαν στις διαδικασίες του χώρου και το στηρίζουν, αλλά και όσους στέκονται ακόμη διστακτικοί απέναντί μας, αναζητώντας, την ίδια στιγμή, μια πειστική εναλλακτική απέναντι στον στείρο «δικομματισμό» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο που ανοίγει τις εργασίες του, θα είναι ένα πολιτικό γεγονός – ορόσημο, με νέο Πρόεδρο αλλά με σταθερές τις αρχές και τις αξίες μας. Για να επιβεβαιώσουμε τη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα, να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να σφραγίσουμε την αυτόνομη πορεία μας. Πυξίδα μας, οι αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας, σύνθημά μας η ενότητα, η ανανέωση και η προοδευτική ταυτότητα. Είμαστε έτοιμοι, για μια ακόμη φορά, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός.

Το χρωστάμε στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που επιμένουν να κρατούν ζωντανή τη θέληση για Αλλαγή μέσα στα χρόνια, παρά τις δυσκολίες και τα δύσβατα μονοπάτια. Το χρωστάμε στη νέα γενιά, τη δική μου γενιά, που δεν είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τους μεγάλους ηγέτες και τις φυσιογνωμίες της παράταξης, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Αναστάσιο Πεπονή, τον Παρασκευά Αυγερινό, τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά εμπνεόμαστε από αυτούς και ζούμε με τις επιβλητικές τους μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της χώρας. Γιατί ήρθε η ώρα, στις μεγάλες προκλήσεις, να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, με γνώση, όρεξη και αποφασιστικότητα.

Και αυτό ακριβώς θα επικυρώσουμε στο προσεχές Συνέδριο. Η δημιουργική ορμή των νέων ανθρώπων με «μπροστάρη» τον Νίκο Ανδρουλάκη μπολιάζεται με την εμπειρία και τη σοφία των παλαιότερων στελεχών. Δημιουργούμε ήδη το μείγμα εκείνο που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ξανά πρωταγωνιστή. Με σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση σε όλα τα πρόσωπα που έμειναν και πάλεψαν στα δύσκολα, στους πρώην Προέδρους του ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα κορυφαία στελέχη. Κυρίως όμως στα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της παράταξης, στους φίλους και στους απλούς ψηφοφόρους που εναποθέτουν σε εμάς τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή. Που περιμένουν από αυτό το Συνέδριο να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, ένα πρόγραμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόταγμα που θα βάζει πρώτα τον πολίτη.

Η Κοινωνία δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα από την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ΝΔ, στη διαχείριση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και από τις άδικες πολιτικές της επιλογές που αφήνουν απροστάτευτους τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε έναν αγώνα υπέρμετρου λαϊκισμού και πολιτικής αμετροέπειας. Τα προβλήματα όμως δε λύνονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα και αντιπολιτευτικές «κορώνες». Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει και λόγο και ρόλο. Το έχουμε αποδείξει στη Βουλή, όπου έχουμε σηκώσει, τρία χρόνια τώρα, το βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με προτάσεις που δεν έχουν στόχο να διχάσουν αλλά να ενώσουν, με θέσεις που λύνουν προβλήματα. Στην ελληνική κοινωνία αξίζει μια πραγματική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό κορμό. Γιατί, όπως θα φανεί κι από το Συνέδριό μας, η πολιτική επιστρέφει.

 

Ο Ήλιος της Αλλαγής είναι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει δυναμικά, ανανεωμένο, για να χαράξει νέους δρόμους, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, την εμβάθυνση της δημοκρατίας μας, την ευημερία και προκοπή αυτού του λαού, τα μεγάλα έργα υποδομής και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις. Είναι το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που έφερε τον λαό στην εξουσία το 1981. Που δικαίωσε τους πόθους των πολιτών για πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κόμμα που έθεσε τη χώρα στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με ισχυρή παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι, με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Είναι το κόμμα που, αδιαφορώντας για το δυσανάλογο πολιτικό κόστος, στήριξε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια και λογοδοσία προς τους πολίτες, για αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, πολιτικές που έκαναν πράξη ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Το Κίνημα Αλλαγής κράτησε άσβεστο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και τον προστάτευσε σε χαλεπούς καιρούς για την παράταξη. Το έργο που ξεκίνησε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και δυστυχώς δεν πρόλαβε να απολαύσει, αποδίδει πλέον καρπούς και αποκτά νέα δυναμική με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η αποκατάσταση της αλήθειας του ΠΑΣΟΚ, των συμβόλων και των συμβολισμών του, αποτελεί δέσμευση προς όλους μας, προς την Κοινωνία και τη χώρα.

Για να επιστρέψει το πράσινο της ελπίδας, στην απαρχή μιας νέας εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ