Δημήτρης Οικονόμου: Στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ έχουμε ως στόχο την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών

Συνέντευξη του Δημήτρη Οικονόμου, Αναπληρωτή γραμματέα επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Επιμέλεια Ερωτήσεων : Μπάμπης Καραγεωργίου 

 

Συνέντευξη μας παραχώρησε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής 

κ. Δημήτρης Οικονόμου. Αναφορικά με την υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ο εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας όμως ότι  «Έχουμε βέβαια ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.»

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : «Το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει ήδη εξανεμιστεί και ως εκ τούτου περιορισμένη σημασία έχει η χρονική διάρκεια παραμονής της σημερινής κυβέρνησης.», καθώς και ότι 

δουλειά του ΠΑΣΟΚ είναι το πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε αδιέξοδο για τη χώρα. 

 

Αναφορικά με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών στην χώρα μας είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν αναχθεί σε μια χυδαία συναλλαγή χωρίς ιδεολογική συνάφεια και προγραμματική βάση. 

  • Στις 8 Μαΐου σχεδόν 180.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν στην ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών, των εκπροσώπων στο επικείμενο συνέδριο αλλά και στην επιστροφή του ιστορικού «Ήλιου». Τι δείχνει για εσάς αυτή η μεγάλη συμμετοχή; Το Κίνημα επιστρέφει ξανά ως κυβερνητική επιλογή;

Για μένα η, πράγματι μεγάλη, αυτή συμμετοχή είναι ένα γνέψιμο. Μια ενθάρρυνση: «Προχωρήστε εσείς ακόμα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα και εμείς εδώ είμαστε». Έχουμε βέβαια ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Η παράταξη απαιτεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατευθύνσεις, εγγυήσεις, πρωτοβουλίες, πολιτικές δεσμεύσεις, ώστε να μπορέσει ο κόσμος ότι να ακουμπήσει ξανά επάνω μας τις ελπίδες του.

Ελπίδες ότι μπορούμε να αφήσουμε τα πίσω τα χειρότερα, να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα και να προχωρήσουμε μπροστά. Να δώσουμε ένα τέλος «στην εποχή των τεράτων».

  • Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα έρθουν στο τέλος της τετραετίας. Θεωρείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να φτάσει στο τέλος της θητείας και αν ναι, πως θα επηρεάσει αυτό την χώρα;

Διανύουμε ήδη την τελευταία φάση της κυβερνητικής θητείας. Το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει ήδη εξανεμιστεί και ως εκ τούτου περιορισμένη σημασία έχει η χρονική διάρκεια παραμονής της σημερινής κυβέρνησης. Η δική μας δουλειά είναι το πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε αδιέξοδο για τη χώρα.

Εμείς ως κόμμα που σέβεται τον εντολοδότη τους, τον ελληνικό λαό, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμα και για επαναληπτικές εκλογές, ασχέτως του πόσο πιθανές είναι.

Για άλλα κόμματά δεν μπορώ να μιλήσω, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορώ να πω ότι επιδοθήκαμε σε διαδοχικές διαδικασίες οι οποίες ολοκληρώνονται  στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, με το Συνέδριο μας, ακριβώς για να είμαστε έτοιμοι.

Ναι, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε καθήκοντα μας αναθέσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εθνικές εκλογές.

 

 

  • Με τις εκλογές να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο έχει ανοίξει η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ποια είναι η άποψη σας;

Στην πατρίδα μας δυστυχώς οι κυβερνητικές συνεργασίες μεταξύ κομμάτων έχουν αναχθεί σε μια χυδαία συναλλαγή. Ζητάει το μεγάλο κόμμα σε ένα μικρότερο «δώσε μου μερικούς βουλευτές για να μπορέσω να κυβερνήσω και τι θες σε αντάλλαγμα».

Χωρίς ιδεολογική συνάφεια των κομμάτων, χωρίς προγραμματική βάση συνεργασίας και χωρίς καμία στόχευση που να αφορά τους Έλληνες πολίτες. Μια χυδαία, επιμένω στον χαρακτηρισμό, συναλλαγή μεταξύ κομμάτων. Σε αυτό εμείς είμαστε σταθερά απέναντι. Είναι πάγια η θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περί πολιτικής αυτονομίας. Σε τέτοιες μη πολιτικές μεθοδεύσεις συναλλαγές εμείς δεν συμμετέχουμε.

 

 Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βέβαια είμαστε σε μια διαρκή όσμωση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις για να καταστήσουμε πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία μια ριζοσπαστική σοσιαλιστική πρόταση διεξόδου από το αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί από τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και τις ιδεοληψίες της Δεξιάς.

Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και όχι την «πίσω από τη πόρτα» διατήρηση τους. Υπό αυτό το πρίσμα έχει αξία και η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Σ’ αυτό το δρόμο περιμένουμε να συναντηθούμε με άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

 

 

  •  Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι αυτό του κύματος της ακρίβειας που σαρώνει την χώρα. Πως κρίνετε την διαχείριση που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τώρα;

Ένα μέρος της ακρίβειας που παρατηρούμε οφείλεται, πράγματι, σε εξωγενείς παράγοντες. Όμως το εύρος και ένταση της αύξησης των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε λάθη, αλλά το κυριότερο, σε άστοχες πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η υποβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι αυθαίρετες χρεώσεις των τραπεζών και οι προσυμφωνημένες υψηλές τιμές των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών από τους παρόχους τους δεν είναι αποτέλεσμα του τραγικού πολέμου στην Ουκρανία. Οφείλονται αποκλειστικά  στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη ώστε λίγοι να συσσωρεύουν κέρδη εις βάρος κάθε Έλληνα καταναλωτή.

 

Και βέβαια υπάρχει και η καταστροφική απόφαση, της κυβέρνησης πάντα, να δεσμεύσει την χώρα στο ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αφήνοντας τα νοικοκυριά απροστάτευτα στους εξωγενείς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Καλείται πια ο κρατικός προϋπολογισμός να χρηματοδοτήσει, με αναγκαία αλλά μη βιώσιμα σε βάθος χρόνου, επιδόματα τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αστοχίας. Όσο βέβαια αντέξουν τα δημόσια οικονομικά. Χωρίς, δυστυχώς, σχέδιο πολύ περισσότερο συγκεκριμένα έργα, ώστε να αποκτήσουμε την βάση μιας άλλης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης, νέας πραγματικότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ