Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημογραφικό: Ο Μητσοτάκης μιλά για “προθέσεις” – Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης καταθέτουν προτάσεις

Published

on

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα κρίσιμο για το σήμερα, αλλά και εκρηκτικό για το αύριο σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια βόμβα το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε έγκαιρα…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις έξι το απόγευμα και η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους.

Ο Πρωθυπουργός είπε:

Σε δημόσια διαβούλευση θα αναρτηθεί και θα γίνει νόμος τους κράτους μέσα στον Ιούλιο ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το δυνητικό όριο ηλικίας αυξάνεται στα 54 έτη.

Θα δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών.

Βασική προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. “Μελετάμε ένα σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα. Όπως, τη σημαντική περιουσία του δημοσίου…Εξετάζουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δήλωση Δημήτρη Μάντζου, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για σημερινές δηλώσεις Πρωθυπουργού

Η συνέπεια και η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι διαχρονικά αποτυπωμένη στις διακομματικές πρωτοβουλίες συναίνεσης, που φέρουν τη σφραγίδα μας, αλλά και σε κοινωνικές πολιτικές που υλοποιήσαμε.

Advertisement

Κυβερνητικές ανακοινώσεις που εκφράζουν καλές προθέσεις, με αποσπασματικά όμως βήματα και πιλοτικά προγράμματα, χωρίς εγγυημένο προϋπολογισμό, χωρίς υποδομές, χωρίς νέο, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην οικονομία της φροντίδας δεν αποτελούν συνολική και αποτελεσματική λύση.

Το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που εισήγαγε πρώτος στη δημόσια συζήτηση ο Πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού ζητήματος παρέχοντας ασφαλή προοπτική για νέα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει το φάκελο της κοινωνικής κατοικίας και της προσφοράς φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέα ζευγάρια, νέους εργαζόμενους και σπουδαστές. Ήταν ο πρώτος που το έθεσε στη δημόσια πολιτική ατζέντα ως μια παρέμβαση άκρως αναγκαία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Προ είκοσι ημερών μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, στη Λισαβόνα το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

 

Με άρθρο του στο site “iEfimerida”, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζει δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων. Συγκεκριμένα:

Advertisement

-Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Ακίνητα του δημοσίου καθώς και δημόσιες εκτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

-Χάρις τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν χιλιάδες κατοικίες και θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές

-Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει για τις νέες οικογένειες

-Τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από αυτά τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες συντήρησης των εν λόγω κατοικιών, την κατασκευή νέων ή την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών

-Παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και χρηματοδότηση της ανακαίνισής τους, με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές

 

Ταυτόχρονα, ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ενώ ειδική ιστοσελίδα σύντομα θα είναι ενεργή παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Advertisement