ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Δύο λέξεις…Me Too” -Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα
Δυο λέξεις και μόνο “Και εγώ” (#MeToo) αρκούν να αποτυπώσουν τον εφιάλτη εκατομμυρίων γυναικών για δεκαετίες. Πρώτη από όλες η ακτιβίστρια Tarana Burke η οποία χρησιμοποίησε τη φράση #Metoo το 2006 για να δηλώσει την κακοποίηση που είχε η ίδια δεχθεί.
Όμως, η μεγάλη ανατροπή έγινε μετά από περίπου 10 χρόνια το 2017, από το tweet της Alyssa Milano για τον Harvey Weinstein για την κακοποίηση γυναικών στον καλλιτεχνικό χώρο. Αυτό το tweet έγραψε ιστορία και άνοιξε τα στόματα γυναικών αλλά και ανδρών για τη φρίκη που αντιμετώπιζαν.
Αυτές οι δυο λέξεις ΚΑΙ ΕΓΩ έγιναν η διέξοδος αυτών των ανθρώπων από τις σκιές στο φως. Το “κύμα καταγγελιών” που ξεσηκώθηκε άνοιξε τα στόματα. Το διαδίκτυο και τα social media χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την εξάπλωση και την ενεργοποίηση όλων.
Τα θύματα διαπίστωσαν ότι δεν ήταν ολομόναχες, ότι δεν ήταν αυτές και μόνο που βρέθηκαν σε αυτή την εφιαλτική θέση αλλά χιλιάδες συνάνθρωποι μας. Αυτές οι μαζικές φωνές αποκάλυψαν τη γυμνή αλήθεια.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών (8η Μάρτη) θυμίζει στα θύματα βίας ότι δεν είναι αυτές που πρέπει να κρυφτούν. Τα θύματα δεν πρέπει να νιώθουν ντροπή, ούτε να κρυφτούν, οι θύτες πρέπει να φοβούνται και να ντρέπονται.
Οι καταγγελίες πρέπει να δώσουν φωνή σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή το οικονομικό τους επίπεδο, το χρώμα, τη θρησκεία ή τη φυλή: γυναίκες οι οποίες δεν κινδυνεύουν να χάσουν την καριέρα τους, αλλά το καθημερινό φαγητό των παιδιών τους, τις “αόρατες” γυναίκες στη μαύρη εργασία ή αυτές με τις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε μέτρα και προτείναμε πολιτικές ώστε να διασφαλίσουμε τη θεσμική θωράκιση των θυμάτων αλλά και της εξάλειψης αυτών των φαινομένων. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος κάθε ευνομούμενης κοινωνίας και κάθε κυβέρνησης.
Η επιτυχία μας θα είναι να ανταποκριθούμε υποστηρικτικά στις ανάγκες όλων των γυναικών, όλων των ανθρώπων, χωρίς κανένα αποκλεισμό ή εξαίρεση.