ΕΔΔΑ: Η Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Ντεμιρτάς -Νέο “χαστούκι” στον Ερντογάν

ΕΔΔΑ: Η Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Ντεμιρτάς

Φωτ. REUTERS

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) αποφάσισε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ τόνισε ότι η δικαιολόγηση της φυλάκισής του ήταν μια κεκαλυμμένη προσπάθεια περιορισμού του πλουραλισμού στην πολιτική.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, παραβιάστηκαν τόσο η ελευθερία έκφρασης όσο και άλλα δικαιώματα του Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Η προφυλάκισή του αποτέλεσε ένα  «επικίνδυνο μήνυμα για ολόκληρο τον λαό», περιορίζοντας σημαντικά τον πλουραλισμό απόψεων, αναφέρει.

«Το Δικαστήριο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι αρχές για την προφυλάκιση του προσφεύγοντος ήταν απλώς μια κεκαλυμμένη προσπάθεια επίτευξης ενός απώτερου πολιτικού σκοπού, κάτι που αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα σοβαρό ζήτημα για τη Δημοκρατία».

Ο Ντεμιρτάς φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή 142 ετών φυλάκισης στην περίπτωση που καταδικαστεί στη δίκη εναντίον του, με την κατηγορία ότι υπήρξε ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης λόγω των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του 2014.

Πηγή: Reuters

Οργή Ερντογάν: ”Υποκριτική” η απόφαση του ΕΔΔΑ για τον Ντεμιρτάς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε ως «μεροληπτική», «υποκριτική» και «πολιτικού χαρακτήρα» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ζητεί την αποφυλάκιση του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι μόνο τουρκικά δικαστήρια μπορούν να λάβουν απόφαση για το θέμα.

Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι «τρομοκράτης», «υπεύθυνος για δεκάδες θανάτους» κατά τις διαμαρτυρίες του 2014, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ