ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Eίναι ο ιός, ηλίθιε!” Γράφει ο Νίκος Ναούμ
“Eίναι ο ιός, ηλίθιε!” Γράφει ο Νίκος Ναούμ
Είναι ο ιός, «ηλίθιε»
Ο κ. Νίκος Μπογιόπουλος στο γνωστό βιβλίο «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» σημειώνει: «…Όλοι τους, πέρα από προθέσεις, μοιάζουν, όπως έλεγε ο Μαρξ, με εκείνους τους «θεωρητικούς» που ερμηνεύουν τη φαινομενική κίνηση του Ήλιου γύρω από τη Γη σαν την αληθινή. Οι προσεγγίσεις τους απολυτοποιούν ορισμένες υπαρκτές, αλλά μόνο επιμέρους πλευρές του σύγχρονου καπιταλισμού και της κρίσης του. Πλευρές που βρίσκονται πολύ μακριά από την «καρδιά» της κρίσης, τις πραγματικές και βαθύτερες αιτίες της.»
Αντίστοιχα και στη σημερινή κρίση υπάρχουν 2 όψεις ενός νομίσματος. Η μία πλευρά αφορά την κυβέρνηση και η άλλη τους «αρνητές».
Η Κυβέρνηση.
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχουμε ακούσει «ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη», το Ε.Σ.Υ θα αντέξει, θα γίνουν προσλήψεις ιατρών ώστε να παλέψουμε με το «τέρας» του κορονοϊού. Με το πέρας του χρόνου, κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι αποδειχθήκαμε και παράλληλα χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Τόσο μέσα στην 1η καραντίνα όσο και το καλοκαίρι, δεν προετοιμαστήκαμε σωστά για το επερχόμενο 2ο κύμα, για το οποίο μας «προετοίμαζαν» από τον Ιούνιο.
Διαρκώς πληροφορούσαν ότι το 2ο κύμα θα είναι πιο «βάρβαρο». Ωστόσο η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα χωρίς να διασφαλίζει ότι γίνονται σοβαροί έλεγχοι. Αυτό δυστυχώς όταν πλέον ήταν αργά. Αντιθέτως βρήκε ένα εξιλαστήριο θύμα, για άλλη μια φορά, τους νέους. Ως Πόντιος Πιλάτος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και τους κουνούσε το δάχτυλο, τη στιγμή που η ίδια νεολαία πασχίζει καθημερινά να σηκώσει πολλά βάρη και φοβάται για το αύριο.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός της χώρας, προσπάθησε να μιλήσει στη «γλώσσα» των νέων. Μίλησε για «ψεκασμένους». Πρώτη φορά, Πρωθυπουργός χώρας βάζει στο λεξιλόγιο του τη λέξη «ψεκασμένος». Ως ΠΘ πρέπει να προωθεί την ενότητα και να μη διχάζει τους πολίτες της χώρας με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς, δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε αξίζει στους πολίτες.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι η 2η χώρα στους αρνητές. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν είναι πολύ αργά. Ωστόσο από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου συνόλου. Καθήκον της κυβέρνησης σε κάθε περίοδο κρίσης, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της προστασίας της κοινωνίας και η περιθωριοποίηση αυτών που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έπεισε αυτούς τους ανθρώπους όχι τόσο για την ύπαρξη του ιού, αλλά για τη σοβαρότητα του θέματος. Όταν στελέχη της κυβέρνησης δεν τηρούνε τα μέτρα που προωθούν και «μαλώνουν» τους πολίτες που δε τα εφαρμόζουν, πως ο κόσμος να τους πιστέψει; Όταν από τη μια λένε «όχι στο συνωστισμό» και την άλλη μέρα πραγματοποιούν εκδηλώσεις; Όταν το πρωί βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρνείται την πιθανότητα ενός 2ου lockdown και το ίδιο βράδυ ενημερώνουν για το lockdown;
Αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία της χώρας αιμορραγούν. Με ελάχιστο προσωπικό και τον ιό σε έξαρση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα υποστήριξής τους. Δεν επαρκούν τα ευχολόγια όπως αυτά του Μαρτίου, ούτε τα απλά χειροκροτήματα για την προσπάθεια των ιατρών και των νοσηλευτών
Από τις αρχές της πανδημίας η κυβέρνηση αποφάσισε να κερδίσει την μάχη με τον ιό, χαρίζοντας πάνω από 30 εκατομμύρια σε ΜΜΕ. Χρήματα τα οποία θα μπορούσε να τα επενδύσει, ως οξυγόνο, στην Οικονομία και την Υγεία, στηρίζοντας χιλιάδες μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και το Ε.Σ.Υ. Χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτές εκατοντάδες επιχειρήσεις και κυρίως, δεν θα είχε αυξηθεί περεταίρω η ανεργία της χώρας, σε περίπτωση που βάλουν λουκέτο.
Στην άλλη όψη, του νομίσματος είναι αυτή των «αρνητών»
Δε μπορείς να αρνηθείς μια κατάσταση κρίσης της δημόσιας υγείας. Σίγουρα σε κάθε κρίση υπάρχουν καιροσκόποι, ο οποίοι θέλουν να κερδίσουν από αυτήν. Εδώ , όμως, μιλάμε για θανάτους. Διαβάζω καθημερινά για το ηλικιακό εύρος που έχουν αυτοί οι θάνατοι. Τι σημασία έχει η ηλικία όταν κάποιος πεθαίνει; «Φεύγει» ένας συνάνθρωπός μας. Ο πατέρας, η μητέρα, ο/η αδερφός/ή μας. Για αυτόν, ακριβώς, τον λόγο οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τη σημαντικότητα της κατάστασης. Δε μπορούμε να παίζουμε σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον εχθρό θα πρέπει να λειτουργούμε ως σύνολο και να προστατεύουμε τον διπλανό μας.
Το Κίνημα Αλλαγής αποδεικνύει καθημερινά, με τις επί της ουσίας προτάσεις, την αντιπολιτευτική του δράση, ώστε να υπάρξει βελτίωση στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Προτείνει λύσεις για να ξεπεράσει αυτή τη θύελλα όσο γίνεται με λιγότερο βάρος στις πλάτες του, και λιγότερη ψυχολογική φόρτιση.
Μπορεί να μπήκαμε για 2η φορά σε lockdown, αλλά είναι πολλά περισσότερα τα πράγματα που διακυβεύονται. Είναι θέμα αντίληψης της ευθύνης μας στο κοινωνικό σύνολο!
Μπορεί να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε όλοι μαζί!!
Νικόλαος Ναούμ,
Μέλος Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής,
Μέλος Κινήματος Αλλαγής Τ.Ο Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη,
Μέλος Ολομέλειας του Τομέα Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας