Εισηγούνται ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη!

Στα "κόκκινα" η συμπρωτεύουσα

Ανήσυχοι οι λοιμωξιολόγοι για την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να εισηγούνται να «κοκκινίσει» η Θεσσαλονίκη και ολόκληρος ο νομός Αχαΐας, πέραν της πόλης των Πατρών και της Αττικής.

Η υποεπιτροπή των ειδικών συνεδρίαζε από το μεσημέρι της Πέμπτης και πρότεινε να υπάρξει ένα νέο χρώμα στον χάρτη, το βαθύ κόκκινο, το οποίο να αποτυπώνει τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Σε αυτές εντάσσουν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και για τις δύο τελευταίες προτείνουν ολικό lockdown.

Για την Αττική, λόγω ιδιαιτεροτήτων, οι ειδικοί δεν συζητούν ακόμη ολικό lockdown. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν στις περιοχές που θα ενταχθούν στο βαθύ κόκκινο (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα) να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο και να μη λειτουργεί ούτε με click in shop ούτε με click away, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά Δημοτικού και νηπιαγωγείων και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη αν η μεγάλη αυτή διασπορά οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων σε κάποιες περιοχές, ωστόσο δεν ελήφθη ακόμη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να κλείσουν τελευταία τα σχολεία.

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις 

Στην σύσκεψη της Πέμπτης παρατέθηκαν μόνο τα στοιχεία. Θα κάνουν ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα εισηγηθούν αναλόγως σήμερα, Παρασκευή, στη διευρυμένη επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί τις τελικές προτάσεις στην κυβέρνηση.

Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 18:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ