Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

“Έλλειψη Δημοκρατίας – Έλλειψη Αυτονομίας – Έλλειψη Συμμετοχής” – Του Άγγελου Τζίτζιρα

Published

on

Το τρίπτυχο Έλλειψη Δημοκρατίας- Έλλειψη Αυτονομίας- Έλλειψη Συμμετοχής στα ζητήματα των νέων είναι τα μεγάλα προβλήματα του διορισμένου δικτύου. Είμαι από τα άτομα που βγήκαν από την πρώτη στιγμή και άσκησαν κριτική.

1ον για την υποβάθμιση της νεολαίας και μετατροπής της σε δίκτυο.

2ον για τον διορισμό του υπευθύνου της.

3ον για τον διορισμό των τομεαρχων της.

Βέβαια οι υποστηρικτές του δικτύου θα περίμεναν, όλη αυτή η προσπάθεια τουλάχιστον να είναι ενεργή και να προσπαθεί να δείξει ότι αξίζει να υπάρχει στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αντί αυτού στέκεται σε τυπικές ανακοινώσεις για σημαντικές ημερομηνίες αλλά και γεγονότα που προκάλεσαν αίσθηση στην ελληνική κοινωνία. Αλλά ακόμα και αυτές οι τυπικές ανακοινώσεις δεν έχουν απήχηση όπως μπορεί να δει κανείς ψάχνοντας το όνομα του δικτύου πχ στο Google.

Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί να έρθει ένας νέος, ο οποίος δεν ανήκει στο κιναλ, και να πάρει μέρος στο εγχείρημα του διορισμένου δικτύου όταν:

1ον δεν έβγαλε ανακοίνωση με προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Advertisement

2ον δεν έχει πει τίποτα για τα πανεπιστήμια που πάνω από ένα χρόνο είναι κλειστά.

3ον δεν έχει θέσει το πόσο δύσκολο είναι για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας να ζουν στο σπίτι κατά την διάρκεια της καραντίνας.

4ον δεν έχει θέσει τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους νέους όπως η ισότητα στην εκπαίδευση.

5ον δεν έχει βγάλει προτάσεις για τις πανελλήνιες.

6ον δεν ανέφερε τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης.

7ον δεν ανέφερε τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στους νέους λόγο της καραντίνας.

8ο δεν ανέφερε τίποτα για τον εμβολιασμό που συμβαίνει στην χώρα.

Advertisement

9ον δεν έχει αναφέρει τίποτα σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

10ον δεν έχει μιλήσει για τα προβλήματα στα πανεπιστήμια κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Ακόμα και να μην απασχολούν κάποιον νέο αυτά τα ζητήματα και να θέλει να πάρει μέρος ,ώστε να νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα, πως θα το κάνει όταν δεν εμφανίζεται πουθενά το δίκτυο ;

Αν το δίκτυο κατανοεί, και δικαίως, ότι δεν έχει την νομιμότητα να βγάλει προτάσεις, να προχωρήσει αποφασιστικά και να παλέψει με τον σωστό τρόπο για το μέλλον των νέων , τότε καλό θα ήταν, είτε να προχωρήσει σε εκλογές είτε αυτό να διαλυθεί.

Χρειάζεται αναγκαστικά μια αλλαγή ηγεσίας στο δίκτυο  (ανεξάρτητα το πώς θα ονομάζεται αυτό στο μέλλον πχ Νεολαία ΠΑΣΟΚ) η οποία :

1ον με ένα οργανωμένο, με διαφάνεια και σκληρό χρονοδιάγραμμα να οδηγήσει την νεολαία σε εκλογές με όλες τις θέσεις προς εκλογή.

2ον να υπάρχει παρουσία της ηγεσίας στα ΜΜΕ.

3ον να ασχολείται με όλα τα ζητήματα που απασχολούν την νεολαία με σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Advertisement

4ον να είναι αυτόνομη από την ηγεσία του κόμματος και να μην φοβηθεί την σύγκρουση, αν αυτή χρειαστεί.

5ον να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και όχι να τις φοβάται 

Βέβαια η ηγεσία μιας νεολαίας δεν μπορεί να ανήκει σε παιδιά τα οποία βρίσκονται στην ηλικία των 29-30 ετών αλλά χρειαζόμαστε μια αλλαγή γενιάς. Μια ανανέωση από νεότερα στελέχη τα οποία συμμετέχουν ενεργά στους τομείς τους, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος στην επικαιρότητα ή όχι.

Παίρνοντας αφορμή από την συμμετοχή της χώρας στην Eurovision με την 18χρονη  Stefania, ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν οι αλλαγές που πρέπει, και στο δίκτυο και στην ηγεσία αυτού ώστε να μην είναι ο τελευταίος χώρος της Νέας γενιάς του κόμματος. Η νεολαία μπορεί να οργανωθεί με σχέδιο και πρόγραμμα όταν κάποιος αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή της στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Άγγελος Τζίτζιρας μέλος της γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κιναλ και φοιτητής

Image

 

Advertisement