“Η ώρα της κάθαρσης” – Γράφει ο Άγγελος Τζίτζιρας

Άρθρο Γνώμης του Φοιτητή και Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Άγγελου Τζίτζιρα

Η ώρα της κάθαρσης  

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, διάφορες καταγγελίες για αποτρόπαιες πράξεις, τις οποίες έπραξαν διάφορα γνωστά πρόσωπα, τα οποία ασχολούνται στον χώρο του θεάτρου και του αθλητισμού. Φυσικά το ότι έχουμε καταγγελίες μόνο από αυτούς τους χώρους, δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν και  αλλού. 

Το κομμάτι των αποτρόπαιων αυτών πράξεων, είναι απαράδεκτο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Για να γίνει αυτό δεν πρέπει μόνο να μιλήσουμε για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, και γνωρίζουμε κάτι για αυτά (σε όλους τους χώρους που δεν έχουμε ακούσει ακόμη, πχ της πολιτικής, της δημοσιογραφίας κλπ) αλλά και να παρθούν μέτρα σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν θα αναφερθώ σε νομικά ζητήματα, καθώς δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο  έχω γνώσεις.

Μπορούν όμως να γίνουν αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, όπως είναι η ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το γυμνάσιο, την ένταξη της ιστορίας του φεμινισμού στο μάθημα της ιστορίας αλλά και με την ύπαρξη της ποσόστωσης σε σημαντικές θέσεις, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στην κοινωνία μας.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να έρθει η ώρα της κάθαρσης, να μην φοβόμαστε να μιλήσουμε επειδή κάποιος έχει δύναμη ή εξουσία. Να μην φοβόμαστε το κύρος που έχει λόγο της θέσης του στο κοινοβούλιο, σε κάποιο κόμμα, στο τηλεοπτικό κανάλι ή όπου αλλού ασχολείται ή να μην σκεφτόμαστε τα προσωπικά μας συμφέροντα αν ξέρουμε κάτι για τον διπλανό μας. Και αυτό πρέπει αν γίνει όχι μόνο ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αλλά και να τιμωρηθούν όσοι τα έπραξαν στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ