ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση Χαρδαλιά για κορονοϊό: Η “άτυπη” παραδοχή πως χάνεται ο έλεγχος!

Μετά και την “ανοιχτή ενημέρωση” Χαρδαλιά, είναι σαφές πλέον πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί. Δεν υπάρχει πλάνο. “Βλέπουν και κάνουν”. Χάνεται ο έλεγχος…

Ο κος Χαρδαλιάς, στην σημερινή ενημέρωση του Υπ.Υγείας, προσπάθησε ακόμα μια φορά να “Χρυσώσει το χάπι”. Απέρριψε τον χαρακτηρισμό των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ως “lockdown”, έδωσε στοιχεία παγκόσμια και αμέσως μετά αναφέρθηκε στα κρούσματα του COVID 19  στην χώρα μας – έτσι ωστε να φαίνεται μικρότερο το ποσοστό των κρουσμάτων- ακόμα μια φορά “στοχοποίησε” “με το γάντι” την Νεολαία ώς κύριους υπεύθυνους της διασποράς της νόσου και μίλησε για το ενδεχόμενο της προμήθειας εμβολίων στην χώρα μας, μέσα στον Δεκέμβριο. Το γεγονός είναι πως η κυβέρνηση δεν κάνει αυτοκριτική, παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν αρκετά τεστ για να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι στους εκδρομείς και τους τουρίστες στις πύλες εισόδου της χώρας και … βλέπει και κάνει!

Nέα Ωράρια για το Δημόσιο:

Προς αποφυγή περαιτέρω συνωστισμού σε ΜΜΜ και για την καλύτερη διευκόλυνση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων πρόληψης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τους πολίτες και θέσπισε 3 νέα ωράρια λειτουργίας και εργασίας.

  • 07.00-15.00
  • 08.00-16.00
  • 09.00-17.00

Ο έλεγχος χάνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ δείχνουν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου, μεγάλου κύματος της πανδημίας: σταθερά πάνω από 200 νέα κρούσματα καθημερινά, υπερδιπλάσια από αυτά της ανοιξιάτικης έξαρσης του ιού. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου καταγράφηκε το 38% των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας. Ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε στα 36 έτη, οι βαριές νοσηλείες υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του μήνα, οι θάνατοι αυξάνονται.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ για το επόμενο διάστημα μεγαλώνει, καθώς δεν έχει αποτυπωθεί η πιθανή διασπορά από τη σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου. Κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το φθινόπωρο, όταν θα επανεμφανιστούν σε παράλληλη δράση με τον κορονοϊό οι εποχικές ιώσεις.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σ’ αυτήν την κατάσταση, η οποία μόνο απρόβλεπτη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, η κυβέρνηση και οι φορείς προστασίας της δημόσιας υγείας ακόμη ψάχνουν αδέξια βηματισμό. Η κυβέρνηση παραπαίει μεταξύ των διαψευσμένων προσδοκιών από το άτσαλο άνοιγμα του τουρισμού και της επείγουσας ανάγκης να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ για ακόμη μια φορά απογείωσε το δόγμα της ατομικής ευθύνης, καθιστώντας ουσιαστικά τους νέους «ενόχους» για κάθε νέο κρούσμα. Κι ας απεικονίζεται ο ίδιος, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο, να παρακολουθεί πιστούς να μεταλαμβάνουν, να μη φορούν μάσκα ή τη σύζυγό του να ασπάζεται ιερέα.

ΤΑ ΜΠΡΟΣ-πίσω των κυβερνητικών μέτρων, οι εναλλαγές επικίνδυνης χαλάρωσης και αναποτελεσματικής αυστηροποίησης, οι παλινωδίες, τα επιλεκτικά λοκ ντάουν, η απουσία ελέγχων στους χώρους εργασίας, τα καθυστερημένα και λιγοστά ακόμη διαγνωστικά τεστ, το σκοτσέζικο ντους στον κλάδο της εστίασης με τα ωράρια λειτουργίας και η διαρκής μετάθεση της ευθύνης στην κοινωνία προδίδουν απώλεια ελέγχου. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί τώρα, στην αρχή του μεγάλου κύματος.

ΑΝΤΙ σπασμωδικών και αποσπασματικών μέτρων, αντί της τακτικής «βλέποντας και κάνοντας», χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και στέρεο σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, σε βάθος πολλών μηνών. Τα πρωτόκολλα ατομικής ευθύνης που απαιτεί από την κοινωνία η κυβέρνηση δεν έχουν καμιά πειστικότητα χωρίς μια αντίστοιχη συμπεριφορά του κράτους και των επιφορτισμένων με την προστασία της δημόσιας υγείας υπηρεσιών. Η περίοδος της ελαφρότητας, της επικοινωνίας και των σόου τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα της αληθινής πολιτικής. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Mε πληροφορίες από “Εφημερίδα των Συντακτών”.