Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: “Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις”

Published

on

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Σημεία

– Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να χωρίσει την ελληνική κοινωνία σε δύο στρατόπεδα. Υπάρχει ένα στρατόπεδο, που παρά την κούραση τηρεί τα μέτρα και μια άλλη κατηγορία που αντιδρά σε όλα αυτά που ζει, γιατί βλέπει πως δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει αποτέλεσμα και δεν τηρεί τα μέτρα.

– Η χώρα πρασίνισε ως προς το δείκτη θετικότητας και αυτό είναι θετικό και σημαντικό, όμως, αυτό που περιμένουμε να δούμε για να νιώσουμε αισιοδοξία πραγματική είναι να μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης, που δυστυχώς είναι ακόμα πάρα πολύ κοντά στο 1 και ενώ βρισκόμαστε τόσους μήνες υπό περιορισμούς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί την Κυβέρνηση.

-Όταν μειώνεις τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και προφανώς των μεγάλων επιχειρήσεων δείχνεις την πολιτική σου επιλογή ως κυβέρνηση και ποιους θέλεις να στηρίξεις. Προφανώς όχι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που γονατίζουν. Αυτοί που κατάφεραν να έχουν κέρδη είναι κάποιοι λίγοι και πολύ μεγάλοι.

-Αν δεν υπάρχει ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων για να ανοίξουν με ασφάλεια κινδυνεύουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε λουκέτα στην αγορά, ανεργία και ένα κατεστραμμένο τοπίο. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι η εικόνα θα είναι μετά όπως περίπου μετά από ένα πόλεμο. Μετά είπε ότι τα τραύματα δεν είναι σημαντικά. Δεν ξέρουμε πότε έχει δίκιο, γιατί αντιφάσκει με αυτά που λέει. Εμείς αυτό που δεν θέλουμε είναι να δούμε μία οικονομία με ερείπια.

-Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής. Μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητά να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της Κυβέρνησης

Advertisement

– Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές μας διαδικασίες που θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχουμε αποφασίσει ότι από το Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες και τα πάντα. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για δημοκρατικές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε. Νομίζω ότι μπορώ να τα εγγυηθώ όλα αυτά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει διότι και το 2015 και κυρίως το 2017 έγιναν με απόλυτη επιτυχία. Μέχρι τότε έχω ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη και της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Να μας πείτε που δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα;

Η αλήθεια είναι ότι κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης με τα μέτρα και την πολιτική του να εξαντλήσει και την αντοχή της κοινωνίας και της οικονομίας. Και αναγκάζεται σήμερα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να μιλήσει για άνοιγμα και για έναν οδικό χάρτη που ευχόμαστε να υλοποιηθεί και να μην έχει πισωγυρίσματα. Όμως, πρέπει να σκεφτούμε ότι έκλεισε την Ελλάδα με 2.000 κρούσματα και σήμερα έχουμε πάνω από 3.000, πάνω από 800 διασωληνωμένους, ενώ τότε είχαμε πολύ λιγότερους. Δεν ανοίγουμε λοιπόν γιατί πηγαίνουμε καλύτερα, γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά γιατί ενώ ζούμε μία δραματική περίοδο με ένα σύστημα υγείας που έχει φτάσει, αν δεν έχει ξεπεράσει τα όρια του, έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο από την εξάντληση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ανοίγουμε εξ ανάγκης;

Εξ ανάγκης ανοίγουμε γιατί προφανώς δεν υπάρχουν άλλες αντοχές και είναι ολοφάνερο αυτό από την ελληνική κοινωνία, την οποία κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης να χωρίσει σε δύο στρατόπεδα. Υπάρχει ένα στρατόπεδο, που παρά την κούραση τηρεί τα μέτρα και μια άλλη κατηγορία που αντιδρά σε όλα αυτά που ζει, γιατί βλέπει πως δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει αποτέλεσμα και δεν τηρεί τα μέτρα. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη μέση σε ένα ατελείωτο αδιέξοδο, διότι επέλεξε αυτά τα οριζόντιο περιοριστικά μέτρα επί μακρόν που είναι φανερό ότι δεν είχαν αποτελέσματα. Σήμερα κάνει το απονενοημένο βήμα να ανοίξει τις δραστηριότητες θεωρώντας ότι θα βοηθήσει ίσως ο καιρός; Ότι θα βοηθήσουν οι εμβολιασμοί;

Εσείς με τον οδικό χάρτη διαφωνείτε; Να μην ανοίξει η εστίαση. Να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Έλεγα ακριβώς το αντίθετο από το Νοέμβριο. Μιλούσα για την ανάγκη για ασφαλές άνοιγμα. Μιλούσα για την ανάγκη να στεγανοποιήσουμε περιοχές. Να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ανοίξουν χωρίς το συνωστισμό που έχουμε όλο αυτό το χρόνο. Ανοίγουμε τα σχολεία και τα παιδιά είναι 25 και 30 μέσα στις τάξεις. Κάθε βδομάδα υπάρχουν ολοένα και περισσότερα θετικά κρούσματα και σταδιακά αρχίζουν και κλείνουν τμήματα. Να ανοίξουν οι δραστηριότητές, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετά από εννέα μήνες, που μας έλεγαν ότι θα πάρουν 300 λεωφορεία κατάφεραν να βάλουν μόνο 40 σε λειτουργία και τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή, δεν έχουν όλα τα παράθυρα ανοιγόμενα. Και ο συνωστισμός καλά κρατεί. Στους εργασιακούς χώρους δεν έγινε σε αυτό το διάστημα κανένας έλεγχος και τώρα λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν τα self test και στους εργασιακούς χώρους. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα είναι δωρεάν. Και χθες ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι αν χρειαστεί δεύτερο τεστ θα πληρώσουν οι εργοδότες. Τελικά τι έχει συμβεί, ποιος έχει δίκιο; Με ποιο σχέδιο θα υλοποιηθεί αυτός ο οδικός χάρτης, γιατί εγώ δεν βλέπω ότι υπάρχει.

Advertisement

Έχει αποτύχει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο;

Το λέω πάρα πολύ καιρό ότι μετά το δεύτερο και το τρίτο κύμα είναι φανερό ότι έχει αποτύχει και έχει αποτύχει και στα δύο επίπεδα. Και στο υγειονομικό και στο οικονομικό. Τις τελευταίες ημέρες είμαστε διαρκώς στις πρώτες 20 χώρες σε ποσοστό και αριθμό θανάτων αν εκατομμύριο κατοίκων. Η χώρα πρασίνισε ως προς το δείκτη θετικότητας και αυτό είναι θετικό και σημαντικό, όμως, αυτό που περιμένουμε να δούμε για να νιώσουμε αισιοδοξία πραγματική είναι να μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης, που δυστυχώς είναι ακόμα πάρα πολύ κοντά στο 1 και ενώ βρισκόμαστε τόσους μήνες υπό περιορισμούς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μην την απασχολεί η κατάσταση των θανάτων και η κατάσταση στο σύστημα υγείας με τόσους διασωληνωμένους ακόμα και εκτός ΜΕΘ όταν ο δείκτης μετάδοσης εξακολουθεί να είναι στο ένα.

Στο οικονομικό γιατί απέτυχε; Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να προχωρά σε μείωση φόρων και εισφορών. Φαντάζομαι ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι σε αυτό αντίθετο;

Εδώ και παρά πολύ καιρό μιλούσαμε και για την μείωση της προκαταβολής και της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία για άλλη μία φορά αν και ήταν αυτονόητη δεν αφορά συνταξιούχους και ανθρώπους του δημοσίου λες και είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες. Αυτό που είναι απαράδεκτο και το καταδικάζουμε αμέσως είναι ότι όταν βρίσκεται σε τέτοια κρίση, όταν βρίσκεσαι σε τέτοιο σημείο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν γονατίσει και κινδυνεύουν με το που ανοίξουν να έχουμε λουκέτα και ντόμινο ανεργίας, δεν πας να μειώσεις τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων. Δηλαδή, μιλάμε για κάποιες λίγες, μεγάλες επιχειρήσεις.

Εννοείτε ότι είναι λάθος η μείωση του συντελεστή από το 24% στο 22%;

Όταν μειώνεις τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και προφανώς των μεγάλων επιχειρήσεων δείχνεις την πολιτική σου επιλογή ως κυβέρνηση και ποιους θέλεις να στηρίξεις. Προφανώς όχι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που γονατίζουν.

Αλλά και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας από 24% θα πληρώσει 22%, όσοι κατάφεραν να έχουν κέρδη…

Advertisement

Αυτοί που κατάφεραν να έχουν κέρδη είναι κάποιοι λίγοι και πολύ μεγάλοι. Αυτοί στους οποίους κατέληξε και η ρευστότητα που έδωσε η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό και ενώ δόθηκαν χρήματα δεν έχουμε τα αποτέλεσμα που θέλουμε. Έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη και το πρώτο δημόσιο χρέος. Τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς και εφησυχασμό.

Θα έχουμε λουκέτα παρά την στήριξη όλων αυτών των προηγούμενων 14 μηνών;

Λέω ότι η στήριξη δεν πήγε σε αυτούς που θα έπρεπε. Πήγε σε άλλα χέρια. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λέει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν, δεν είναι επαρκή. Για παράδειγμα στην εστίαση το πρόγραμμα ρευστότητας αφορά όσους έχουν μείωση τζίρου 30% σχετικά με το 2019 και το 2020. Μένει έξω το 2021, που έχουμε ήδη τέσσερις μήνες και μένουν έξω όσοι έχουν μείωση τζίρου έστω 20% που επίσης είναι πολύ σημαντική μείωση. Θα έπρεπε και γι’ αυτούς να υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης. Επιπλέον χρειάζεται να υπάρξει μία ρύθμιση για τις οφειλές στο δημόσιο όλων αυτών των επιχειρήσεων, διότι αν ξεκινήσουν και πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Εμείς μιλάμε για 120 δόσεις και για τους συνεπείς σε αυτή τη ρύθμιση κούρεμα 30%. Μιλάμε για στήριξη με 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επόμενους μήνες για να μην έχουμε ντόμινο ανεργίας. Μιλάμε για παράταση της μείωσης ενοικίου στο 40% για τους επόμενους τρεις μήνες. Και βεβαίως να υπάρξει προστασία στους πλειστηριασμούς και αναστολή στον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος αν εφαρμοστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες θα οδηγήσει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρηματιών να κλείσουν τις επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρχει ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων για να ανοίξουν με ασφάλεια κινδυνεύουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε λουκέτα στην αγορά, ανεργία και ένα κατεστραμμένο τοπίο. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι η εικόνα θα είναι μετά όπως περίπου μετά από ένα πόλεμο. Μετά είπε ότι τα τραύματα δεν είναι σημαντικά. Δεν ξέρουμε πότε έχει δίκιο, γιατί αντιφάσκει με αυτά που λέει. Εμείς αυτό που δεν θέλουμε είναι να δούμε μία οικονομία με ερείπια. Αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε ως αντιπολίτευση με τις προτάσεις μας.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θεσπίζει ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων το θεωρείτε θετικό;

Κατ’ αρχάς ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που έγινε. Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε.

Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής. Μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητά να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της Κυβέρνησης. Από ποιους και πως θέλει να προστατεύσει μία επιτροπή, που απλώς εισηγείται. Που προστατεύεται ούτως η άλλως η επιστημονική άποψη και η ελεύθερη γνώμη από το Σύνταγμα.

Ενώ δεν έχει υπάρξει προστασία των γιατρών του ΕΣΥ από την αστική ευθύνη, που δίνουν τη μάχη και παίρνουν αποφάσεις για ασθενείς σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Ένα θέμα για το οποίο φρόντισε να καλύψει τους ιδιώτες γιατρούς που κάλεσε να συμβάλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Από το στιγμή που το έφερε, όμως, συμφωνείτε;

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν χρειαζόταν γιατί είναι εισηγητικού χαρακτήρα η επιτροπή. Από εκεί και πέρα ας μας εξηγήσει η κυβέρνηση ποια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί γιατί εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δούμε επιστήμονες να τρέχουν στα δικαστήρια γιατί απλώς εξέφρασαν την επιστημονική τους άποψη.

Δηλαδή, με άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία θα το στηρίζατε;

Προφανώς με διάλογο και με σεβασμό προς τα μέλη της επιτροπής γιατί αυτούς εξέθεσε τελικά, αλλά και προς το Κοινοβούλιο. Δεν είναι αυτές κοινοβουλευτικές πρακτικές.

Μήπως εξέθεσε αυτούς που λένε ότι η επιτροπή καθοδηγείτε από την κυβέρνηση σε ορισμένες εισηγήσεις;

Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής, που κατάφεραν να διχάσουν ακόμα και τους επιστήμονες. Είναι γνωστό αυτό και έχουμε ανθρώπους της επιτροπής που έχουν μιλήσει γι’ αυτά. Δυστυχώς το πέτυχε η κυβέρνηση και αυτό και κατάφερε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τώρα προσπαθεί να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Το θέμα είναι να δούμε πως προχωράμε μπροστά, γιατί έχουμε βρεθεί σε ένα αδιέξοδο. Θέλω να πω εδώ ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα self test. Έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί. Από τον πρώτο διαγωνισμό δεν καταφέραμε να πάρουμε 3 εκατομμύρια τεστ. Από το δεύτερο διαγωνισμό δεν καταφέραμε να πάρουμε 10 εκατομμύρια τεστ. Ήταν διαγωνισμοί με τρεις ημέρες προθεσμία. Δεν ξέρω γιατί έπρεπε να γίνουν τα πράγματα έτσι βιαστικά. Με εταιρίες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν. Με κατηγορίες και δεν ξέρω αν και κατά πόσο ισχύουν, ότι δεν έχουν την άδεια να προωθούν αυτού του είδους τα υλικά. Και γίνεται τρίτος διαγωνισμός τώρα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Το απόλυτο αλαλούμ για τα self test που θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Όμως παράλληλα ότι εξίσου σημαντικό να μην παραιτείται η κυβέρνηση από την ευθύνη της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Θα πρέπει, πρέπει πέρα από τα self tests, να ενταθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοί σωστά από τον ΕΟΔΥ για να βλέπουμε ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και να καθορίζονται από αυτά οι αποφάσεις.

Τι θα κάνετε στο Κίνημα Αλλαγής; Θα μπείτε σε ένα διαγωνισμό ποιος θα φέρει τα μεγαλύτερα ποσοστά και αυτός θα πάρει την προεδρία;

Advertisement

Θέλω να είμαστε σοβαροί με αυτά τα θέματα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα που είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή και έχει κρατήσει μία πολύ υπεύθυνη στάση σε αυτό το διάστημα. Κυρίως όμως είναι ένα κόμμα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στα επόμενα χρόνια. Για μένα είναι πολύ σοβαρό και κρίσιμο θέμα το μέλλον η προοπτική του Κινήματος Αλλαγής, για αυτό τοποθετούμαι πάντα υπεύθυνα για αυτό. Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές μας διαδικασίες που θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχουμε αποφασίσει ότι από το Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες και τα πάντα. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για δημοκρατικές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε. Νομίζω ότι μπορώ να τα εγγυηθώ όλα αυτά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει διότι και το 2015 και κυρίως το 2017 έγιναν με απόλυτη επιτυχία. Μέχρι τότε έχω ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη και της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού.