Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: “Το “κλειδί” είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «από τις έξι» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη, Γιάννη Πιτταρά

Έχουμε πει ότι στηρίζουμε όλες τις προτάσεις που εισηγούνται οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές. Σε κανέναν δεν αρέσει ο περιορισμός της ελευθερίας. Όλοι μας ασφυκτιούμε στο σπίτι. Όμως, πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και κυρίως τους πιο ευάλωτους, αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που παράλληλα δίνουν μία άλλη μάχη και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως αντιπολίτευση είναι να παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Όπως αντιμετωπίστηκε το θέμα των νησιών και χαίρομαι γι’ αυτό. Είχαμε πει ότι δεν μπορούν να έρχονται τουρίστες από χώρες που έχουν προβλήματα σε μικρά νησιά γιατί το υγειονομικό τους σύστημα δεν έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Όπως επισήμανα ότι υπάρχει ζήτημα στη Δ. Μακεδονία και πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό σχέδιο. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μάλιστα με ένα μονάχα κέντρο που κάνει ελέγχους σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Εντοπίζουμε λοιπόν τα προβλήματα για να διορθώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο.

Η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά

Στηρίζουμε την επιλογή «μένουμε σπίτι» από την πρώτη στιγμή. Είμαστε σε ένα πόλεμο και πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει ότι μπορεί και εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας. Βγήκα μόνο μία ημέρα από το σπίτι για να μιλήσω στην Βουλή γιατί έπρεπε να βάλω θέματα που αφορούσαν και τα νησιά μας και τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και τους νοσηλευτές. Έχουμε πάρει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, πέρα από το επίδομα που η Κυβέρνηση το αποδέχτηκε, να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι μία μεγάλη αδικία και νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να λεχθεί τώρα. Διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κίνημα στο διαδίκτυο, μακριά από τα κόμματα, που στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, νέοι άνθρωποι συγκεντρώνουν υπογραφές και μαζί με το χειροκρότημα χρειάζεται και η έμπρακτη στήριξη αυτών των ανθρώπων, που δίνουν τη μάχη κάθε ημέρα.

Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής «Ανάπτυξη δικτύου Πρώτης Γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ο στόχος όλων μας είναι να περιορίσουμε και να καθυστερήσουμε την εξάπλωση για να αντέξει το σύστημα υγείας. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, έχουμε εισηγηθεί ότι πρέπει να έχουμε ένα σχεδιασμό για να μην φτάσουν τα ύποπτα κρούσματα στα νοσοκομεία, χωρίς να αφήνουμε στην τύχη τους και χωρίς να μένουν αόρατα. Να προφυλάξουμε το υγειονομικό προσωπικό, να δώσουμε χρόνο στο σύστημα να οργανωθεί, να ετοιμαστούν και να ανοίξουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ξεχωριστά νοσοκομεία αναφοράς. Να μην έχουμε υγειονομικούς σε καραντίνα, να μην έχουμε κρούσματα σε υγειονομικούς, να τα περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Επομένως ο στόχος ο δικός μας είναι μέσα από την υπηρεσία της πρώτης γραμμής να αξιοποιήσουμε την πρωτοβάθμια σε επίπεδο περιφέρειας , να έχουμε επισκέψεις στα σπίτια, όπου μπορεί κανείς να καταγράφεται, να εξετάζεται, να λαμβάνει την πρώτη φροντίδα, να έχουμε το τεστ, να αυξήσουμε τα τεστ, να ενταχτούν σε αυτό το σχεδιασμό και τα ιδιωτικά και τα δημόσια εργαστήρια. Για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την εξάπλωση του ιού όσο γίνεται καλύτερα και βεβαίως για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραπέμπονται τα περιστατικά στο νοσοκομείο. Την πρόταση την έχω καταθέσει εδώ και δέκα ημέρες στον Υπουργό Υγείας, την έχω στείλει και στον Πρωθυπουργό και επειδή είδα ότι τη συζητούν, την εξειδικεύσαμε περισσότερο και τη δώσαμε στη δημοσιότητα. Πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Είναι μία προσπάθεια που ξεπερνά την Ελλάδα. Εγώ θέλω να επισημάνω δυστυχώς το μεγάλο έλλειμμα που βλέπω ότι υπάρχει στην Ευρώπη. Γι άλλη μία φορά η Ευρώπη καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις. Δεν επέλεξε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν μία κοινή στάση. Δεν επέλεξε να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα. Πάλι καθυστερεί, πάλι η αλληλεγγύη είναι σε δεύτερη μοίρα. Θα ήθελα από τον Πρωθυπουργό να δείξει ακόμα μεγαλύτερη πυγμή να μην δέχεται απλώς τα αυτονόητα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ευρώπη, αλλά να διεκδικήσει αυτά που πρέπει για την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ευρώπη οριστικές λύσεις και όχι να περιορίζεται να πανηγυρίζει για τα αυτονόητα. Αλίμονο αν δεν είχαμε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί. Βλέποντας την οικονομία της Γερμανίας και της Ελλάδας είναι σαν να δίνει τη μάχη με τον κορωνοϊο ένας 20χρονος, που είναι η Γερμανία και ένας 80χρονος, που είναι η Ελλάδα. Δυστυχώς η Ευρώπη είναι πίσω από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Το κυριότερο είναι ότι την επόμενη ημέρα μετά από αυτή την κρίση θα έχει ηττηθεί ο λαϊκισμός και ο κυνισμός, όλοι αυτοί που βάζουν την αγορά πριν από την ανθρώπινη ζωή. Θα επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά ότι πρέπει το κράτος να παρέχει καθολικές υπηρεσίες υγείας.

Advertisement

Να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο στηρίζεται σήμερα ο ελληνικός λαός είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΠΑΣΟΚ, με τη δική μας παράταξη. Επειδή το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν φωνές που έλεγαν να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατέρρευσε και δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο και αυτά είναι ξεπερασμένα, σήμερα αναγνωρίζουν όλοι την αξία του. Και να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι τα έλεγαν γιατί χωρίς το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ήμασταν στο πουθενά. Εκεί στηριζόμαστε, αλλά και σε έναν άλλο θεσμό που επίσης συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας, είναι «η βοήθεια στο σπίτι». Και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο «βοήθεια στο σπίτι» δεν έχουν τα μέσα που θα έπρεπε να δώσουν τη μάχη. Η προτεραιότητα είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι αυτοί. Έχουμε πει ότι συμβάλλουμε. Βάζουμε πλάτη γιατί πάνω απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εντοπίζουμε τα προβλήματα, ότι δεν επισημαίνουμε τα κενά, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και μπορούμε να τα καλύψουμε, να τα αντιμετωπίσουμε. Ρωτάμε και θέλουμε καθημερινή ενημέρωση τι γίνεται με τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν σήμερα τα γάντια, οι μάσκες, οι ποδιές που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους; Ανοίγουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν εξοπλισμένα, αλλά δεν είχαν προσωπικό; Προχωρούν οι προσλήψεις οι προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού; Ζητάμε ενημέρωση και δεν την έχουμε προ το παρόν. Καλό θα ήταν να μπορεί να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός πως προχωρά η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας γιατί είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να αντέξουμε.

Να ενισχυθούν τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας με γάντια και μάσκες

Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι που πρέπει να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων να έχουν προστασία. Να έχουν γάντια, να έχουν μάσκες. Έχω την εικόνα ότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα προστασίας τους. Πρέπει να κάνουμε ότι εισηγούνται οι αρμόδιοι επιστήμονες αλλά αυτό που μετράει είναι η σωστή υλοποίηση των αποφάσεων. Το κλειδί είναι το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, δεν θα κουραστώ να το λέω.

Να βοηθήσουμε αποτελεσματικά όσους πλήττονται οικονομικά.

Μπορεί η οικονομία να μην είναι το πρώτο, αλλά πλήττονται άνθρωποι, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, πέρα από τα μέτρα που έχουν παρθεί. Δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο τουλάχιστον σε όσους παίρνουν το επίδομα των 800 ευρώ. Να κατέβει ο ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης στο χαμηλότερο επίπεδο. Είμαστε σε πόλεμο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι όπλα έχουμε για να κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις στον κλάδο του τουρισμού

Advertisement

Ο κλάδος του τουρισμού πρέπει να στηριχτεί και με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας και τον επόμενο χρόνο που θα είναι πολύ χαμηλότερα τα ένσημα που θα έχουν καταγράψει. Τα έχουμε επισημάνει όλα αυτά στον Πρωθυπουργό.

Η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες και δεν το έχει κάνει.

Η Κυβέρνηση να επιβάλει στις τράπεζες αποφάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασία Αυτό που εκκρεμεί, το μεγάλο θέμα που πρέπει να απαντήσουμε είναι η ρευστότητα στην αγορά, που εξαρτάται από τις τράπεζες. Η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες και δεν το έχει κάνει. Θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο, όχι απλά συνεννόηση και συζήτηση μαζί τους, αλλά επιβολή συγκεκριμένων αποφάσεων. Θα πρέπει να υπάρξουν κρατικές εγγυήσεις για να δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια. Μονάχα έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά που είναι το κλειδί για να στηριχθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην κλείσουν το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε τι κάνει ο Σάντσες στην Ισπανία και αναφέρομαι στο επίπεδο της οικονομίας, δεν μιλώ για την αντιμετώπιση του ιού και τα θέματα της υγείας και του συστήματος υγείας, αλλά στα θέματα της οικονομίας θα πρέπει να το κάνουμε όπως στην Ισπανία. Άρα θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιβάλει λύσεις στις τράπεζες για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να σώσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τσιόδρας είναι στήριγμα και εμπνέει σιγουριά

Ο κ. Τσιόδρας όσο μπορώ να καταλάβω από τις συζητήσεις που έχω με πολλούς ανθρώπους είναι ένα στήριγμα αυτή τη στιγμή. Εμπνέει σιγουριά. Κοντά στην επιστημονική γνώση δείχνει άνθρωπος και αυτό εγώ το υπολογίζω πολύ σοβαρά σε τέτοιες κρίσιμες ώρες. Εμείς θα πιέζουμε την κυβέρνηση να υλοποιεί τις αποφάσεις του κ. Τσιόδρα και των ειδικών επιτροπών, χωρίς κενά στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής,