“Σάλος” με το “σκονάκι” της ΕΡΤ που καλούσε σε “υποβάθμιση” των πλάνων από Ικαρία και Λιγνάδη

"Υπαγωγή της ΕΡΤ στο Γραφείο του Πρωθυπουργού" αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας

Με σημείωμα που έχει κολληθεί στην αίθουσα παραγωγής της ΕΡΤ δίνονται οδηγίες προς τους δημοσιογράφους να μην παίζουν ούτε τη φωτογραφία αλλά ούτε το βίντεο από την βεράντα του σπιτιού του Στεφανάδη στην Ικαρία με το γλέντι στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε πλάνα του Δ. Λιγνάδη με άλλους.  Λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής ειδήσεων, προσπάθησε να απαντήσει στις αντιδράσεις, ωστόσο παρέλειψε να αναφερθεί σε ορισμένα βασικά σημεία.

Το χαρτί έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης ο οποίος επισημαίνει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ότι αυτό συνέβη γιατί «χτες το μεσημέρι, στο δελτίο της ΕΡΤ1 έπαιξε η “επίσκεψη” στην Ικαρία προέκυψε χαμός φυσικά και για να μην γίνει ξανά τέτοιο “λάθος” κολλήθηκε η ανακοίνωση της φωτό στην Αίθουσα Παραγωγής…».

 

Να απαντήσει για το έγγραφο λογοκρισίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις επιχείρησε ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, μέσω ανάρτησης του στην οποία δε διαψεύδει την ύπαρξη της «οδηγίας».

«Ως γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12.00, στις 15.00 το μεσημέρι -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21.00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης μετά τη δημοσίευση του εγγράφου – «οδηγία» που ήρθε μέσα από την αίθουσα παραγωγής του καναλιού, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι δημοσιογράφοι να μην «παίζουν» τη φωτογραφία και το βίντεο από το τραπέζι στο οποίο συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης στην Ικαρία, καθώς και να βάζουν πλάνα του Δ. Λιγνάδη στα οποία είναι μόνος του.”

Ως επιχείρημα ο Φώτης Καφαράκης παραθέτει τρεις φωτογραφίες από τα δελτία ειδήσεων της Κυριακής, προσπαθώντας να διαψεύσει την οδηγία, της οποίας την ύπαρξη έχει επιβεβαιώσει το TPP. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε πρώτος την ύπαρξη του εγγράφου, Χρήστος Ξανθάκης, είχε ήδη αναφέρει ότι μέχρι το μεσημέρι στις 15:00 το επίμαχο βίντεο είχε προβληθεί εξού και η οδηγία βγήκε αμέσως μετά.

Σχετικά με τη φωτογραφία που επικαλείται ο Φ. Καφαράκης ότι «έπαιξε» στο δελτίο των 21:00, αυτό όντως συνέβη. Για 2 δευτερόλεπτα σε ένα ρεπορτάζ συνολικού χρόνου 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων, αφού είχαν περάσει 36 λεπτά από την έναρξη του δελτίου. Αυτό όμως που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο δελτία, δηλαδή στις 15:00 – που τα πλάνα παίχτηκαν απ’ ότι φαίνεται εκ παραδρομής- και στις 21:00 είναι η πρώτη θεσμική απάντηση από τη μεριά της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης «απάντησε» περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Έτσι λοιπόν στο δελτίο των 21:00 της Κυριακής προβάλλεται όντως ένα καρέ από το πλάνο της βεράντας του σπιτιού του βουλευτή Στεφανάδη στην Ικαρία αλλά παράλληλα παίζουν με δυσανάλογο χρόνο πλάνα από τα φοιτητικά συλλαλητήρια της προηγούμενης βδομάδας για τα οποία η ΝΔ είχε εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «οργανωτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση του ο κ. Φώτης Καφαράκης επιλέγει να μην αναφερθεί στην «οδηγία» ως προς το σκέλος του Δ. Λιγνάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ