Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Α.Παπανδρέου στο “Delphi Economic Forum 2021”: «Ας μη λειτουργούμε πελατειακά, όπως έκανε ο κ. Τραμπ με τη μείωση της φορολογίας για να ευνοήσει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, ας κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον»

Published

on

Κατά την γνώμη μας, εδώ στο “The Socialist”, η κορυφαία στιγμή του φετινού “Delphi Economic Forum 2021”, ήταν η συνάντηση και η συζήτηση 2 μεγάλων πολιτικών , του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Νομπελίστα κ.Στίγκλιτς! Κι όμως, το απόσπασμα, και όσα ειπώθηκαν, φαίνεται πως δεν βρήκαν την “δίοδο” στα μεγάλα ΜΜΕ… Εφόσον, χρέος μας, η “ΑΛΛΑΓΗ στην Ενημέρωση”, στο “The Socialist” σας παραθέτουμε το απόσπασμα των όσων συζητήθηκαν μεταξύ Παπανδρέου -Στίγκλιτς:

Παπανδρέου: «Ας μη λειτουργούμε πελατειακά, όπως έκανε ο κ. Τραμπ με τη μείωση της φορολογίας για να ευνοήσει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, ας κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον»

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένα «θετικό σοκ στον χώρο των φαρμάκων. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, και συμφωνώ ότι πρέπει να αρθεί η πατέντα των εμβολίων», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Τα χρήματα που θα μας δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τα χρήματα που χάθηκαν από το lockdown, αλλά ούτε και να αντισταθμίσουν το κόστος από τις τόσες απώλειες ζωών. Όμως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, υπάρχουν «έξυπνοι τρόποι» να λύσουμε θέματα ανισοτήτων. «Θα πρέπει να εναρμονίσουμε τη φορολογία -κι ας αντιδρούν κάποιες χώρες- και να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση».

«Το θέμα των ανισοτήτων δεν είναι καινούργιο, το είχαμε και στην προ Covid-19 περίοδο», τόνισε ο κ. Stiglitz. «Ο ιός ωστόσο αύξησε τις ανισότητες και τώρα με μέτρα πρέπει να καταπολεμήσουμε κάποιες από αυτές. Το φορολογικό πρόγραμμα του Μπάιντεν είναι σημαντικό διότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα προσφέρει κεφάλαια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας».

«Μία νέα πολιτική εποχή ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου πλέον το κράτος δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση του προβλήματος. Οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού απέτυχαν. Απέτυχε το προηγούμενο σύστημα να διαχειριστεί κρίσεις, όπως η πανδημία. Έκανε όλους να στραφούν στο κράτος για βοήθεια, σε μία περίοδο που το κράτος είχε χάσει δύναμη και δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά», είπε ο κ. Στίγκλιτς.

Στην περίπτωση της Ελλάδας,  ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας στράφηκε στο κράτος για τη διαχείριση της πανδημίας και αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα για τη χώρα μας, ώστε το κράτος να εκσυγχρονιστεί για το καλό των πολιτών».

Advertisement

«Ας μη λειτουργούμε πελατειακά, όπως έκανε ο κ. Τραμπ με τη μείωση της φορολογίας για να ευνοήσει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, ας κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον», συμπλήρωσε.