ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Καμίνης: “Είναι ανάγκη η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών”

Στη σημερινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών και υποστήριξε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Αίτημα του Δήμου Αθηναίων από το 2016 

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Καμίνης, ως Δήμαρχος Αθηναίων, είχε πρωτοστατήσει, από το 2016, στο αίτημα για τη δημιουργία των συγκεκριμένων χώρων. Η σχετική πρόταση του δήμου Αθηναίων διαμορφώθηκε μετά από συστηματικό διάλογο, που ξεκίνησε το 2017, με όλους τους φορείς της πόλης, με επιστημονικές οργανώσεις και με ειδικούς και αφού είχε προηγηθεί συνεργασία με ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εμπειρία στη διαχείριση του ζητήματος, όπως το Άμστερνταμ και το Παρίσι.

Η ολοκληρωμένη πρότασή του Δήμου τέθηκε υπόψη των κομμάτων και τελικά κατατέθηκε ως νομοθετική τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής (τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη) για να υιοθετηθεί τελικά από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, η προηγούμενη κυβέρνηση εισήγαγε, με υπουργική απόφαση, τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, με κοινοβουλευτική του ερώτηση, ο Γιώργος Καμίνης επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους λόγους της καθυστέρησης εφαρμογής της απόφασης.

Τα σημαντικότερα σημεία της σημερινής τοποθέτησης του κ. Καμίνη:

– Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι δεν είναι αυτοί οι χώροι: Δεν είναι χώροι που μπορεί ο καθένας να πηγαίνει και να κάνει τη δόση του ελεύθερα, χωρίς καμία επιτήρηση, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς την ευθύνη κανενός.

– Είναι κάτι πάρα πολύ διαφορετικό: εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, επιτηρούμενες από εξειδικευμένους επαγγελματίες, που μπορούν να προστρέχουν οι χρήστες ουσιών, κάτω από ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες, ώστε να κάνουν χρήση. Αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

– Δεν ανακαλύπτουμε εδώ τον τροχό: ήδη λειτουργούν με επιτυχία οι χώροι αυτοί στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστρία, Αυστραλία και Λουξεμβούργο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ηδη είναι έτοιμος και ο Δήμος της Νέας Υόρκης –αν δεν έχει αρχίσει κιόλας – να εγκαινιάζει αυτά τα κέντρα.

– Στην Ελλάδα υπήρξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το 2014, ο εποπτευόμενους σταθμός «Οδυσσέας». Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, χειρίστηκε αποτελεσματικά 103 περιπτώσεις και επίσης, είχε την ευθύνη για κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιοθεραπευτές που εργάζονται στο πεδίο. Το πρόγραμμα προσέλκυσε περισσότερους από 3.500 χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών και στη συχνότητα εμφάνισης του HIV.

– Όποιος έχει ζήσει -ειδικά το πρόβλημα της Αθήνας- θα καταλάβει την αδήριτη ανάγκη που υπάρχει. Ανάγκη να σωθούν ζωές, ανάγκη να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια πια κάποιων ανθρώπων, που οι ίδιοι πολύ συχνά δεν είναι σε θέση να την προστατέψουν.

– Θέλω να συγχαρώ την Κυβέρνηση, που έχει αυτό το θάρρος και φέρνει ως διάταξη το αυτονόητο.

Δείτε το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Καμίνη στο παρακάτω link: