Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Γιώργος Παπανδρέου για Ελληνοτουρκικά: “Είναι επείγον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν χρειαζόμαστε “τρίτους” για να το πετύχουμε!”

Published

on

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ:

 

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ήμουν Υπουργός Εξωτερικών επί οκτώ χρόνια. Συνέβαλα (όταν πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), στο να πάρει πράσινο φως η Τουρκία σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της στην ΕΕ, καθώς και στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας σε συνεργασία με τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών της χώρας αυτής, Ισμαήλ Τζέμ και Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ξεκίνησα τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και την εποχή εκείνη έγιναν και σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Δηλαδή, οι λύσεις είναι εμφανείς αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Σήμερα όμως, δυστυχώς, διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή σε ένταση, όχι μόνο ρητορική αλλά και επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Είναι επείγον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Μπορούμε να το πετύχουμε και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.
Ρωτώ όμως τους Τούρκους συναδέλφους, μπορούμε να συζητήσουμε με καλή πίστη αν δεν σταματήσει αυτή η εχθρική ρητορική, αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθετικές κινήσεις;
Το ίδιο επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη και είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα.
Επίσης, ο κύριος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι χρειάζεται μια συζήτηση στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής.
Απαιτείται ένας διάλογος για τον καθορισμό των οικονομικών θαλάσσιων ζωνών και σε περίπτωση μη συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι παράγοντας που συμβάλει στη συνεργασία και τη σταθερότητα, όχι αιτία συγκρούσεων.