Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Τσούμας για “υπόθεση Κουφοντίνα”: “Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της να δείξουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη προς τον ίδιο τους τον εαυτό.”

Δημοσιεύτηκε

στις

O Συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας, τοποθετήθηκε για το ζήτημα “Κουφοντίνα” με ανάρτησή του στο Facebook

 

Aναλυτικά τα όσα έγραψε ο Γιώργος Τσούμας: 

Κοιτώντας τον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβανόμαστε όλοι την ύπαρξη μιας ανεπούλωτης πληγής. Το δίκαιο ξεχωρίζει δυσκολότερα από το άδικο και η διάκριση του σωστού από το λάθος είναι πλέον σχετική. Η πόλωση κυριαρχεί απέναντι στη λογική και την μετριοπάθεια και ο διχασμός καταδυναστεύει την προσπάθεια να ατσαλώσουμε την Δημοκρατία μας απέναντι σε όσους την εχθρεύονται.

Το σύνθημα “ή εμείς ή αυτοί”, ο συνεχής ετεροπροσδιορισμός απέναντι σε κάθε ζήτημα, έχει υποβάθμισει την ουσία και την αξία της πολιτικής, έχει οδηγήσει πολλούς, και κυρίως τη νέα γενιά, στην απαξίωση της και στον καταχωρισμό της ως μέρος του προβλήματος και όχι ως κομμάτι της λύσης. Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη διχασμό. Αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η ερώτηση που απευθύνεται συνήθως στον καθένα μας, “με τον Κουφοντίνα ή όχι” αποτελεί μια εργαλειακή προσέγγιση που προσανατολίζει συναισθηματικά την κοινή γνώμη ενώ αποκρύπτει το μεγάλο ερώτημα: “Με το κράτος δικαίου και την ισονομία ή όχι;”
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι πολιτικός κρατούμενος, είναι ένας καταδικασμένος τρομοκράτης, απολύτως νικημένος από την Δικαιοσύνη, τον θεσμικό βραχίονα της Δημοκρατίας που τιμωρεί και σωφρονίζει με βάση το νόμο, διαχωρίζοντας την κοινωνία μας από το καθεστώς της ζούγκλας. Η αποστολή της Δικαιοσύνης θα ήταν κενού περιεχομένου αν δεν συνοδευόταν από δικαιώματα, η απόλυτη προστασία των οποίων αποτελούν κατ’ εμέ, το αποκορύφωμα του νομικού μας πολιτισμού. Η τήρηση του νόμου από την πλευρά του κράτους δεν προϋποθέτει οποιαδήποτε μεταμέλεια. Αυτό είναι το μεγαλείο των θεσμών απέναντι σε όσους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για την κατάλυση τους. Έτσι, οποιαδήποτε σχετικοποίηση του νόμου και των υφιστάμενων δικαιωμάτων που παρέχει στον κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως του ονόματος του, αποτελεί μια διολίσθηση προς ένα εκδικητικό λόγο, προς μια απολυταρχική λογική που δεν αξίζει στη Δημοκρατία μας.
Είναι ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η Δημοκρατία και οι θεσμοί της να δείξουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Το ηθικό πλεονέκτημα άλλωστε της Δημοκρατίας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους εχθρούς της, κοιτώντας τους στα μάτια χωρίς να παραδίδεται στο μίσος. Η αξία της ζωής, το δικαίωμα στη ζωή είναι ο πυρήνας του δυτικού πολιτισμού, η προμετωπίδα της προόδου, η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κάθε Κουφοντίνα να χρησιμοποιήσει την απώλεια της ζωής του ως εργαλείο στρεβλής αγωνιστικότητας, ως προάγγελο δημιουργίας μιας νέας γενιάς τρομοκρατών.
Η Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, οφείλει να προχωρήσει υπερβατικά στην διόρθωση του λάθους της. Όχι υπό το πρίσμα της αμφιλεγόμενης επιδίωξης-απειλής που υποστηρίζει ότι δέχεται από τον κρατούμενο, αλλά καθοδηγούμενη από το γεγονός ότι αν κάποιος κρατούμενος απεργός πείνας πεθάνει, θα αφήσει ένα βαρύ λεκέ στην ήδη ατελή Δημοκρατίας μας. Αποτελεί ιστορική ασυνέπεια, απρέπεια και ανακολουθία να γίνει ο Κουφοντίνας ο Μπομπυ Σαντς της εγχώριας ελληνικής ιστορίας.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρέπει να ζήσει. Απομονωμένος, ηττημένος, ντροπιασμένος από την ανωτερότητα του κράτους δικαίου που τόσο μισεί. Γιατί όπως έγραψε και ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, “το κράτος δικαίου δεν εκδικείται, γιατί αν το κάνει, παύει να είναι τέτοιο”.

 

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσούμα: