Γράμμα από την Θεσσαλονίκη, νότια, της “Βόρειας Γειτονικής Χώρας”

Του Γαβρή Άγγελου

Ο “λαϊκισμός” έχει κοντά “ποδάρια”. Είναι μια παράφραση της λαϊκής ρήσης: “Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”. Ψέμα και Λαϊκισμός, στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία, είναι έννοιες αλληλένδετες.

Για το “Μακεδονικό”, έχουμε πει πάρα πολλά στο παρελθόν, είτε μέσα από τη συχνότητα του “Ράδιο Θεσσσαλονίκη 94.5” από την οποία “εκπέμπω” τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής μου, είτε από άρθρα μου σε εφημερίδες και φυσικά στο “The Socialist”. Το “Μακεδονικό” είναι ένα πολυσύνθετο θέμα σε ό,τι αφορά τον εδαφικό προσδιορισμό του. Καθόλου σύνθετο, βέβαια, σε ό,τι αφορά την εθνότητα, την γλώσσα και την ιστορία.

Σε καμία περίπτωση ο Μέγας Αλέξανδρος δεν  έλεγε “Ντόμπρο Ούτρο” στους συμπολιστές του το πρωί όταν ξεκινούσε η μακρά πορεία της κατάκτησης ενός τεραστίου μέρους του τότε γνωστού κόσμου. Ντόμπρο Ούτρο σημαίνει “Καλημέρα” στα Σλάβικα για όσους αναρωτιούνται. Εξ’άλλου, οι Σλάβοι, έφτασαν στην περιοχή της “Vardarska” τον 6ο αιώνα μ.Χ(!)-έτσι ονομαζόταν η περιοχή μέχρι περίπου την περίοδο που ο Τίτο, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, ονόμασε την περιοχή των Σκοπίων, “επαρχία της Μακεδονίας”.  Μην ξεχνάμε ομως και τα 400 χρόνια Οθωμανικής κυριαρχίας στην χερσόνησο του Αίμου, με αποτέλεσμα, εθνότητες, διαφορετικές μεταξύ τους, να πρέπει να “συγκατοικούν” σε μια μεγάλη περιοχή που οι Τούρκοι είχαν υπό κατοχή. Στην Β.Ελλάδα, υπάρχει μια διάλεκτος που λέγεται “Μακεδονιτκα”, και έχει ουκ ολίγες λέξεις-φράσεις στα Σέρβικα. Όχι γιατι οι Μακεδόνες, μιλούσαν Σλάβικα, μα γιατί , οι Σλάβοι που ιδίως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, διέσπειραν τον πληθυσμό τους στην περιοχή γύρω από το ιστορικό Μοναστήρι, την Φλώρινα, την  Κοζάνη, την Θεσσαλονίκη, ήρθαν σε άμεση επαφή με το γλωσσικό ιδίωμα των Ελλήνων της περιοχής.

Τα παραπάνω ως ένα πολύ σύντομο και συνοπτικό “μάθημα ιστορίας”.

Πάμε στο Προκείμενο, τον λόγο του τίτλου “Βόρεια Γειτονική Χώρα”. Ήταν  μια περίοδος, που η “Συμφωνία των Πρεσπών”, καθονομάστηκε από σχεδόν το σύνολο της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως “προδοτική”. Υποψήφιοι περιφερειάρχες στην Β.Ελλάδα, με το κόμμα της ΝΔ, έλεγαν πως δεν πρόκειται να απευθυνθούν στους “βόρειους γείτονές μας” με τον όρο “Βορειομακεδόνες” και να αναφερθούν στην ΠΓΔΜ ως “Βόρεια Μακεδονία”. Μήνες μετά την εκλογή τους στα ανώτατα αξιώματα, έστελναν επιστολές “αγάπης” στην “Βόρεια Μακεδονία” καλώντας του “Βορειομακεδόνες” αδελφούς μας σε Expo και στην ΔΕΘ…

Μετά από αυτούς που την περίοδο της “κατάπτυστης προδοτικής Συμφωνίας” ντύνονταν μέχρι και με μακεδονικές Περικεφαλαίες, για να ¨λαϊκίσουν”, να “Τσιμπήσουν” και τα μπόλικα ψηφαλάκια της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης επικής “κωλοτούμπας” όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα.

Από “προδοτική” έγινε μια “Συμφωνία αναγκαία”, μια συμφωνία “απαραίτητη” να τηρηθεί μέχρι τελευταίας γραμμής.

Και όχι μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστειλε και F-16 στα Σκόπια, να γιορτάσουμε όλοι μαζί την 1η επέτειο από την ένταξη της “ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” στο ΝΑΤΟ του οποίου είμαστε μέλη. Το διαβάσατε πουθενά αλλού εκτός από το “The Socialist”; Ίσως, μα όχι σε κάποιο ΜΜΕ που υπάγεται σε “Λίστες”….

Στην εκπομπή της Α.Γιάμαλη, στο “Kontra Channel” , δεν γίναμε μάρτυρες της κωλοτούμπας της κυβέρνησης. Γίναμε μάρτυρες της αδυναμίας της ΝΔ, να αντιμετωπίσει την δική της λάσπη. Η αδυναμία του βουλευτή της ΝΔ να αναφερθεί στην Βόρεια Μακεδονία με το όνομά της είναι το αποτέλεσμα του πειράματος φυσικής, όταν ρίχνει κανείς λάσπη στον ανεμιστήρα, τί συμβαίνει;

Στην Θεσσαλονίκη, από όπου σας γράφω αυτή τη στιγμή, το θέμα δεν έχει πάρει τις πρέπουσες διαστάσεις. Γιατί η Θεσσαλονίκη από το 2011 και έπειτα έχει πληγεί πρώτη από το κύμα “λαίκισμού”, είναι σημείο αναφοράς το (“Fake”) πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ που τον οδήγησε στην εξουσία το 2015 -παρέα με τον καταδικασμένο ως συκοφάντη (στην περίπτωση του Α.Παπανδρέου και των CDS), Πάνο Καμμένο, ενώ ταυτόχρονα, ως “άμυνα” στον ¨λαϊκισμό”, η Θεσσαλονίκη και η Β.Ελλάδα, υπερσυντηρικοποιήθηκαν. Σκεφτείτε, πως η “Ένωση Κεντρώων” του Β.Λεβέντη έβγαινε με τεράστια ποσοστά ,3ο κόμμα στην Θεσσαλονίκη, ενώ προσφάτως, το κόμμα του οποίου ο Πρόεδρος πουλάει τις “επιστολές του Ιησού” ή προωθεί “θαυματουργές κεραλοιφές”, επίσης, λαμβάνει ποσοστά που το φέρνουν μέχρι και στην 3η θέση κάτω από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Η Θεσσαλονίκη, που το 1985 υποδεχόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μια λαοθάλασσα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων, μπλοκάροντας από ανατολικά πρός δυτικά την συμπρωτεύουσα, έφτασε στο σημείο, να γίνει το πρώτο “πρόθυμο” θύμα των λαϊκιστών, των τυχαίων και όσων αποφάσισαν να μετατρέψουν την πόλη της Δημοκρατίας, σε πόλη στην οποία δρα και “Βασιλεύει” ο εκ των συμβαλλόντων στην πτώση του ΠΑ.ΣΟ.Κ του Γιώργου Α. Παπανδρέου και μετέπειτα, “συγκυβέρνησε” με ΝΔ και ΛΑΟΣ -χωρίς την υποστήριξη της βάσης των ψηφοφόρων φυσικά-

Επομένως εμείς εδώ, νοτίως της “Βόρειας Γειτονικής Χώρας”, έχουμε ανάγκη να “αναπνεύσουμε”. Να ανασάνουμε Δημοκρατικά και Οικονομικά γιατί ούτε “επαρχία” είμαστε και ούτε πρέπει να γίνουμε, ούτε άντρο προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών αξίζουμε να είμαστε.

Υ.Γ: Έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως η Θεσσαλονίκη ,ακόμα μια φορά, θα βγει στο προσκήνιο, κατά την περίοδο της ΔΕΘ 11-15 Σεπτεμβρίου, τότε που ο Μητσοτάκης, είτε θα ανακοινώσει “κάλπες” και πρόωρες εκλογές, είτε θα κάνει έναν “βαθύ ανασχηματισμό” με προεκλογικό πρόσημο….

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ