Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρά Κεφαλίδου: «Κοινός παρονομαστής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο “ρηχός λαϊκισμός”»

Published

on

Χαρά Κεφαλίδου: «Κοινός παρονομαστής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η πρόταξη των στενά παραταξιακών, ιδεολογικών προτεραιοτήτων τους με τη συνακόλουθη έμπλεη δακρύων αδιαφορία για τους πολίτες και τη χώρα»

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών.

«Επί τρεις μέρες χύνονται δάκρυα τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δύσκολη εθνική συγκυρία με την τουρκική εντεινόμενη επιθετικότητα, την έξαρση των κρουσμάτων COVID, τον εφιάλτη της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης. Τόση λύπη όμως και τέτοιο δυσβάστακτο βάρος ευθύνης δεν απέτρεψε τη ΝΔ να φέρει ένα νομοσχέδιο ‘ταφόπλακα’ για χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις, τον δε ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ως αντιπολίτευση όλα όσα ως Κυβέρνηση υλοποίησε»σημείωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

Αναφερόμενη στο Νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και τις σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες που διατυπώθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αποπροσανατολίσει την κουβέντα όπως στόχευε με την πρόταση δυσπιστίας. Στόχος του να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο. Η Κυβέρνηση πάλι, καίει και τις τελευταίες προσδοκίες χρεωμένων μέχρι τον λαιμό Ελλήνων, καίει και τις τελευταίες δυνατότητες ορθής νομοθέτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων, διατύπωσαν με κάθε τρόπο ισχυρές επιφυλάξεις και σοβαρές διαφωνίες. Για πρώτη φορά ταυτίζετε τις ανάγκες ενός νοικοκυριού με αυτές μιας επιχείρησης. Εξομοιώνετε ανήκουστα τον οικογενειάρχη που χάνει το σπίτι του με τον έμπορο που πτωχεύει η επιχείρησή του. Και στο τέλος πνίγετε και τους δύο».

«Οι δύο συμπαίκτες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συνεχίσουν να καμώνονται ότι σφάζονται στην ποδιά της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς όμως που δεν μασήσαμε τα λόγια μας, εμείς που τολμήσαμε να γίνουμε οι δυσάρεστοι της σύγχρονης ιστορίας με πικρές αλήθειες και δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον αυτού του τόπου, εμείς με τις παραδοχές των σφαλμάτων μας και με σκληρή αυτοκριτική που οι άλλοι δεν τόλμησαν, εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της έγνοιας για κάθε πολίτη της χώρας που δε θα επιτρέψουμε να μείνει πίσω θυσία στον βωμό για την ευημερία των γνωστών λίγων», τόνισε κλείνοντας την ομιλία της.

Ολόκληρη η ομιλία

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι γνωστή η επιμονή του κ. Τσίπρα με τους τακτικισμούς ιδιαίτερα όταν αφορούν κατάχρηση κοινοβουλευτικών εργαλείων αστικής Δημοκρατίας που λατρεύει να εκφυλίζει. Τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η παρασκευιάτικη, λοιπόν, Πρόταση Μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών έκανε πρόσκαιρα τη δουλειά της. Δημιούργησε άλλη μία ευκαιριακή, τεχνητή «αναταραχή ωραία κατάσταση», από αυτές που έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι εξιτάρουν τον πρώην Πρωθυπουργό -τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ αμφιβάλλω- με σκοπό να συνεγείρει το αποδεκατισμένο κοινό του. Ό,τι έχει απομείνει από αυτό φυσικά.

Advertisement

Δεκαπέντε μήνες μακριά από την καρέκλα της εξουσίας δεν παράγεται κανένα απολύτως πολιτικό γεγονός. Αν συνδυαστεί δε και με το ενδογενές θέμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, που εκ πεποιθήσεως φείδεται κόπου, τότε το πρόβλημα οξύνεται. Κόπου που απαιτεί σκληρή, επιμελή, χρονοβόρα δουλειά, την οποία αξιώνει ο ελληνικός λαός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρέχουν με επεξεργασμένες, εμπεριστατωμένεςκοστολογημένες αντιπροτάσεις ως εναλλακτικές στις κυβερνητικές πολιτικές.

Πού χρόνος όμως για τέτοια; Ειδικά όταν στο μυαλό του πρώην Πρωθυπουργού το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με ένα πυροτέχνημα σε χρόνο dt.

Κάτι τέτοιο προσπάθησε να γίνει με την Πρόταση Μομφής στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα. Όχι ότι του έφταιγε ο κ. Σταϊκούρας! Αλλά πώς να αρνηθεί λίγο οξυγόνο, λίγα περισσότερα φλας, λίγο τηλεοπτικό χρόνο και χώρο, λίγη ψευδαίσθηση υπεροχής ότι όλοι συντάσσονται πίσω από την πρότασή του.

Κυρίες και κύριοι,

επί τρεις μέρες από αυτό το βήμα χύνονται δάκρυα τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δάκρυα για τη δύσκολη εθνική συγκυρία με την τουρκική εντεινόμενη επιθετικότητα, με την έξαρση των κρουσμάτων από το δεύτερο κύμα του COVID με τον εφιάλτη της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης. Τόση λύπη όμως και τέτοιο δυσβάστακτο βάρος ευθύνης δεν απέτρεψε τους μεν της Νέας Δημοκρατίας να φέρουν ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις, τους δε του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν ως αντιπολίτευση όλα όσα ως Κυβέρνηση υλοποίησαν αποτελεσματικότατα μπας και ξεχαστεί το παρελθόν τους και θολώσουν τα νερά. Κοινός παρονομαστής και στους δύο η πρόταξη των στενά παραταξιακών ιδεολογικών προτεραιοτήτων τους με τη συνακόλουθη έμπλεη δακρύων αδιαφορία για τους πολίτες και την ελληνική κοινωνία.

Σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο που τσακίζει τη μεσαία τάξη προς όφελος των χιλιοπληρωμένων και σωσμένων από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ώρα «να κάνει το κομμάτι του». Ποδοπάτησε πάνω στη δουλειά όλων των συναδέλφων, κυρίως των Βουλευτών των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης που προσπάθησαν με επιχειρήματα, με παραδείγματα να ξεμπροστιάσουν το απαράδεκτο Νομοσχέδιο, να προβάλουν την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και τέλος πάντων να καταθέσουν μια πρόταση ουσιαστική.

Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κινείται όπως πάντα τυχοδιωκτικά, διακόπτει τη συζήτηση, αλλάζει την ατζέντα και πιστεύει ότι το παγωμένο χαμόγελο του κ. Τσίπρα θα κλέψει για άλλη μια φορά την παράσταση. Ε, λοιπόν, όχι. Δεν αποπροσανατολίσατε κανέναν μας από αυτή τη συζήτηση. Το διχαστικό παρελθόν το ζήσαμε. Το παρόν και το μέλλον ζητούν απαντήσεις και προτάσεις που δεν έχετε και δύσκολες αλήθειες που δεν έχουν ειπωθεί.

Advertisement

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έρχεται πράγματι σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Το τοπίο στα εθνικά μας, στην οικονομία, στην κοινωνία έχει επιδεινωθεί. Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Ο επερχόμενος χειμώνας τρομακτικός. Δείτε τι λέει η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

  • Τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 40%.
  • Η κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί νέα δάνεια ύψους 8 -10 δισεκατομμυρίων.
  • Οι Εργασιακές σχέσεις σε αποδόμηση.
  • Η πτώση του τζίρου στην αγορά είναι 50 δισεκατομμύρια.
  • Η ύφεση πλησιάζει το 10%. Η πρώτη κατοικία, ούτε λόγος, δεν προστατεύεται.

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Γέφυρα» αφήνει απροστάτευτους χιλιάδες αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών.

Αυτά είναι τα θλιβερά δεδομένα. Αυτή είναι η παρούσα κατάσταση και παρόλα αυτά η Κυβέρνηση καίει και τις τελευταίες προσδοκίες χρεωμένων μέχρι τον λαιμό Ελλήνων, καίει και τις τελευταίες δυνατότητες ορθής νομοθέτησης. Γι’ αυτό και από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσων συμμετείχαν στις διαδικασίες ως φορείς εμπλεκόμενοι, διατυπώθηκαν με κάθε τρόπο και σε κάθε ύφος ισχυρές επιφυλάξεις και σοβαρές διαφωνίες σε σειρά διατάξεων.

Κι ενώ όλη η Ευρώπη προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης για τις βιώσιμες επιχειρήσεις και της εκκαθάρισης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις η Κυβέρνηση κοιτάζει αλλού. Και μάλιστα προκλητικά στον τίτλο έχει τη φράση «Δεύτερη Ευκαιρία». Πόσο οξύμωρο ακούγεται όταν η δεύτερη ευκαιρία δεν αφορά τον κορμό της ελληνικής οικονομίας ούτε τον επιχειρηματία, ούτε την ομαλή επανένταξή του στην οικονομική δραστηριότητα. Άλλους σίγουρα τους αφορά!

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

απονέμετε για πρώτη φορά την πτωχευτική ικανότητα σε φυσικά πρόσωπα. Τα παρουσιάζετε λες και απονέμετε παράσημο αφέλειας στον κόσμο που μέσα στην απελπισία του από τα έργα και τις ημέρες της ανερμάτιστης πολιτικής Τσίπρα και της παρέας του σας πίστεψε. Έρχεστε και ταυτίζετε τις ανάγκες ενός νοικοκυριού με αυτές μιας επιχείρησης. Εξομοιώνετε ανήκουστα τον οικογενειάρχη που χάνει το σπίτι του με τον έμπορο που πτωχεύει η επιχείρησή του. Και στο τέλος πνίγετε και τους δύο.

Παραδείγματα πάρα πολλά: «Δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στο δάνειο μου», «έχω πληρώσει το μισό της αξίας…». Μου δίνετε, λοιπόν, τη δυνατότητα να μείνω 12 χρόνια σε ένα σπίτι που δεν είναι πια δικό μου. Είναι στην τράπεζα. Αν δεν μπορέσω, λοιπόν, όταν κλείσει η δωδεκαετία να αποπληρώσω, τότε το σπίτι αυτό έρχεται και πουλιέται στην εμπορική τιμή εκείνης της στιγμής. Που σημαίνει ότι ό,τι έχω καταβάλει σε δόσεις δανείου και ό,τι έχω πληρώσει δώδεκα χρόνια πάει υπέρ πίστεως και υπέρ τράπεζας.

Κυρίες και κύριοι,

Advertisement

στρατηγικοί κακοπληρωτές μακροημερεύουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Εκείνοι που δεν θα υπάρχουν, θα είναι οι χιλιάδες οφειλέτες στους οποίους δεν προσφέρετε καμία προστασία κατοικίας, δεν προσφέρετε καμία δεύτερη ευκαιρία. Τι τους δίνετε; Ένα νέο ξεκίνημα φτώχειας μια νέα αρχή αφραγκιάς. Αποστραγγίζετε τις οικονομίες τους.

Οι δύο συμπαίκτες, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στολή του μονομάχου μπορούν να συνεχίσουν να καμώνονται ότι σφάζονται στην ποδιά της ελληνικής κοινωνίας.

Εμείς όμως που δεν μασήσαμε τα λόγια μας,

Εμείς που τολμήσαμε να γίνουμε οι δυσάρεστοι της σύγχρονης ιστορίας με πικρές αλήθειες και δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον αυτού του τόπου,

Εμείς με τις παραδοχές των σφαλμάτων μας και με σκληρή αυτοκριτική που οι άλλοι δεν τόλμησαν,

Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της έγνοιας για κάθε πολίτη της χώρας που δε θα επιτρέψουμε να μείνει πίσω θυσία στον βωμό για την ευημερία των γνωστών λίγων.

Ευχαριστώ».

Advertisement