Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους καλλιτέχνες – ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες – Απαράδεκτη η υποβάθμιση των ηθοποιών

Published

on

Για το νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο που ισχύει για τους καλλιτέχνες εξέδωσε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «αδιαφορία της κυβέρνησης να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των καλλιτεχνών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τους επαγγελματίες του Πολιτισμού επιφύλασσε το ΠΔ 85/2022 της Κυβέρνησης, που επικυρώνει μια κατάσταση που καρκινοβατεί χρόνια, έρμαιο της αδιαφορίας τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της “επιτελικής” του κ. Μητσοτάκη.

Επί σειρά ετών οι καλλιτεχνικοί κλάδοι και τα Σωματεία αγωνίζονται για τη θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων. Αποκορύφωμα ο νόμος Γαβρόγλου του 2018 που ανωτατοποίησε τα ΤΕΙ, έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέριμνα και χωρίς καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις που προκαλούσε μια τέτοια επιπόλαιη απόφαση στις τριτοετείς καλλιτεχνικές σχολές. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τον υπερυπουργό Παιδείας-Πολιτισμού κ. Μπαλτά που το 2015 “ξεχνούσε” την παράγραφο για το δικαίωμα των ηθοποιών να παίρνουν διδακτική επάρκεια ώστε να διδάσκουν θεατρικό παιχνίδι στα σχολεία και έφερνε προς ψήφιση το νομοσχέδιο χωρίς την αντίστοιχη παράγραφο που είχε αναρτηθεί στη Διαβούλευση; Το νόμο Κονιόρδου για την πρόσληψη καλλιτεχνικών διευθυντών στα ΔηΠεΘε του 2017, που έκανε προαιρετική την υποχρέωσή τους να κατέχουν πτυχίο καλλιτεχνικής σχολής;

»Με σοκαριστικό τρόπο, η τωρινή κυβέρνηση φέρνει ένα άκαιρο προεδρικό διάταγμα για να πιστοποιήσει τι; Κάτι που θα όφειλε να έχει ανασκουμπωθεί για να επιλύσει; Τι επικυρώνει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα αν όχι την αδιαφορία της να σκύψει πάνω στους καλλιτεχνικούς κλάδους και τις σπουδές τους και να τις κατοχυρώσει; Προβληματίστηκαν καθόλου άραγε τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας & Πολιτισμού για τη γκρίζα ζώνη που βρίσκονται χρόνια τώρα οι επαγγελματίες καλλιτέχνες; Αδιαφορία, αμεριμνησία και γραφειοκρατική εμμονή, αν όχι κρυπτόμενη εχθρότητα προς τους καλλιτέχνες.

Τι επιτυγχάνει το Προεδρικό Διάταγμα;

Να απομειώσει το κύρος των καλλιτεχνικών πτυχίων και επίσημα, εξομοιώνοντάς τα με το απολυτήριο Λυκείου.

Να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε πτυχιούχους καλλιτεχνικών σπουδών που επιθυμούν να εργαστούν ή εργάζονται ήδη σε φορείς του δημοσίου.

Να εμποδίσει πτυχιούχους καλλιτέχνες να συνεχίσουν με το πτυχίο της καλλιτεχνικής τους σχολής μεταπτυχιακές σπουδές.

Advertisement

Να βάλει φρένο στο διορισμό καλλιτεχνών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Κοντολογίς, να κλειδώσει ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες καλλιτέχνες στη φτώχεια.

Χρειάζεται ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

»Χρειάζονται λύσεις τώρα. Χρειάζεται ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Και για αυτό προτείνουμε:

Ανωτατοποίηση καλλιτεχνικών σπουδών με ένα επιπρόσθετο έτος, με ευθύνη των Πανεπιστημίων. Κάθε ηθοποιός/καλλιτέχνης/μουσικός/χορευτής να έχει δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του με μια αίτηση είτε στα Παιδαγωγικά τμήματα, είτε στα Θεατρολογικά, όπου θα λαμβάνει παιδαγωγική επάρκεια και πιστοποίηση τετραετούς φοίτησης, με αντίστοιχη αναγνώριση της προηγηθείσας τριετούς στην καλλιτεχνική του σχολή.

Θέτουμε αυτήν την πρόταση προς συζήτηση, ώστε να αναλάβει το ίδιο το κράτος την επίλυση ενός προβλήματος που το ίδιο δημιούργησε, το ίδιο αδιαφόρησε να λύσει επί σειρά ετών και το ίδιο έχει υποχρέωση να επιλύσει.

Ζητούμε την απόσυρση της σχετικής παραγράφου από το Π.Δ. 85/22 που αφορά την κατάταξη των πτυχιούχων καλλιτεχνών στο επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου.

Advertisement

Ζητούμε άμεση έναρξη διαβούλευσης προς επίλυση ενός προβλήματος που προκαλεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Ζητούμε αναγνώριση και κατοχύρωση καλλιτεχνικών πτυχίων σε συνδυασμό με αντίστοιχη επαγγελματική κατοχύρωση, με ελάχιστες αμοιβές, απαγόρευση ωρομίσθιας απασχόλησης και αναγνώριση προϋπηρεσίας.

Οι καλλιτέχνες μας δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες. Είναι συνεχώς ειδικευόμενοι επαγγελματίες.

Ζητούμε σεβασμό για τους καλλιτέχνες. Απαιτούμε σεβασμό και εργασιακή κατοχύρωση για τους επαγγελματίες της Τέχνης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις αλλαγές στο προσοντολόγιο των καλλιτεχνών.

Η δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης, που είχε συζητήσει το ζήτημα και προ ημερών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Εθνικό Θέατρο, σημείωσε την «κυβερνητική αβελτηρία», προκρίνοντας τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης.

«Είναι μεγάλη μου χαρά, που ήρθατε σήμερα, για να συζητήσουμε το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, που με απαράδεκτο τρόπο εξισώνει τους καλλιτέχνες με αποφοίτους Λυκείου. Να δούμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, το οποίο σημειωτέον υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, και με κυβερνητική αβελτηρία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός είναι πεδίο εξωστρέφειας και πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τα πτυχία των ηθοποιών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην καλλιτεχνική κοινότητα. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα με τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρόταση, με την Αντιπολίτευση να εκφράζει την έντονη διαφωνία της.

Advertisement

Με τους καλλιτέχνες να προχωρούν σε διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας ως κεντρικό σύνθημα «για το κράτος δεν είμαστε ηθοποιοί, είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες», το Εθνικό Θέατρο κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το Προεδρικό Διάταγμα, εκτιμώντας ότι «όχι μόνο δεν επιλύεται το πρόβλημα διαβάθμισης που σοβεί επί δεκαετίες», αλλά αντίθετα «απαξιώνεται νομικά το μείζον έργο της θεατρικής εκπαίδευσης που επιτελείται σε εγκεκριμένες από την Πολιτεία Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης».