Η συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου: “Στις 5 Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται. Στις 6 Δεκεμβρίου ανατέλλει και πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.”

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 03/11 με κεντρικό σύνθημα: Αλλαγή είναι η αλήθεια! 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε αναλυτικά το ιδεολογικό-πολιτικό μου “μανιφέστο” με κεντρικό σημείο αναφοράς το όνομα “ΠΑΣΟΚ” και την “Αλλαγή”, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή, πως σε περίπτωση εκλογής του, τα σύμβολα και το όνομα επιστρέφουν.

ΙΙ. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ  ΙΙΙ.ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙV. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ σε αυτούς τους 4 κεντρικούς “άξονες” παρουσιάστηκε το πλάνο της επόμενης ημέρας στο Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση εκλογής του Ανδρέα Λοβέρδου στην Προεδρία της παράταξης

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου

Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά αυτή η συνέντευξη.

O θάνατος της Φώφης Γεννηματά δονεί την παράταξη.

 

Σήμερα σας κάλεσα εδώ ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου.

 

Έχω διανύσει ικανό χρονικό διάστημα στην πολιτική  και γνωρίζω ότι οι συνεντεύξεις τύπου υποψηφίων προέδρων δεν αποτελούν αναγκαστικά αξιομνημόνευτα γεγονότα.

 

Πιστεύω, όμως, ότι σήμερα θα παρουσιάσω δέσμη θέσεων και προτάσεων ικανών να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες ώστε η παράταξή μας να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ώστε η παράταξή μας να γίνει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής που λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή.

 

Η Πράσινη Επανάσταση που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα έχει τις ρίζες της σε ένα υψηλό χρέος.

Χρέος απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην παράταξη, απέναντι στο κόμμα, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι σε κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά.

 

Καρπός της Πράσινης επανάστασης είναι η Πράσινη Διακυβέρνηση.

 

Γι΄αυτό σας κάλεσα εδώ.

Γι΄αυτό θα σας μιλήσω από του νου και την καρδιά.

Γι’ αυτό θα σας πω την αλήθεια.

 

Κυρίες και Κύριοι

Δεν ζούμε στην εποχή́ των αλλαγών. Ζούμε σε μια αλλαγή́ εποχής.

 

Ας είμαστε ρεαλιστές και συγχρόνως ειλικρινείς:

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την πολιτική.

Γιατί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν λένε  την αλήθεια.

 

Ας είμαστε ρεαλιστές και συγχρόνως ειλικρινείς:

Οι κομματικοί μηχανισμοί δυναστεύουν τα κόμματα και κρατούν την Ελλάδα πίσω.

Κοιτώ τον Ελληνικό λαό στα μάτια

Χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, χωρίς μισόλογα, χωρίς θεωρίες,

Και λέω:

Στις 5 Δεκεμβρίου γκρεμίζουμε τους κομματικούς μηχανισμούς.

Επιστρέφουμε το ΠΑΣΟΚ εκεί όπου ανήκει, στο Λαό, στα μέλη του. 

Η ανάγκη για αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν λέμε την αλήθεια.

 

Ανοικτά, καθαρά, δυνατά:

Η μεγάλη Αλλαγή είναι η Αλήθεια

 

Επαναλαμβάνω:

Αλλαγή είναι η αλήθεια.

 

Στις 5 Δεκεμβρίου δεν εκλέγουμε μόνο πρόεδρο.

Στις 5 Δεκεμβρίου αποφασίζουμε για τον καταστατικό χάρτη της παράταξής μας και παίρνουμε ζωτικής σημασίας αποφάσεις για διλήμματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας και του χώρου:

 

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ ή ΚΗΔΙΣΟ ή κάτι άλλο;

 

Κατά ή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προτύπου διαχείρισης και κάποιων από τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία;

 

Προοδευτική κυβερνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Θα θέσουνε ως νούμερο ένα θέμα του κόμματός μας την τυραννία των πολιτών, της οικονομίας και της χωρας από τη γραφειοκρατία ή όχι;

 

Μίλησα για αλήθεια, όχι αόριστα και όχι τυχαία.

 

Εμείς δηλώνουμε ΠΑΣΟΚ

Εμείς καταψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν τη θεωρούμε πρότυπο για τις  σχέσεις μας με την Τουρκία. Ούτε κατά διάνοια.

Εμείς λέμε όχι στον υπαρξιακό μας αντίπαλο που είναι ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είναι κόμμα προοδευτικό.

Και όσο για τον παραδοσιακό μας ιδεολογικό αντίπαλο τη Δεξιά;

Καθαρό: Θα γίνουμε δύναμη εξουσίας και δεν θα της χαρίσουμε την πατρίδα .

Άλλωστε κάνεις από τους έξι υποψήφιους σήμερα δεν θέτει θέμα συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ και η ίδια το αποκλείει.

 

Εμείς θα βάλουμε κόφτη στη λεηλασία της παράταξης και των στελεχών της

τόσο από τον Τσίπρα όσο και από τον Μητσοτάκη.

 

Και όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε.

 

Πρώτα απ’ όλα με ένα

 

Ι. ΚΟΜΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟ

 

Όραμά μου για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα είναι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το πιο δημοκρατικό πολιτικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.

 

Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα θα είναι ένας σύγχρονος ενεργός οργανισμός.

 

Λέμε όχι στις αποφάσεις κλειστών συσκέψεων στο γραφείο του εκάστοτε προέδρου.

 

Βγάζουμε από την πρίζα τους κομματικούς μηχανισμούς, που ελέγχουν τα πάντα και διώχνουν τους πολίτες για να κρατήσουν τις σκουριασμένες τους καρέκλες.

 

Κόβουμε μαχαίρι τις εξαρτήσεις από κάθε μορφής συμφέροντα.

 

Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό.

 

Ένα ανοικτό  και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο.

 

Όλα από την αρχή, 

Όλα από τη βάση, 

Όλα τα όργανα αιρετά.

 

Αυτά τόνισα κλείνοντας την ομιλία μου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στις 3 Οκτωβρίου 2021. Αυτά βέβαια έχουν ειπωθεί πολλές φορές, από πολλούς και σε πολλά κόμματα εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα είναι ότι ιστορικά όλες οι προσπάθειες δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για να γίνουν τα οράματά μας πραγματικότητα, πρέπει όσες και όσοι πιστεύουν στις αρχές μας πεισθούν ότι:

 • η εκλογή των οργάνων, σε όλα τα επίπεδα, θα γίνεται με διαφάνεια και με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας (χωρίς διαμεσολαβητές)
 • ο λόγος τους θα μετράει  με αποφασιστικά εσωκομματικά δημοψηφίσματα σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

——————————————————————————————————-

 

 

Οργανωτική διάρθρωση

Το νέο ΠΑΣΟΚ θα έχει τρεις οργανωτικές διαστάσεις, φυσικά εκτός από τα κύτταρα του κόμματος που θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν, δηλαδή τις τοπικές και τις νομαρχιακές οργανώσεις.

 

 1. Τη γεωγραφική διάσταση για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κόμματος, την οποία θα συντονίζει ο/η «Αντιπρόεδρος συμμετοχής»
 2. Την κλαδική διάσταση για θέματα Συνδικάτων και Κοινωνικών Κινημάτων, την οποία θα συντονίζει ο/η «Αντιπρόεδρος μαζικών κινημάτων»
 3. Την πολιτική διάσταση για θέματα παραγωγής πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος, την οποία θα συντονίζει ο/η «Αντιπρόεδρος Κυβερνητικού Προγράμματος»

Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ θα μετέχει σε μια από τις τρεις αυτές διαστάσεις

 

Με αυτή την οργανωτική διάρθρωση αλλάζουμε κάτι;

Πάλι Τ.Ο, πάλι Ν.Ε., πάλι Κ.Π.Ε. θα έχουμε, προσθέσαμε και τις Θ.Δ. Αρκεί αυτή η προσθήκη για να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές;

Είναι σαφές με τι ασχολείται η κάθε διάσταση, αλλά αρκεί η δομή για να υλοποιηθούν οι στόχοι «όλα από την αρχή», «όλα από τη βάση» και «όλα τα όργανα αιρετά»;

Σαφώς όχι. Δεν θα ενεργοποιηθούν οι  ψηφοφόροι μας που δεν μετέχουν στα εσωκομματικά (τα οποία σε πολλούς προκαλούν αποστροφή), ούτε θα επιστρέψουν μερικοί από όσους έφυγαν, ή θα έρθουν άλλοι και κυρίως οι νέοι.

Αυτό θα γίνει μόνο αν αλλάξουμε ΡΙΖΙΚΑ τη λειτουργία του κόμματος, αν πείσουμε ότι ΟΛΑ τα μέλη συμμετέχουν ΙΣΟΤΙΜΑ, κανείς δεν τα «καπελώνει» και ότι η γνώμη και οι προτάσεις τους τους εισακούονται.

Αν πεισθούν ότι θα συμμετέχουν στις αποφάσεις, απευθείας οι ίδιοι «άνευ αντιπροσώπων» και ότι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής και θέσεων. 

ΑΝ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

 

Ριζική αλλαγή στη λειτουργία του κόμματος είναι η

ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Σε όλες τις οργανωσεις αλλά και για θέματα των τριών διαστάσεων, τα μέλη  θα έχουν λόγο σε διαβουλεύσεις, είτε δια ζώσης, είτε και διαδικτυακά  και θα αποφασίζουν τόσο για θέματα της οργάνωσής τους, όσο και για πανελλαδικά θέματα σε δημοψηφίσματα που θα εισηγείται ο Πρόεδρος ή ένα ποσοστό 10% του συνόλου των μελών

 

Για παράδειγμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Δωδεκανήσου (ή ένα ποσοστό 10% του συνόλου των μελών της Δωδεκανήσου) βάζουν σε διαβούλευση και στη συνέχεια σε ψηφοφορία για λήψη αποφάσεων, το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα βοηθήσει την οικονομία των νησιών της περιοχής

Κανένα θέμα δεν θα αποκλείεται από τη θέση ερωτήματος σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

 

Είναι εφικτή μια τέτοια λειτουργία;

Είναι χάρη στην εμπειρία των ψηφιακών δεξιοτήτων, που έχει αναπτύξει μεγάλη μερίδα του κόσμου (οι νέοι 100%)

Θα υπάρχει ένα μητρώο μελών που θα μετέχουν στις στις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες

 

Μέλος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να γίνεται κάποιος και διαδικτυακά σε λίγα λεπτά, αφού δηλώσει ότι δέχεται τις αρχές του κόμματος και ότι επιτρέπει την πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα για τους σκοπούς του κόμματος

 

Όσα μέλη δεν έχουν «ψηφιακές δεξιότητες», κυρίως οι ηλικιωμένοι, θα μετέχουν σε συνελεύσεις με την παρουσία τους ή εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην αίθουσα της συνέλευσης, θα έχουν την άμεση βοήθεια από νεολαίους που θα έχουν πιστοποιηθεί ως «Ψηφιακοί Βοηθοί», ώστε να μετέχουν στις διαδικτυακές διεργασίες

 

Ψηφιακοί Βοηθοί

Το Μάιο του 2021 με επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, πρότεινα τη δημιουργία σε κάθε Δήμο ενός συστήματος «Ψηφιακής Βοήθειας στο Σπίτι» προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός. Δηλαδή «Ψηφιακοί Βοηθοί», νεαρά άτομα πιστοποιημένα από το Υπουργείο, θα βοηθούν όσους δεν γνωρίζουν από ίντερνετ ώστε να συμμετέχουν στην «Ψηφιακή Ελλάδα»

Ο Υπουργός έκανε δεκτή την πρότασή μου και αυτές τις μέρες ετοιμάζεται μια εξάμηνη πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος σε δύο Δήμους, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός

 

Έτσι και στο ΠΑΣΟΚ, σε κάθε πόλη θα έχουμε μερικούς εθελοντές νεολαίους «Ψηφιακούς Βοηθούς» που θα βοηθούν όποιον δεν έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε αίθουσες συνελεύσεων και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ, να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες της οργάνωσής του

 

Η άμεση Δημοκρατία δεν σημαίνει πως θα παραμεριστούν τα τακτικά όργανα του κόμματος, δηλαδή οι τοπικές και οι νομαρχιακές του οργανώσεις, η Κ.Π.Ε., το πολιτικό συμβούλιο, η εκτελεστική γραμματεία και η Κοινοβουκευυτική Ομάδα. Το πρότυπο λειτουργίας που στηρίζεται στα μέλη του κόμματος και ατον πρόεδρο, με παραμερισμό όλων των υπολοίπων οργάνων είναι ηγεμονικό, δηλαδή αντιδημοκρατικό και γι’ αυτό το απορρίπτουμε 

 

Εκλογή Προέδρου

Στο νέο ανοικτό και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας, με  μητρώο μελών και δυνατότητα εγγραφής μέλους διαδικτυακά σε λίγα λεπτά (αφού δηλώσει ότι δέχεται τις αρχές του κόμματος) και χάρη στην ύπαρξη των «Ψηφιακών Βοηθών», η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου θα γίνεται και διαδικτυακά. Έτσι θα μπει τέλος σε ένα μεγάλο κόστος που επιβαρύνει το κόμμα και κυρίως θα αυξηθεί η συμμετοχή. 

 

Συνέδριο και εκλογή Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Ο προσυνεδριακός διάλογος γίνεται σε επίπεδο οργανώσεων βάσης και καθορίζει τα πολιτικά και οργανωτικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο

Η βάση εκλέγει τους σύνεδρους, ενώ οι αναγνωρισμένες τάσεις του κόμματος επιλέγουν με δική τους διαδικασία τους συνέδρους τους

 

Στο Συνέδριο:

 1. συζητούνται τα επι μέρους θέματα και τίθενται σε ψηφοφορία όποιες προτάσεις συγκεντρώνουν το 10% των Συνέδρων
 2. όποιος Σύνεδρος το επιθυμεί θέτει υποψηφιότητα για την Κ.Π.Ε.

Για τα παραπάνω αποφασίζει είτε η ολομέλεια των συνέδρων. Ειναι υπό σκέψη αν είναι σκόπιμο και για τα θέματα αυτά να εκφράζεται το σύνολο των μελών του κόμματος με διαδικτυακή ψηφοφορία. 

 

Συμβουλευτικά Όργανα

Κοινοβουλευτική Συνέλευση

 • Αποτελείται από τους Βουλευτές και τους διατελέσαντες Βουλευτές (οι τελευταίοι μετά από πρόσκληση του Προέδρου)
 • Ετοιμάζει εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο και την Κ.Π.Ε. με βάση την εμπειρία των μελών της για θέματα που είτε ζητά ο Πρόεδρος, είτε το αποφασίζει το 10% των μελών της

 

Συνέλευση Ειδικών 

 • Αποτελείται από άτομα ιδιαίτερου κύρους, εμπειρίας και συνεισφοράς σε διάφορα θέματα, των οποίων η γνώμη είναι σημαντική και ορίζονται με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου
 • Ετοιμάζει εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο και την Κ.Π.Ε. με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών της για θέματα που είτε ζητά ο Πρόεδρος, είτε το Πολιτικό Συμβούλιο, είτε το 10% των μελών της Κ.Π.Ε.

 

Διαδικασία λήψης αποφάσεων σε λειτουργία Άμεσης Δημοκρατίας

Το να εισαχθεί ένα θέμα για διαβούλευση ή ψηφοφορία το αποφασίζουν:

 • Τα εκλεγμένα Όργανα, ή
 • Τα μέλη με την εξής διαδικασία:

τo Οποιοδήποτε μέλος θέλει να εισαχθεί ένα θέμα, στέλνει μια περιγραφή του θέματος ώστε να δημοσιευθεί στην Ιστοσελίδα του Κόμματος, ενώ παράλληλα όλα τα μέλη (της Τοπικής ή Νομαρχιακής Οργάνωσης που μετέχει το μέλος, ή ακόμη και το σύνολο των μελών του κόμματος, ανάλογα με το θέμα) ενημερώνονται ότι μπορούν να ψηφίσουν για το αν δέχονται αυτό το θέμα να τεθεί σε διαβούλευση ή ψηφοφορία. Από την ημέρα της ανάρτησης, έως ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, αν η πρόταση αυτή συγκεντρώσει από 10% και άνω, των μελών που κλήθηκαν να απαντήσουν, το θέμα τίθεται για συζήτηση

 • Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των μελών
 • Ειδικά για την ανάκληση εκλεγμένων οργάνων πριν τη λήξη της θητείας τους, μπορεί να τεθεί θέμα από τον Πρόεδρο ή το 30% των μελών της Οργάνωσής τους και στη συνέχεια η ανάκληση αυτή εγκριθεί από το 60% των μελών της Οργάνωσής τους

 

Ανοικτό ψηφιακό κόμμα με λειτουργίες «Άμεσης Δημοκρατίας»; Έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλού;

Το πιο πιθανό είναι να είμαστε παγκοσμίως το πρώτο κόμμα που θα κάνει αυτό το άλμα

Γιατί όχι; Γιατί πρέπει να ψάχνουμε πρότυπα λειτουργίας δοκιμασμένα αλλού και να μην είμαστε πρωτοπόροι σε κάτι καινούργιο;

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα και ήταν άμεση

Στην Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή τη Συνέλευση ΟΛΩΝ των πολιτών που γινόταν στην Πνύκα, λαμβάνονταν με καθολική ψηφοφορία ΟΛΕΣ οι αποφάσεις. Για πόλεμο, για ειρήνη, για εξοστρακισμό, για εκλογή των με θητεία Στρατηγών και άλλα πολλά

Παίρνουμε το κόμμα από τους μηχανισμούς και το δίνουμε στα μέλη του

Το διαδίκτυο είναι η «Πνύκα» μας!

 

 

ΙΙ. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

 

 Από την πρώτη στιγμή της πολιτικής μου διακήρυξης τον Ιούνιο αναφέρομαι σε ένα κόμμα πατριωτικό.

 

Πατριωτικό είναι το κόμμα που βάζει την πατρίδα πάνω απ’ όλα. 

 

Το κόμμα που θεωρεί την εθνική μας κυριαρχία αδιαπραγμάτευτη και το οποίο δεν ανέχεται πολιτικούς που υποστηρίζουν, πως «δεν έχει σημασία αν χάσουμε και κάποιο νησί». 

 

Από τον εμφύλιο και μετά, με τη στάση της μετεμφυλιακής δεξιάς υπονομεύθηκε ο όρος πατριωτισμός. Η αμηχανία που προκάλεσε αυτή η υπονόμευση οδήγησε πολλούς να μιλούν για νέο πατριωτισμό, σύγχρονο πατριωτισμό κλπ

 

Δεν υπάρχουν αυτά. 

 

Ο πατριωτισμός είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος. 

Ή είσαι πατριώτης η δεν είσαι. 

 

Όχι βέβαια στην προγονοπληξία ή στον επαγγελματικό «πατριωτισμό

 

Η παιδεία πρέπει να συμβάλει στην εθνική αυτογνωσία

 

 

ΙΙΙ.ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ

 

Κυρίες και κύριοι,

Ο Βίλυ Μπραντ έλεγε ότι οι σοσιαλδημοκράτες ιδρύουν κόμματα για να κυβερνούν. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα θα γίνει ένα τέτοιο κόμμα. Δεν χωράμε στο κουστούμι του κομπάρσου.

 

 

 1. Η μεταρρύθμιση του κόσμου της εργασίας μέσα από τη συλλογική προσέγγιση των παραγόντων της εργασίας, ιδού το μεγάλο στοίχημα του νέου κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο καλείται να συνάψει η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία  και στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της παραγωγής, της ανάπτυξης και της οικολογίας. Χρειάζεται οπωσδήποτε  ενίσχυση των μισθών των εργαζομένων, αλλά και γενικά της εργασίας ως βασικού πυλώνα παραγωγής πλούτου. Χρειάζεται η εργασία να παρέχεται σε συνθήκες ασφάλειας με προτεραιότητα των συλλογικών συμβάσεων σε συνδυασμό με ευελιξία για όλους όσοι την επιλέγουν και δεν τους επιβάλλεται. Χρειάζεται έλεγχος από τις αναβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες των συνθηκών εργασίας, ειδικά όλων όσοι δεν παρέχουν ειδικευμένες υπηρεσίες, όπως είναι οι διανομείς, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, σε τουριστικές υπηρεσίες και σε εξωτερικές εργασίες γενικότερα. Πιστεύουμε επίσης πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εργαζόμενοι/ες  αξίζουν έναν καλύτερο και αναβαθμισμένο συνδικαλισμό στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα

 

 1. Χρειαζόμαστε ξανά κοινωνίες και οικονομίες στηριγμένες στην παραγωγή βιομηχανικών και αγροτικών οικολογικών προϊόντων και όχι στο εικονικό χρήμα. Χρειάζεται επιστροφή στο εμπόριο προϊόντων και όχι καπιταλισμός καζίνο. Χρειάζεται να ενισχυθεί τελικά η παραγωγική εργασία

 

 1. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική διάσταση στην παραγωγή, στην προστασία της φύσης και στο περιβάλλον. Στη χώρα μας είναι αναγκαίο να μετασχηματισθεί τα επόμενα χρόνια με σεβασμό στο περιβάλλον το αγροτοδιατροφικό και τουριστικό της πρότυπο.

 

 1. Πιστεύουμε πως η δια βίου μάθηση ( επαγγελματική κατάρτιση, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για ενήλικες) είναι το μέλλον και το παρόν μαζί

 

 1. Απορρίπτουμε την επίπεδη φορολογία και λέμε ναι στην προοδευτική ανά εισοδηματικές κλίμακες φορολογία, σε συνδυασμό όμως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επανεπενδυόμενα κέρδη και κυρίως αυτά που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

 

 1. Λέμε ναι στις καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες. Αντί του κρατισμού των επιδοματοκεντρικών πολιτικών από τη μια και τη θεοποίηση των αγορών από την άλλη, υποστηρίζουμε την ενίσχυση ενός κράτους πρόνοιας που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σ’ όλους. Λέμε όχι στα νεοφιλελεύθερα δίχτυα προστασίας, αλλά λέμε ναι σ’ ένα κράτος πρόνοιας που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και όχι σπατάλης. Λέμε ναι σ’ ένα κράτος που κάνει τους φτωχούς μικρομεσαίους και τους μικρομεσαίους μεσαίους. Ναι σ’ ένα κράτος που αυξάνει με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τον συνολικό πλούτο. Μας ενδιαφέρει αυτό το κράτος που ενισχύει όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και προτείνει καθολικές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών και της ατομικής ασφάλειας

 

 1. Πιστεύουμε πως οι πολίτες με περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες. Επιδιώκουμε την ενίσχυση του ελεύθερου χρόνου με σταδιακή και συναινετική μείωση των ωρών εργασίας αλλά και του χρόνου που χάνεται εξαιτίας της γραφειοκρατίας και λόγω της κακής λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
 2. Λέμε ναι στην αξιοκρατία και όχι στους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Θεωρούμε πως οι κοινωνίες χρειάζονται αξιοκρατία για κάθε πολίτη και αξιοπρέπεια γι’ όλους. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τη θέση που του αξίζει στην κοινωνία ανάλογα με τις γνώσεις και τα προσόντα του, αλλά ταυτοχρόνως κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως προσόντων και ικανοτήτων πρέπει να έχει θέση σ’ αυτή την κοινωνία, πρέπει να υπάρχει γι αυτόν μια θέση εργασίας

 

 1. Στηρίζουμε σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές κοινωνικές πολιτικές που βασίζονται στην αλληλεγγύη των γενεών. Αυτές  δεν μεταφέρουν τα βάρη στις επόμενες γενεές προκειμένου να επιτύχουν πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη. Ιδιαίτερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι αναγκαίο να διαπνέεται από αυτή την αρχή

 

 1. Νοιαζόμαστε για τον συμπολίτη μας. Κανένας πολίτης εκτός του δημοσίου δικτύου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

 

 1. Δεν βαπτίζουμε ως λαϊκό κάθε συντεχνιακό και λαϊκίστικο αίτημα, αλλά και δεν εκλαμβάνουμε ως λαϊκίστικο κάθε λαϊκό αίτημα

 

12.Πιστεύουμε πως κοινωνίες με ανισότητες είναι αντιδημοκρατικές κοινωνίες. Δεν είναι δημοκρατική μια κοινωνία  που αδιαφορεί για τη συνεχή μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και των κοινωνικών αδικιών. Δίκαιη και άνιση κοινωνία είναι ασύμβατα πράγματα. Σοσιαλδημοκρατικός πυλώνας είναι εκείνη η οριζόντια δράση που αφορά τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την επιστροφή πολιτικών που ενισχύουν την ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Αυτό σημαίνει πως αφήνουμε πίσω τις πολιτικές θεοποίησης των ισοσκελισμένων πάση θυσία και υπό κάθε συνθήκη προϋπολογισμών. Λέμε όχι στη μονιμοποίηση των πολιτικών της λιτότητας αλλά και ναι μόνο στις δαπάνες που έχουν πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα.
Αυτή είναι η κοινωνική μας πρόταση, αυτή είναι η ελληνική σοσιαλδημοκρατία που οραματιζόμαστε. Αλλάζουμε όσο υπάρχουμε, αν σταματήσουμε να αλλάζουμε θα σταματήσουμε και να υπάρχουμε

 

 

 

 ΙV. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Θα αναφερθώ ειδικά τώρα σε ένα προβλημα,  για το οποίο χρόνια περιμένω την πραγματική ευκαιρία,  ώστε να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην καταπολέμησή του.

Είναι κεντρικός στόχος για μένα να απαλλαγούμε από την τυραννία της γραφειοκρατίας.

Ο πολίτης για να έχει εμπιστοσύνη στο κράτος πρέπει το κράτος να τον σέβεται και να είναι αποτελεσματικό.

Είμαι αποφασισμένος να πολεμήσω την καθυστέρηση, τις αναβολές, τις αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν και τελικά εξαντλούν τον πολίτη.

Καταλαβαίνω τί περνάει ο επιχειρηματίας, ο ασθενής, ο διάδικος. 

Αυτή την εποχή περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα και εξαγγέλλοντας την πράσινη επανάσταση συγκέντρωσα εκατοντάδες αποδείξεις για την ύπαρξη της γραφειοκρατίας που τυραννά και ταπεινώνει τους ανθρώπους και δεν επιτρέπει να κάνουμε τα αναπτυξιακά άλματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολιτες της. Θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα από αυτά: 

 

Στην Κάλυμνο, για να κλείσει μία τρύπα που άνοιξε στον προβλήτα του λιμανιού έχουν κατατεθεί 70 ενστάσεις και τίποτε δεν προχωρά.

 

Στη διώρυγα της Κορίνθου έμεινε κλειστή και στο μέλλον θα μείνει κλειστή και του χρόνου το καλοκαίρι, διότι αργούν οι διαγωνισμοί για τη μελέτη και τις κατασκευές

Σε πολλές περιοχές της χώρας παίρνουν 4,5,6,7 χρόνια για να ολοκληρωθεί μία μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων και όταν ολοκληρώνεται, τότε η μέθοδος αυτή έχει απαξιωθεί.

Στη Μεσσηνία δεν αδειοδοτούνται επενδυτικά προγράμματα για άμεσες ξένες επενδύσεις στη γεωργία.

 

Στα 59 επιμελητήρια της χώρας δεν δίνονται τα εγκεκριμένα 15 εκατομμύρια για τη δημιουργία των κέντρων εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων ως πρότυπα των ΚΕΠ.

Οι δασικοί χάρτες βολοδέρνουν.

 

Στις περιοχές που καταργείται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη δεν αντικαθίστανται λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων οι ΑΠΕ.

 

Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες οι πολίτες ταπεινώνονται. Η γραφειοκρατία τους τυραννά. Η οικονομία και το εισόδημα των οικογενειών μειώνεται, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

 

Είμαστε υπέρ της παροχής των δημοσίων υπηρεσιών, είμαστε φάνηκε μέσα στην πανδημία πόσο δίκιο έχουμε εμείς οι σοσιαλδημοκράτες, αλλά υποσχόμαστε πως θα τσακίσουμε την γραφειοκρατία για το καλό της Ελλάδας και των πολιτών. 

 

 

 

 

 

 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

 

Το περιβάλλον, η διαχείριση και η προστασία του δεν αποτελούν αιχμή μιας πολιτικής περιόδου. Ούτε είναι ζήτημα πολιτικού καθωσπρεπισμού. Χρειάζεται ορίζοντας δεκαετιών για να πετύχει.

 

Για την κλιματική κρίση  μιλώ με πάθος και αφοσίωση από το 2006 όταν είχα ορισθεί υπεύθυνος τομεάρχης, τότε που ο Τόνυ Μπλερ είχε πάρει παγκόσμια πρωτοβουλία με βάση την έκθεση Στερν, η οποία δυστυχώς επαληθεύεται, σε ό,τι αφορά τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον 21ο αιώνα.

 

Η κλιματική αλλαγή, που θα φέρει μεταξύ άλλων και δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, απαιτεί εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτικές. Προφανώς και δεν είναι θέμα ενός νόμου, αλλά πληθώρας νόμων, που θα αφορούν την ενέργεια και ειδικά την παρασκευή και τη χρήση του υδρογόνου, το συνολικό χωροταξικό, την οικιακή ενέργεια, την παραγωγή κάθε μορφής, τα μεταβατικά στάδια, το δομημένο περιβάλλον, το συνολικό αποχετευτικό, τη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση και γνωρίζω ακριβώς τί πρέπει να γίνει και πού ακριβώς αυτό σήμερα κολλάει, την προστασία των υδάτων κλπ.

 

Λυπάμαι, αλλά σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θεατής. Στοχοθετεί αλλά δεν πράττει 

 

Στην εποχή μας, η περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί την ίδια μας τη ζωή. Τα κυρίαρχα πολιτικά και οικονομικά συστήματα εξουσίας των ισχυρών, συνεχίζουν να επιβάλουν έναν καταστροφικό περιβαλλοντικό φαύλο κύκλο. Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί η κλιματική κρίση δεν απειλεί μόνο το φυσικό περιβάλλον. Απειλεί τη ζωή και τον πολιτισμό των ανθρώπων. Απειλεί τη γειτονιά μας. Τη Μεσόγειο.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ακόμα και αν καταστρέψουμε το φυσικό περιβάλλον, η γη θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο άνθρωπος κινδυνεύει να αφανιστεί. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, είναι σαν να ζουν σε άλλον πλανήτη.

 

Η κλιματική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Το αποτέλεσμα της απληστίας των ισχυρών. Οι δυνάμεις της προόδου δεν επιτρέπεται να μένουν απαθείς σε αυτή την απειλή. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι επένδυση στο μέλλον μας. Είναι η δική μας Πράσινη Επανάσταση για την προστασία της ζωής. Αποτελεί την αρχή μιας νέας στρατηγικής, ενός νέου οικονομικού προγραμματισμού, μιας νέας οικονομικής πολιτικής. Γίνεται η πρώτη μας προτεραιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η νέα παραγωγική επανάσταση πρέπει να είναι οικολογική.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στις παρεμβάσεις που έκανα όταν μαίνονταν οι πυρκαγιές δήλωνα σαφώς πως μια φυσική καταστροφή όταν εξελίσσεται δεν αφήνει περιθώρια για κομματικές συγκρούσεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις εσωκομματικές 

αντιπαραθέσεις. Σε ό,τι αφορά την ουσία της οφειλόμενης πολιτικής απέναντι

στο μείζον θέμα της δασοπροστασίας παρακαλώ να προσεχθούν οι θέσεις μου: Η επόμενη μέρα απαιτεί κατ΄αρχάς παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση της εφαρμογής όσων η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους κατεστραμμένους πολίτες. Το έκανα μετά την Μήδεια, θα το κάνω και τώρα. Ήδη η ΔΕΗ άφησε πολλούς ανθρώπους χωρίς ρεύμα στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερος γύρος του δράματος. Προσέξτε, όμως: η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα θεωρούν βασική πρόταση αντιμετώπισης των πυρκαγιών την αγορά κι άλλων μέσων πυρόσβεσης και την κεντρική πρόσληψη προσωπικού. Αυτό, όμως, είναι το τελευταίο από πλευράς σημασίας μέτρο. Προέχουν η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε κάθε δασική περιοχή, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στα μέσα κατάσβεσης. Αυτό το μέτρο βέβαια προϋποθέτει γρήγορες άδειες υλοτομίας, δηλαδή τσάκισμα της γραφειοκρατίας των δασαρχείων. Και ταυτοχρόνως, προέχει ο συνεχής καθαρισμός των ζωνών αυτών. Αυτόματα συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών. Επιτέλους! Συνεχής ανανέωση των μέσων πυρόσβεσης. Προσωπικό, συντήρηση κρουνών μέσω δήμων, έλεγχος ετοιμότητας κάθε άνοιξη, έλεγχος από τους συχνά κοιμώμενους περιφερειάρχες και τελικά από τα αρμόδια υπουργεία. Εκσυγχρονισμός των μέσων διαρκούς εκπαίδευσης των ηρωικών πυροσβεστών μας. Απαιτείται εθνικό περιβαλλοντικό σχέδιο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που σήμερα με τρόπο λακωνικό εδώ αναφέρω. Δείτε τί έχει γίνει από όλα αυτά. Σχεδόν τίποτε. Και τί ανακοινώθηκε από τον Κ.Μητσοτάκη πως θα γίνει: 1.7 δις για αγορά περισσότερων μέσων πυρόσβεσης. Η ευκολία στη δημαγωγία δηλαδή.

 

Σχετικά με τις ειδικές εκφάνσεις προστασίας του περιβάλλοντος έχει παραγνωριστεί η σημασία και η αξία του εθελοντισμού. πχ στα ειδικά θέματα της καθαριότητας των πόλεων αλλά και της δασοπροστασίας ο εθελοντισμός μπορεί και πρέπει να παίξει τεράστιο ρόλο. Οργανωτής του εθελοντισμού πρέπει να είναι οι φορείς ΟΤΑ αλλά και τα πολιτικά κόμματα και οι ΜΚΟ. Λαμπρό παράδειγμα και απτή απόδειξη του πόσο ορθή είναι η ανωτέρω πρόταση αποτελεί ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος. Έχει πάρει την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού). Με τις χιλιάδες των εθελοντών που έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που αγκαλιάζει 11 δήμους ο Υμηττός δεν συνέχισε να καίγεται. Και μην αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι εμπόδιο σ’ αυτή την εθελοντική προστασία. Γιατί η απάντηση είναι ακαριαία: το δασαρχείο που μηνύει τους δημάρχους για εγκαταστάσεις παρατηρητηρίου !!!

 

Δεν θα μπορούσα πριν ολοκληρώσω να μην αναφερθώ στις αξίες της προόδου.

Οι αξίες της προόδου δεν είναι φέιγ βολάν λαϊκισμού. Οι αξίες της προόδου, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας κατακτήθηκαν με Αγώνες. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος αυτής της κληρονομιάς. Όχι να την ξεπουλήσουμε.

 

Οι αρχές  της προόδου συγκροτούν ένα ευρύτερο ιστορικό́ και κοινωνικό́ ρεύμα. Ταυτίζονται με τους αγώνες του ελληνικού́ λαού́ για εθνική́ ανεξαρτησία, λαϊκή́ κυριαρχία, κοινωνική́ απελευθέρωση και Δημοκρατία. Το προοδευτικό́ όραμα θεμελίωσε την ελευθερία, διασφάλισε τη Δημοκρατία, κατοχύρωσε την εθνική́ ανεξαρτησία, ολοκλήρωσε την εθνική́ συμφιλίωση, έβαλε τα θεμέλια του κοινωνικού́ κράτους στη χώρα μας. 

 

Πρόοδος είναι  η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η διεύρυνση της Δημοκρατίας σε άμεσο επίπεδο, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία, η κατάκτηση της ευτυχίας. Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η ταχύτητα, η αισθητική.

 

Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας. Αυτές τις αξίες υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ.

 

Κυρίες και κύριοι

«Αλλαγή είναι η αλήθεια»

 

Καθήκον μας είναι η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, δηλαδή η θετική ανατροπή των συσχετισμών του πολιτικού μας συστήματος. 

Για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό.

 

Και εμείς τολμάμε να πούμε την αλήθεια.

Στις 5 Δεκεμβρίου τολμάμε να αλλάξουμε τα πάντα για να αλλάξουμε και πάλι την Ελλάδα.

Ξαναγράφουμε ιστορία.

Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται.

 

 

Στις 5 Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται.

Στις 6 Δεκεμβρίου ανατέλλει και πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Αλλάζουμε με τη δύναμη της αλήθειας

Και σε αυτή την αλλαγή καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμμετέχουν δυναμικά, μαζικά, αποφασιστικά

Τους καλώ να δώσουνε τη μάχη της μεγάλης πολιτικής συμμετοχής και να καταργήσουμε τους μηχανισμούς 

 

Για Πάντα ΠΑΣΟΚ

Για την Ελλάδα

 

 

 

 

1

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ